× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι σεισμοί των τελευταίων 30 ωρών και τα ρήγματα της Λέσβου

Ο καθηγητής Νίκος Ζούρος μιλά στο «Ν» για τη σεισμική διεργασία των τελευταίων ωρών

Δημοσίευση 30/4/2019

Οι σεισμοί των τελευταίων 30 ωρών και τα ρήγματα της Λέσβου

H Eπιφάνεια του ρήγματος της Κλειώς

Συζητήθηκε η σεισμική διεργασία των τελευταίων ημερών στ Λέσβο. Απευθυνθήκαμε στο γεωλόγο καθηγητή Νίκο Ζπύρο και του ζητήσαμε την άποψη του για τα όσα συνέβησαν. Η άποψη του ήταν αν μη τι άλλο κατατοπιστική.

Είπε ο κ. Ζούρος στο «Ν»:

«Στις 29 Απριλίου 2019, στις 21.02 τοπική ώρα, ένας ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός στην Βόρεια Λέσβο αλλά και στην πόλη της Μυτιλήνης.

Το επίκεντρο της σεισμικής  δόνησης  που είχε μέγεθος 4.4 R και εστιακό βάθος 10 Km, βρισκόταν στην περιοχή της Συκαμιάς Λέσβου. Μέσα στις απόμενες 15 ώρες ακολούθησαν άλλες 6 σεισμικές δομήσεις με μικρότερο μέγεθος (3.8 – 3.0 R)  που προέρχονται από τον ίδιο σεισμογόνο χώρο. Η δραστηριότητα χαρακτηρίζεται φυσιολογική και δεν προκαλεί ανησυχία.

Η διάταξη των επικέντρων των σεισμικών δονήσεων που εντάσσονται στην ίδια σεισμική ακολουθία φέρεται να συνδέεται με το σεισμικό ρήγμα της Κλειώς που δημιουργεί μια κοιλάδα με έντονο μορφολογικό ανάγλυφο βόρεια του οικισμού και συνεχίζεται δημιουργώντας την απότομη βραχώδη ακτή της χερσονήσου που καταλήγει στο ακρωτήριο Κόρακας και αποτελεί την βορειότερη απόληξη της Λέσβου.

Το σεισμικό αυτό ρήγμα αποτελεί τμήμα μια ευρύτερης σεισμικής ζώνης  με διεύθυνση ΒΒΑ-ΝΝΔ προεκτείνεται νοτιότερα της Λέσβου. Το νότιο τμήμα της σεισμικής ζώνης την τελευταία δεκαετία εμφανίζει συχνά δραστηριότητα με μικροσεισμούς οι οποίοι τις περισσότερες φορές δεν γίνονται αισθητοί.

Η μελέτη και χαρτογράφηση της μεγάλης αυτής σεισμικής ζώνης έγινε από την ερευνητική ομάδα  του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου  Αιγαίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης , το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου η οποία παρουσίασε  το Χάρτη των Ενεργών Ρηγμάτων και Σεισμικότητας της Λέσβου».

Χαρτης επικέντρων 30-4-2019

Για το σεισμό στα Λουτρά

Για το σεισμό το απόγευμα της Τρίτης ο κ. Ζούρος σημείωσε:

«Σήμερα το απόγευμα μια ακόμη σεισμική δόνηση με μέγεθος 3,5 R και επίκεντρο στην περιοχή των Λουτρών έγινε αισθητή στη Μυτιλήνη. Η δόνηση δεν σχετίζεται με τον χτεσινό σεισμό στην περιοχή της Συκαμιάς αφού προέρχεται από διαφορετικό σεισμογόνο χώρο.

Συγκεκριμένα ο σεισμός της 30-4-2019 φέρεται να συνδέεται με το σεισμικό ρήγμα  του Κόλπου της Γέρας το οποίο έχει διεύθυνση ΒΔ-ΝΑ  όπως αποτυπώνεται στο χάρτη των Ενεργών Ρηγμάτων της Λέσβου.».

 Η χερσόνησος και η βαθειά κοιλάδα που δημιουργεί το ρήγμα της Κλειώς με διεύθυνση ΒΒΑ-ΝΝΔ Στο βάθος διακρίνεται η βόρεια ακτή του κόλπου του Αδραμυτίου την οποία διαμορφώνει το μεγάλο ρήγμα του Αδραμυτίου με διεύθυνση Α-Δ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ