× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Λαμπρά εγκαίνια για την έκθεση του Απολιθωμένου Δάσους στη Φρανκφούρτη

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, του Μουσείου – Κέντρου Ενημέρωσης “Zeit und Messel Welten” και του Γεωπάρκου Bergstraße-Odenwald.

Δημοσίευση 12/7/2021

Λαμπρά εγκαίνια για την έκθεση του Απολιθωμένου Δάσους στη Φρανκφούρτη
' χρόνος ανάγνωσης

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 10 Ιουλίου τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «Κατανοώντας την κλιματική αλλαγή μέσα από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου» στο Μουσείο – Κέντρο Ενημέρωσης Messel Pit - Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομίας της Γερμανίας.

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, του Μουσείου – Κέντρου Ενημέρωσης “Zeit und Messel Welten” και του Γεωπάρκου Bergstraße-Odenwald. Η περιοχή Messel Pit αποτελεί τη σημαντικότερη απολιθωματοφόρo θέση της Γερμανίας και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1995. Η παρουσίαση της έκθεσης γίνεται με χρηματοδότηση από το έργο «Rural regeneration through systemic heritage-led strategies — RURITAGE», του Προγράμματος HORIZON 2020 στο οποίο συμμετέχουν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Γεωπάρκο Bergstraße-Odenwald από τη Γερμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην εκδήλωση των εγκαινίων παραβρέθηκαν η Γερμανίδα Υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας, Επιστήμων και Τεχνών του κρατιδίου της Έσσης κα. Angela Dorn, η κα. Ιωάννα Κριεμπάρδη, Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Φρανκφούρτη, ο Δήμαρχος του Μέσσελ κ. Andreas Larem και πλήθος κόσμου, οι οποίοι εκφράστηκαν με τα θερμότερα λόγια για την παρουσίαση της έκθεσης και τα μοναδικά εκθέματα του Απολιθωμένου Δάσους που παρουσιάζονται στο γερμανικό κοινό.

Στην έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυναν η Υπουργός κα. Angela Dorn, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Φρανκφούρτη κα. Ιωάννα Κριεμπάρδη και η εκπρόσωπος του  Γεωπάρκου Bergstrasse-Odenwald Δρ. Jutta Weber.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Καθ. Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στα σημαντικά ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους, τα είδη των φυτών και ζωών που αποτελούν δείκτες των κλιματική αλλαγών του παρελθόντος. Επίσης αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο Μουσείων και των δύο Γεωπάρκων στα πλαίσια του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO και στις από κοινού στις δράσεις ανάδειξης και αξιοποίησης των μνημείων της γεωλογικής κληρονομιάς που έχουν αναγνωρισθεί από την UNESCO. 

Ακολούθησε περιήγηση και ξενάγηση των επισήμων προσκεκλημένων και των επισκεπτών της έκθεσης από τον Καθ. Νίκο Ζούρο στον εκθεσιακό χώρο, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να θαυμάσουν τα εντυπωσιακά φυτικά απολιθώματα από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου.

Η παρουσίαση της έκθεσης του Απολιθωμένου Δάσους στη Γερμανία ήδη από τις πρώτες ημέρες παρουσίασής της καταγράφει πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα με επισκέπτες από μεγάλα αστικά κέντρα της Γερμανίας αλλά και επισκέπτες από την υπόλοιπη Γερμανία και πολλές χώρες του εξωτερικού συμβάλλοντας έτσι στη μεγάλη προβολή της Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το έργο RURITAGE

Το έργο RURITAGE χρηματοδοτείται από το Horizon 2020 της Ε.Ε. και στοχεύει στην αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών  και τον μετασχηματισμό τους σε πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της ανάδειξης των ιδιαίτερων στοιχείων πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς που φιλοξενούν.

Στο έργο συμμετέχουν 38 εταίροι από 18 χώρες, οι περισσότερες της Ευρώπης, καθώς επίσης από τη Βραζιλία, Κολομβία, Ιαπωνία και Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το έργο εστιάζει σε έξι περιοχές καινοτομίας: τη διαχείριση του τοπίου, τις εκδηλώσεις τέχνης και πολιτισμού, τον προσκυνηματικό τουρισμό, την αγροτική κουζίνα, τη μετανάστευση και την ανθεκτικότητα των τοπικών κοινωνιών στην αντιμετώπιση κρίσεων και φυσικών καταστροφών.

Για κάθε περιοχή καινοτομίας έχουν επιλεγεί περιοχές επίδειξης (που μπορούν να θεωρηθούν πρότυπα στον τομέα δραστηριοποίησης τους). Πρόκειται για περιοχές  που έχουν αναπτύξει και μπορούν να προβάλουν ως παραδείγματα ορθών πρακτικών, καθώς επίσης και περιοχές εφαρμογής  των αποτελεσμάτων του έργου.

Το RURITAGE υποστηρίζεται επίσης από αρκετούς ερευνητικούς φορείς οι οποίοι θα αναπτύξουν καινοτόμα εργαλεία καταγραφής, ανάλυσης και μεταφοράς ορθών πρακτικών και πολιτικών. Το συντονισμό του έργου έχει το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια στην Ιταλία, ενώ το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ως φορέας λειτουργίας του Γεωπάρκου Λέσβου αποτελεί φορέα επίδειξης καλών πρακτικών.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η «HELP» Λέσβου παρουσιάζει τον ετήσιο απολογισμό

Εκδήλωση το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Elysion με παρουσίαση του κοινωνικού έργου της Οργάνωσης
Η «HELP» Λέσβου παρουσιάζει τον ετήσιο απολογισμό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Όταν η πράσινη επιχειρηματικότητα γίνεται πράξη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Φοιτήτριες και φοιτητές παρουσίασαν καινοτόμες προτάσεις για βιώσιμα νησιά-Νέες ιδέες για το μέλλον των νησιών από το Τμήμα Περιβάλλοντος
Όταν η πράσινη επιχειρηματικότητα γίνεται πράξη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση για το Ασφαλιστικό ‑ Συνταξιοδοτικό από το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών

Μέσω της μέσω της πλατφόρμας Zoom την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα
Εκδήλωση για το Ασφαλιστικό ‑ Συνταξιοδοτικό από το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συλληψη 17χρονου με πλαστό διαβατήριο

Την Κυριακή 25 Ιανουαρίου το βράδυ στο αεροδρόμιο του νησιού
Συλληψη 17χρονου με πλαστό διαβατήριο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Συνολικά βεβαιώθηκαν 10 παραβάσεις
Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συλλυπητήριο μήνυμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού

Για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
Συλλυπητήριο μήνυμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Όταν η γνώση γίνεται ασπίδα για την ψυχική ανθεκτικότητα της κοινωνίας

Θετική ανταπόκριση στην εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών Ψυχικής Υγείας από τον Ερυθρό Σταυρό
Όταν η γνώση γίνεται ασπίδα για την ψυχική ανθεκτικότητα της κοινωνίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη