× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλιοπροτάσεις παιδικών βιβλίων

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 24/7/2021

Βιβλιοπροτάσεις παιδικών βιβλίων

«Ξεχωριστά» και «δύσκολα» παιδιά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι σχέσεις γονέα-παιδιού και μάλιστα ενός «δύσκολου» παιδιού, θα μας απασχολήσουν και στις σημερινές βιβλιοπροτάσεις! Διότι όλα τα προβλήματα έχουν τις λύσεις τους !

Αν είστε προβληματισμένοι, κουρασμένοι και απογοητευμένοι γονείς και εκπαιδευτικοί, θα σας προτείνω να διαβάσετε Το «ΔΥΣΚΟΛΟ»ΠΑΙΔΙ στο σπίτι και στο σχολείο. Πρόκειται για ένα συλλογικό έργο που προέκυψε από τη συνεργασία της καθηγήτριας Ψυχολογίας Μαρίας Ζαφειροπούλου, και των μεταπτυχιακών φοιτητών της κατεύθυνσης «Εφαρμοσμένη Ψυχολογία στην εκπαίδευση». Το ζητούμενο της Ζαφειροπούλου, ήταν να δοθεί στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς ένα βιβλίο απλό, πρακτικό και ευχάριστο, το οποίο θα έβλεπε και τις δύο όψεις του νομίσματος που λέγεται «δύσκολο παιδί», τις προβληματικές μα και τις καλές πλευρές, τα ταλέντα και τις κλίσεις του. Έτσι έγινε ένα βιβλίο πρωτότυπο και διαφορετικό. Σε αυτό εκπαιδευτικοί με γνώσεις και εμπειρία εξηγούν με απλά λόγια ποιο είναι το «δύσκολο» παιδί, πώς συμπεριφέρεται, τι κρύβεται πίσω από τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές του και γενικότερα της ζωής του στο σχολείο και στο σπίτι. Μέσα από τα κείμενα του θα σας δείξει πώς μπορείτε να βοηθήσετε ουσιαστικά ένα παιδί «δύσκολο» και να το δείτε σταδιακά να μεταμορφώνεται σε έναν ενδιαφέροντα, πνευματώδη και ευγενικό νεαρό ενήλικα!

ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΟΝΕΑ-ΠΑΙΔΙΟΥ Εισαγωγή στη γονικότητα

Στη συνέχεια θα σας γνωρίσω μια εξαιρετική δουλεία της οποίας την επιστημονική επιμέλεια έκανε ο Σπύρος Τάνταρος , καθηγητής Αναπτυξιακής Ψυχολογίας. Πρόκειται για το ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΟΝΕΑ-ΠΑΙΔΙΟΥ Εισαγωγή στη γονικότητα, ένα σύγγραμμα που δουλεύεται και εμπλουτίζεται τα τελευταία πενήντα χρόνια, φτάνοντας στην δέκατη έκδοση του. Το παρόν σύγγραμμα αποτελεί ένα ολοκληρωμένο εγχειρίδιο για την κατανόηση και τη σε βάθος μελέτη των πολλών και διαφορετικών όψεων και πτυχών των σχέσεων γονέων-παιδιών, ένα πολύτιμο εργαλείο όχι μόνο για τους φοιτητές που κάνουν σχετικές σπουδές, αλλά και για τους ειδικούς ψυχικής υγείας, για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Στις 490 περίπου σελίδες του θα βρει κάποιος απαντήσεις και λύσεις στο σύνολο των θεμάτων που αφορούν τις σχέσεις γονέων –παιδιών, καταλήγοντας σε προτάσεις για την εξασφάλιση λειτουργικότερων σχέσεων των γονέων με τα παιδιά τους.


Συγγραφείς του είναι η Dr. Clara Gerhardt, καθηγήτρια Ανθρώπινης Ανάπτυξης και Οικογενειακών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Samford, και ο καθηγητής στο αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, Dr. Jerry J.Bigner. Κυκλοφορεί όπως και το παραπάνω από τις εκδόσεις Πεδίο.
Κλείνω την σύντομη αυτή παρουσίαση με μια φράση των συγγραφέων, «Η λαϊκή σοφία μας λέει ότι δεν υπάρχει καλύτερη επένδυση από το να προσφέρουμε τους απαραίτητους πόρους στα παιδιά μας, τα οποία με τη σειρά τους θα γίνουν η επόμενη γενιά γονέων».


Για το τέλος των σημερινών μου βιβλιοπροτάσεων κράτησα ένα παιδικό βιβλίο που μου έκανε εντύπωση. Ο ξεχωριστός Μέλλιος. Μιλά για την διαφορετικότητα, μέσα από τα έργα και της ημέρες ενός ξεχωριστού πλάσματος. Ενός πλάσματος που ήθελε να είναι όπως οι όμοιοι του, η διαφορετικότητα του όμως αυτή είναι που τον έκανε ξεχωριστό. Που τον έκανε ήρωα και σωτήρα. Έτσι αναθεωρεί μετά από μια περιπέτεια τον τρόπο που βλέπει την ζωή αλλά κυρίως τον ίδιο του τον εαυτό! Πρόκειται για ένα παραμύθι με πρωταγωνιστή έναν ιππόκαμπο που καταφέρνει παρότι κολυμπάει αργά, ή μάλλον ακριβώς επειδή κολυμπάει αργά να σώσει μια νεραΐδα!

Ένα παραμύθι για την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση, την προσαρμοστικότητα και την αποδοχή του εαυτού μας!
Συγγραφέας του παραμυθιού είναι η Έφη Φωτεινού και εικονογράφος του ο Παναγιώτης Τσαούσης.
Περιέχει μάλιστα και ένα CD, όπου αφήγηση κάνει Λίνα Σακκά και την μουσική υπογράφει η Βίκυ Παπαηλιού, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παρισίανου.
Μοιράζομαι μαζί σας την αγαπημένη μου φράση του βιβλίου αυτού: «Είναι ωραίο να είσαι διαφορετικός, ξεχωριστός, κι όχι σαν όλους τους άλλους! Στους ξεχωριστούς συμβαίνουν και ξεχωριστά πράγματα, να το θυμάσαι αυτό!»

*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος- Θεατρολόγος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν πληρώνω ‑ Δεν πληρώνω» στο Μεσότοπο

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 8:00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία παράσταση της πρώτης περιοδείας
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης