× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλιοπροτάσεις παιδικών βιβλίων

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΟΥ*

Δημοσίευση 3/7/2021

Βιβλιοπροτάσεις παιδικών βιβλίων

Δυο βιβλιοπροτάσεις, μια για μικρούς και μια για μεγαλύτερους βιβλιόφιλους.
Με βιβλία που μας ταξιδεύουν από το χθες και σήμερα. Μέσα από περιπέτειες και αγώνες για μια καλύτερη ζωή.Ξεκινώ από ένα βιβλίο λατρεμένο, διαχρονικό και κλασικό.

«Ο Ασπροδόντης», το μυθιστόρημα του Τζακ Λόντον, με πρώτη δημοσίευση το 1906, που έχει ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους. Έχει διαβαστεί σε πολλές διασκευές, μεταφράσεις και εκδόσεις το κείμενο αυτό, ανά τον κόσμο. Το έχουμε δει σε κινηματογραφικές ταινίες για όλες τις ηλικίες και σε κινούμενα σχέδια. Η κινηματογραφική αρχή έγινε το 1925. Ακλούθησαν τουλάχιστον δέκα γνωστές ταινίες μέχρι τις μέρες μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα θα σας προτείνω μια διασκευή που μου άρεσε πολύ και θέλω να τη μοιραστώ μαζί σας. Αυτή των εκδόσεων Ψυχογιός, από την σειρά ‘’Τα πρώτα μου κλασικά’’, που έχει ονομαστεί έτσι γιατί εισάγει τα παιδιά στην υπέροχη παγκόσμια κλασική λογοτεχνία.

Αρχίζοντας από το υπέροχο εξώφυλλο του βιβλίου και την εξαιρετική εικονογράφηση του Ρομπέρτο Βετράνο, περνάω στην διασκευή της Ελίζα Ματζόλι και καταλήγω στην μετάφραση της Σοφίας Γρηγορίου, και στο πάντρεμα της δουλείας τους που μας παρέδωσαν ένα βιβλίο άξιο να μπει στις καρδίες μας καθώς και στις παιδικές και νεανικές βιβλιοθήκες μας.

Η υπόθεση είναι γνωστή το θέμα είναι πως την προσεγγίζει κάθε εκδοτική ομάδα. Προτεινόμενη ηλικία αναγνωστών 8 συν, αν και αυτό έχει να κάνει με την προσωπικότητα κάθε παιδιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρωταγωνιστής της σκληρής αλλά και γλυκιάς εν τέλη ιστορίας μας, είναι ένα πολύ γενναίο λυκόσκυλο, ο Ασπροδόντης. Οι περιπέτειες και ο αγώνας του για μια καλύτερη τύχη και ζωή, στην άγρια δύση, όπου του έλαχε να γεννηθεί. Περνάει από σαράντα κύματα, θα λέγαμε, για να καταφέρει να πάρει από την ζωή αυτό που κάθε πλάσμα δικαιούται, την αγάπη και την γαλήνη.

Η ανθρωπιά, η περιπέτεια και ο αγώνας για μια καλύτερη ζωή, είναι το θέμα που θα μας απασχολήσει και στην πρόταση μου για τους ενήλικες αναγνώστες.

Αυτή την φορά είμαστε στην Ελλάδα, σε μια χρονική περίοδο δύσκολη και σκληρή. Υπήρχαν όμως άνθρωποι απλοί που έκαναν τα δικά τους ‘’θαύματα’’, αλλάζοντας όχι μόνο την δική τους ζωή, αλλά επηρέαζαν ολόκληρους κλάδους, στην συγκεκριμένη περίπτωση, τον κλάδο της ελληνικής βιομηχανίας.

Από αρτεργάτης, μεγαλοβιομήχανος, απίστευτο και όμως αληθινό. Το ταξίδι μας ξεκινά χρονικά από την Ελλάδα του 1918 και σταδιακά μας πάει μέχρι το 2008, μέχρι τον θάνατό του, (όπου έφυγε από την ζωή κάποιες μέρες μετά από την αγαπημένη του σύζυγο). Περιγράφοντας μέσα από το μυθιστόρημα, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, την ιστορία του μεγάλου ευεργέτη Λευτέρη Μάτζικα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο οποίος κατάφερε μέσα από μια δύσκολη ζωή, με πείσμα, θάρρος και εργατικότητα, να κάνει το όραμα του πραγματικότητα, και παραμένοντας άνθρωπος, όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά να δημιουργήσει μια λαμπρή βιομηχανία και να βοηθήσει τον κλάδο του, πρωτοπορώντας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χρηματοδότησε πολλά έργα και ξεχώριζε για την φιλανθρωπία του. Στο χρονογράφημα που υπάρχει στο τέλος του βιβλίου, γίνεται αναλυτική αναφορά. Ο τίτλος του δεν είναι καθόλου τυχαίως! Και αν ο νους βλέποντας τον πάει στην γνωστή διαφήμιση, που ακούγεται μέχρι σήμερα, πασίγνωστης βιομηχανίας ζυμαρικών, της πρώτης που συσκεύασε το είδος, δεν πέφτετε έξω. Πρόκειται για την απίστευτη ζωή ενός ανθρώπου που αξίζει να διαβάσετε.

Έτσι για την ιστορία, μιας και ζούμε στην Μυτιλήνη, ανοίγω μια σύντομη παρένθεση και αναφέρω πως έκανε το περάσματα και από το νησί μας όταν υπηρετούσε ως στρατιώτης.

Το μυθιστόρημα, με τον τίτλο Ακάκιε, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, υπογράφει ο ηθοποιός και συγγραφέας Κώστας Κρομμύδας. Είχε το προνόμιο και την τύχη να τον γνωρίζει τον ήρωα του βιβλίου του, και να έχει πέρα από τις πληροφορίες από πρώτο χέρι και πολύτιμες αναμνήσεις από εκείνον τον ξεχωριστό και σπάνιο άνθρωπο, μιας και ήταν παππούς της γυναίκας του. Παρ όλα αυτά, όπως αναφέρει, δεν αποτελεί πιστή μεταφορά των γεγονότων, μέρος της πλοκής είναι προϊόν μυθοπλασίας, εμπνευσμένο από αληθινή ιστορία.

Μιας ιστορίας που ίσως δούμε σύντομα να μεταφέρεται στους κινηματογράφους.
Καλή ανάγνωση.

* Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος- Θεατρολόγος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

O ΦΟΜ ανεβάζει τις «Στιγμές»

Στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης 20, 21 και 22 Απριλίου