× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αρχαιολογία, ντόπιοι και λάτρεις της μουσικής σε μια μαγευτική βραδιά

Το φετινό Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου αγκάλιασε τις ανασκαφές στα Ροδαφνίδια

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/8/2021

Αρχαιολογία, ντόπιοι και λάτρεις της μουσικής σε μια μαγευτική βραδιά

Κορυφαία στιγμή της φετινής συστηματικής αρχαιολογικής διερεύνησης στα Ροδαφνίδια, του Κόλπου της Καλλονής στη Λέσβο, αποτέλεσε η συναυλία των διεθνούς φήμης μουσικών Δανάης Ντέρκεν (πιάνο) και Σεμπάστιαν Μαντς (κλαρινέτο) στον χώρο της ανασκαφής που πραγματοποιήθηκε στις 11 Αυγούστου. Οι μουσικοί ερμήνευσαν τη Σονάτα για κλαρινέτο σε φα ελάσσονα, έργο 120, αρ. 1, του Γιοχάννες Μπραμς  και  Σκαραμούς Vif, Moderé και Brasileira του Ντάριους Μιγιώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πίσω από την πρωτότυπη αυτή σύμπραξη βρίσκονται το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου που για έβδομη συνεχή χρονιά αφήνει το αποτύπωμά μιας υψηλού κύρους πολιτιστικής διοργάνωσης στη Λέσβο. Το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην Ελευθερία και διαρκεί από τις 10 έως τις 19 Αυγούστου γιορτάζοντας την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, που άνοιξε τον δρόμο για την δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας.  Οι τέχνες, οι επιστήμες και η φιλοσοφία είναι το κοινωφελές αποτέλεσμά της Ελευθερίας και η μουσική γιορτή άπλωσε τις μελωδίες της σε ένα υψηλού συμβολισμού αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας, τον ελαιώνα των Ροδαφνιδίων, που μετατρέπεται κάθε καλοκαίρι σε μηχανή του χρόνου με όχημα την αρχαιολογία της Καταγωγής και Εξέλιξης του Ανθρώπου.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια μεγάλη γιορτή του πολιτισμού και δύο επέτειοι. Τα τελευταία 10 χρόνια η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας προϊστορικής αρχαιολογίας κ. Νένας Γαλανίδου αποκαλύπτει τα κατάλοιπα από τις απαρχές της κατοίκησης στο Αιγαίο.

Οι προϊστορικοί άνθρωποι που έζησαν στις παρυφές του Κόλπου τις Καλλονής πριν από 200 με 500 χιλιάδες χρόνια κατασκεύαζαν λίθινα εργαλεία με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης γιορτάζοντας δέκα χρόνια συστηματικής έρευνας στη Λέσβο πριν τη μουσική εκδήλωση άνοιξε το εργαστήριο της ανασκαφής – που χάρη στην αρωγή του Δήμου Δυτικής Λέσβου στεγάζεται στο δημοτικό σχολείου του Λισβορίου – και η κ. Γαλανίδου παρουσίασε τους καρπούς της έρευνας. Τα μοναδικά στην Ελλάδα Μεγάλα Κοπτικά Εργαλεία που φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη του Πανεπιστημίου Κρήτης ανήκουν στην Αχελαία παράδοση, είναι αμφιπρόσωπα και συμμετρικά δουλεμένα. Στη συμμετρία του λίθου εγγράφεται η πρώιμη αισθητική αναζήτηση. Και παρά την ιδιαιτερότητα των κατά τα άλλα ταπεινών εργαλείων, η τρυφερή ματιά της ειδικού μύησε το κοινό στη μαγεία της Παλαιολιθικής αρχαιολογίας. Όπως χαρακτηριστικά είπε συμμετέχουσα στην ξενάγηση «αγαπώ πλέον την πέτρα γιατί σε αυτήν μπορώ να διαβάσω την ιστορία της τεχνολογίας του ανθρώπου».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αργότερα  γύρω από τα ανοιχτά αρχαιολογικά σκάμματα συναντήθηκαν τρεις διαφορετικοί κόσμοι: η αρχαιολογία, ο ντόπιος αγροτικός κυρίως πληθυσμός και οι λάτρεις της μουσικής. Και καθώς τα Ροδαφνίδια αποτελούν κύτταρο εκπαίδευσης των φοιτητών αρχαιολογίας από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού –φέτος εκπαιδεύονται στην ανασκαφική μέθοδο φοιτητές αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Α.Π.Θ. και του ΕΚΠΑ – ήταν πολλοί οι νέοι άνθρωποι που έφυγαν από το κοντσέρτο με μάτια γεμάτα λάμψη. Με την μουσική εκδήλωση στα Ροδαφνίδια το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής του Μολύβου καταγράφει άλλη μια επιτυχή συνεργασία στο ενεργητικό του. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης χαράζει νέα μονοπάτια για την εξωστρέφεια της αρχαιολογίας φέρνοντας κοντά τους ανθρώπους του μόχθου που καλλιεργούν τη γη, το φιλόμουσο κοινό και το δυναμικό κομμάτι των νέων ανθρώπων που διψάει για γνώση.

Στα αρχαιολογικά στρώματα αποκαλύπτονται σπάνια λίθινα εργαλεία (χειροπελέκεις, τρίεδρα, κοπείς, γιγαντιαίοι πυρήνες, μεγάλα ξέστρα) που έμειναν καλά κρυμμένα στη γη της Λέσβου από τη δραστηριότητα προγονικών του σύγχρονου ανθρώπου ειδών. Τα ευρήματα αυτά αποτελούν τη βάση για να προσεγγιστεί το Αιγαίο Πέλαγος ως γέφυρα που συνέδεε οργανικά τη δυτική και ανατολική Ευρασία όταν η θαλάσσια στάθμη ταπεινωνόταν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και άνοιγαν χερσαίες γέφυρες που διευκόλυναν τα περάσματα ζώων και προϊστορικών ανθρώπων από την Ανατολία στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Χορηγούνται από ακτοπλοϊκές εταιρίες και την αεροπορική εταιρεία Sky Express για την μετάβαση των νεοδιόριστων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις περιοχές ανάληψης υπηρεσίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου