× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία για μικρούς και μεγάλους που αγαπούν τις ιστορίες, τους μύθους και τα παραμύθια

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 7/8/2021

Βιβλία για μικρούς και μεγάλους που αγαπούν τις ιστορίες, τους μύθους και τα παραμύθια
' χρόνος ανάγνωσης

Η σημερινές προτάσεις για τους μικρούς μας φίλους έχουν να κάνουν με μικρότερες και μεγαλύτερες ιστορίες , παραμύθια, μύθους και θρύλους, που είναι ότι πρέπει για όμορφες καληνύχτες καλοκαιριού και όχι μόνο.

Ξεκινώ τις βιβλιοπροτάσεις μου με το μικρότερο βιβλίο, από την σειρά ‘’μικρές καληνύχτες’’ των εκδόσεων Μεταίχμιο. Ο φάλτσος νάνος, της Ράνιας Μπουμπούρη σε εικονογράφηση της Νίκης Λεωνίδου, μου έκλεψε την καρδία. Παρόλα τα φάλτσα του!

Παρότι αγαπώ εκτός από τα παραμύθια και την μουσική πολύ! Αγάπησα το πείσμα και την προσπάθεια του να βρει τον δρόμο και τον προορισμό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί όλοι πιστεύω, έχουμε κάποιο ταλέντο και κάποιον ιδιαίτερο προορισμό. Όταν καταφέρουμε τον βρούμε ζούμε εμείς καλά και οι γύρω μας καλύτερα. Αυτό ακριβώς έγινε και με τον φάλτσο νάνο! Μπορείτε να διαβάσετε την ιστορία του, και να ακούσετε την συγγραφέα να αφηγείται την ιστορία του, καθώς το μικρό αυτό βιβλίο περιλαμβάνει σχετικό QR code.

Τι ωραιότερο για ένα παιδί από το να αποκοιμιέται με παραμύθια! Είτε του τα διαβάζουν, είτε τα διαβάζει μόνο του. Για αυτό το σκοπό έχω να σας προτείνω μια ανθολογία με 25 κλασικά παραμύθια, τα οποία είναι διασκευασμένα για βραδινή ανάγνωση, πριν από τον ύπνο.

Ιστορίες με νεράιδες και ξωτικά, δράκους και ήρωες, μα πάνω απ όλο με την μαγεία των αγαπημένων μας παραμυθιών, από όλο τον κόσμο. Με άλλα λόγια, Ιστορίες για παραμυθένια όνειρα. Με την υπογραφή της Rosie Dickins, και με την υπέροχη εικονογράφηση της Raffaella Ligi, από τις εκδόσεις Παρισίανου.

Στο ίδιο πνεύμα περίπου και το επόμενο βιβλίο που έχω να σας προτείνω και μάλιστα από τις ίδιες εκδόσεις. Αυτή τη φορά μας ταξιδεύει με ιστορίες που γεννήθηκαν εκατοντάδες και χιλιάδες χρόνια πριν, ανά τον κόσμο. Διαβάζοντας το Μύθοι και Θρύλοι από όλο τον Κόσμο, θα γνωρίσετε 18 ιστορίες, που επέζησαν μέσα στον χρόνο, από στόμα σε στόμα, αφήγηση στην αφήγηση, μέχρι να καταγραφούν ,και να φτάσουν σε μας, με τις παραλλαγές τους, γιατί είχαν κάτι να πουν και να μας ψυχαγωγήσουν διδάσκοντας μας, με έναν τρόπο συναρπαστικό, αυτόν των θρύλων και των μύθων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την μετάφραση του συλλογικού αυτού βιβλίου έχει κάνει ο Θεοδόσης Βολκώφ, και την όμορφη εικονογράφηση του η Anja Klauss. Συναρπαστικό το ταξίδι μέσα από αυτά τα κείμενα αυτά σε όλο τον κόσμο, και στην κουλτούρα του κάθε λαού. Ένας από τους μύθους, και μάλιστα ο πρώτος είναι από την αρχαία Ελλάδα, και είναι αυτός της Δήμητρας και της Περσεφόνης. Τους υπόλοιπους ελπίζω να τους ανακαλύψετε μόνη σας, διαβάζοντας!


Για τους μεγάλους φίλους του βιβλίου και της ελληνικής λογοτεχνίας, η σημερινή πρόταση μου έχει τον τίτλο «Ραγιάς – ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ 1821», ιστορικό μυθιστόρημα. Μια ενδιαφέρουσα ‘’γλυκόπικρη’’ ιστορία που μας γυρίζει στα 1816-1829 από την Πάτρα, στην Τριπολιτσά, το Ναύπλιο ως και το Μεσολόγγι.

Στέκομαι σε αυτά που με άγγιξαν διαβάζοντας το βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου, ο οποίος μας έχει δώσει δυνατά δείγματα γραφής. Αρχικά ξεχώρισα την διάλεκτο στην οποία έγραψε τον Ραγιά. Σε ταξιδεύει στον χρόνο και στον τόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το γεγονός ότι, καταπιάνεται με την φύση του ανθρώπου, ανεξάρτητα από την καταγωγή του. Τον βασικό του ήρωα η ζωή τον ευνόησε εν κατακλείδι, μέσα από τις ατυχίες του αποδείχτηκε τυχερός. Του άξιζε, ήταν μεγαλόψυχος, συγχωρητικός, και μπροστά από την εποχή του.

Η ιστορία του τα έχει όλα φιλίες , δολοπλοκίες, προδοσίες και έρωτες, και από τις δύο μεριές, είπαμε άνθρωποι… Η Θεία δίκη, η δικαίωση και η κάθαρση παρούσα. Τα υπόλοιπα στις σελίδες του βιβλίου. Του οποίου η πρώτη έκδοση είναι σε 30.000 αντίτυπα, από τον Ψυχογιό.


*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερχονται οι 14οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής

Μαθητές από όλη τη Λέσβο συναντιούνται σε μια γιορτή ήχων, συνεργασίας και δημιουργίας
Ερχονται οι 14οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής
ΜΟΥΣΙΚΗ

Όταν οι γυναίκες γίνονται φτερά και τραγούδι

Το φωνητικό σύνολο GITAMO παρουσιάζει ένα μουσικοποιητικό αφιέρωμα στη γυναικεία φύση την Κυριακή 15 Μαρτίου στις 20:30
Όταν οι γυναίκες γίνονται φτερά και τραγούδι
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα «Μνημεία και τοποθεσίες στο χρόνο

Από τον Δήμο Μυτιλήνης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα μνημείων στις 18 Απριλίου
Διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα «Μνημεία και τοποθεσίες στο χρόνο
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το Μουσείο Tériade πάει στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα

Αντιπροσωπευτικά έργα από τη συλλογή του Μουσείου Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη παρουσιάζονται έως το τέλος Μαΐου
Το Μουσείο Tériade πάει στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ανάμεσα σε Ουρανό και Θάλασσα

Η Σκάλα Πολιχνίτου μέσα από τον φακό του Γιώργου Αράπογλου στην Αθήνα
Ανάμεσα σε Ουρανό και Θάλασσα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Π. Τριανταφυλλίδης παρουσίασε την Αρχαία Αντισσα στην Ελβετία

Εκδήλωση υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ελβετία
Ο Π. Τριανταφυλλίδης παρουσίασε την Αρχαία Αντισσα στην Ελβετία
ΒΙΒΛΙΟ

«Το Fragmenta βρήκε τη φωνή του»

Πολύς κόσμος στην παρουσίαση του πρώτου βιβλίου του Άρη Σπέρκου, καθώς και η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης
«Το Fragmenta βρήκε τη φωνή του»
ΒΙΒΛΙΟ

Με το βλέμμα στραμμένο στη Γυναίκα

Κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της Γεωργίας Κοκκινογένη με τίτλο «Ιστορίες του Φεγγαριού»
Με το βλέμμα στραμμένο στη Γυναίκα
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Συνεχίζονται οι προβολές της ταινίας «Μπιτσκόμπερ»

Την Κυριακή 8 και την Τετάρτη 11 Μαρτίου στις 9.15 το βράδυ
Συνεχίζονται οι προβολές της ταινίας «Μπιτσκόμπερ»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Μυτιλήνη γίνεται κέντρο μουσικής εκπαίδευσης το καλοκαίρι του 2026

Νέοι μουσικοί, μαθητές και απόφοιτοι Ωδείων συμμετέχουν σε masterclass με τον Απόλλωνα Γραμματικόπουλο, τον Θανάση Αποστολόπουλο και τον Τάση Χριστογιαννόπουλο στο πλαίσιο του 3ου Μουσικού Φεστιβάλ
Η Μυτιλήνη γίνεται κέντρο μουσικής εκπαίδευσης το καλοκαίρι του 2026