× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Έζησα τον εφιάλτη του 2007 στις φωτιές της Δυτικής Ελλάδας»

Ιδιαίτερη προσοχή και υπευθυνότητα από τους πολίτες των νησιών μας, ζητά ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Βορείου Αιγαίου Χριστόφορος Μπόκας, για να περάσουν οι δύσκολες μέρες του Σαββατοκύριακου

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 6/8/2021

«Έζησα τον εφιάλτη του 2007 στις φωτιές της Δυτικής Ελλάδας»

Ιδιαίτερα κρίσιμες χαρακτηρίζει τις επόμενες ημέρες για το νησί μας και ολόκληρη την Ελλάδα ο Περιφερειακός  Διοικητής Βορείου Αιγαίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χριστόφορος Μπόκας, ο οποίος με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί σε αρκετές περιοχές της χώρας συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής εφιστά την προσοχή των πολιτών και των αρχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος σχολιάζοντας τις δραματικές εικόνες που παρακολουθούμε στις τηλεοράσεις μας και στο διαδίκτυο τις τελευταίες ώρες, θυμάται ανάλογες δύσκολες ώρες που έζησε ο ίδιος πριν 14 χρόνια στη Δυτική Ελλάδα όταν υπηρετούσε στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας και είχαν ξεσπάσει οι μεγάλες πυρκαγιές τον Αύγουστο του 2007. «Ήμουν παρών σε δύσκολες καταστάσεις, με ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους, οικογένειες που ξεκληρίζονται και άλλα δραματικά γεγονότα που εύχομαι να μην τα ζήσουμε ποτέ πια. Είναι λογικό όλα αυτά που παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες να ξυπνούν μνήμες και από το 2007 και από το Μάτι το 2018 που χάθηκαν πολλοί συνάνθρωποί μας».

Το κλειδί είναι η ατομική ευθύνη

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση επιφυλακής στην οποία βρισκόμαστε ο Χριστόφορος Μπόκας χαρακτήρισε το Σαββατοκύριακο που έρχεται αρκετά δύσκολο, σημειώνοντας ότι οι πολίτες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να μην κάνουν επιπόλαιες ενέργειες και κινήσεις. «Ίσως θα πρέπει να πούμε το χιλιοειπωμένο περί ατομικής ευθύνης, όμως είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι στη φάση που είμαστε τώρα είναι το μόνο που μπορεί να μας προφυλάξει από τα χειρότερα. Για παράδειγμα οι πολίτες αυτές τις δύσκολες μέρες καλό θα ήταν να αποφύγουν οποιαδήποτε εργασία έχει σχέση με φλόγες, φωτιές, αγροτικές εργασίες, οξυγονοκολλήσεις κ.λπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μακριά από τα δάση

Δεν μιλάω βέβαια για ένα απρόβλεπτο γεγονός να πάρει για παράδειγμα φωτιά ένα αυτοκίνητο αλλά για ενέργειες οι οποίες γίνονται επιπόλαια χωρίς να υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού το ενδεχόμενο του κίνδυνο. Το περασμένο Σαββατοκύριακο είχαμε τουλάχιστον 2-3 τέτοια περιστατικά στο νησί, τα οποία ευτυχώς οι δυνάμεις μας τα πρόλαβαν στο ξεκίνημά τους κι έτσι αποφύγαμε τα χειρότερα. Ο κόσμος λοιπόν καλό είναι να αποφύγει τις ημέρες αυτές τις βόλτες στο δάσος, τα πικ νικ, τις εκδρομές ακόμη και τις απροσεξίες όπως να πετάξει μισοσβησμένο τσιγάρο από το αυτοκίνητο».

Η χειρότερη συγκυρία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στην παρούσα συγκυρία και πως θα αντιμετ-me-th-lθεωρητικά στη Λέσβο ένα έκτακτο γεγονός ο Χριστόφορος Μπόκας μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η Υπηρεσία είναι σε επιφυλακή και έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες των πυροσβεστών, ωστόσο σημείωσε ότι σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλη φωτιά, αυτές τις ημέρες, η δυνατότητα για εξωτερική βοήθεια θα είναι περιορισμένη. «Όταν έχουμε μέτωπα φωτιάς σε όλη τη χώρα όπου απειλούνται άνθρωποι και περιουσίες, τότε αν έχουμε κι εμείς εδώ ένα περιστατικό, οι δυνατότητες για επιπλέον βοήθεια είναι πολύ περιορισμένες. Δεν λέω ότι θα μας αφήσουν αβοήθητους είναι όμως διαφορετικό να υπάρχει ένα μέτωπο φωτιάς σε όλη τη χώρα και διαφορετικό να υπάρχουν 10 μεγάλα μέτωπα, όπου οι δυνάμεις κατανέμονται αναλόγως.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι λίγο πιο δύσκολες. Στη συνέχεια μετά τις 20 Αυγούστου πιστεύω ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί η θερμοκρασία θα πέσει και δεν θα είναι τόσο κρίσιμη όσο είναι σήμερα. Αυτές τις λίγες μέρες λοιπόν, πρέπει να συμβάλλουμε όλοι μας ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Τσουχτερά πρόστιμα για ανασφάλιστα Ι.Χ.

Κλιμακωτά πρόστιμα για τα τέλη κυκλοφορίας προβλέπει νέο νομοσχέδιο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τους νεκρούς της Λήμνου στη Μάχη του Σκρά

Θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μαΐου, στο κινηματοθέατρο «Μαρούλα»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τουριστική εξωστρέφεια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης εμφανίσθηκε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» όπου μίλησε για τις δράσεις προβολής και τα μεγάλα πολιτιστικά φεστιβάλ σε Λέσβο και Χίο
ΕΛΛΑΔΑ

Αρχίζει ο Κοινωνικός Τουρισμός 2024

Μέσω πλατφόρμας του gov.gr -Πότε ανοίγει η αίτηση
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στις 7:30 το πρωί αναχωρεί το Aqua Blue

Αλλαγή στην ώρα αναχώρησης του πλοίου λόγω κακοκαιρίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχυροί άνεμοι στο ανατολικό Αιγαίο

Προειδοποιητική ανακοίνωση για τους ναυτιλλόμενους που αφορά την Παρασκευή 10 Μαΐου εξέδωσε το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης
ΕΛΛΑΔΑ

Το τελευταίο αντίο στην Αννα Παναγιωτοπούλου

Συγκίνηση για την σπουδαία ηθοποιό - Συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι αλλά και απλός κόσμος αποχαιρετούν την Άννα Παναγιωτοπούλου
ΕΛΛΑΔΑ

«Τρεις γυναίκες πέθαναν στην Ελλάδα από το εμβόλιο της AstraZeneca»

Σε πάνω από 100 τα περιστατικά των επιπλοκών στη χώρα μας -Δηλώσεις της Καθηγήτριας Επιδημολογίας Αθηνάς Λινού
ΚΟΣΜΟΣ

Ο αθέατος εμπορικός πόλεμος του ελαιολάδου

Ισπανο-Ιταλική διαμάχη για τον έλεγχο της παγκόσμιας αγοράς του υγρού χρυσού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται η αύξηση του κόστους των νέων δανείων

Στις 5,78 εκατοστιαίες μονάδες διαμορφώθηκε το επιτοκιακό περιθώριο κέρδους των τραπεζών
ΕΛΛΑΔΑ

56 χρόνια από τη δολοφονία του βουλευτή Γιώργη Τσαρουχά

Ο Σ.Φ.Ε.Α. 1967 - 1974 θα τιμήσει τη μνήμη του, καταθέτοντας στεφάνι στον τάφο του, στα κοιμητήρια Ευαγγελίστριας, την Πέμπτη 9 Μαΐου 2024
ΕΛΛΑΔΑ

Τιμούν την 9η Μαΐου ημέρα της αντιφαστικής νίκης των λαών

Ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα