Μια σειρά από ενδιαφέρουσες προτάσεις για τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου μικρών και μεγάλων τα Σαββατοκύριακα κάνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου το οποίο με πρωινές και απογευματινές δραστηριότητες δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους του νησιού μας και τους επισκέπτες να γνωρίσουν καλύτερα τόσο το Μουσείο όσο και το Απολιθωμένο Δάσος.
Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Απολιθωμένους Δάσους Λέσβου Νίκος Ζούρος, ανέφερε ότι οι εκδηλώσεις στο Μουσείο έχουν ξεκινήσει εδώ και τρεις εβδομάδες περίπου, από τότε που ξεκίνησε η σταδιακή απελευθέρωση των αυστηρών μέτρων ενώ σημείωσε πως οι δράσεις θα διαρκέσουν όλο τον καλοκαίρι.
Απογευματινές περιηγήσεις
«Επιπλέον όλα τα Σαββατοκύριακα, σημείωσε ο Νίκος Ζούρος, θα πραγματοποιούνται και απογευματινές ξεναγήσεις στα πάρκα το Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου προκειμένου μικροί και μεγάλοι να δουν από κοντά τα ευρήματα και να γνωρίσουν καλύτερα αυτό τον γεωλογικό και φυσικό θησαυρό που υπάρχει στο νησί μας».
Αυτό το Σάββατο έχει προγραμματισθεί μία ενδιαφέρουσα απογευματινή περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στο Πάρκο Πλάκας, όπου η μορφολογία του εδάφους είναι ομαλή και δίνει τη δυνατότητα μιας εύκολης πεζοπορικής διαδρομής για μικρούς και μεγάλους.
Το Πάρκο Πλάκας βρίσκεται 800 μέτρα νότια του οικισμού Σιγρίου και αποτελεί μια σημαντική προστατευόμενη απολιθωματοφόρα θέση. Αποτελείται από δύο τμήματα, το παράκτιο και το χερσαίο, στα οποία από τις ερευνητικές εργασίες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχουν αποκαλυφθεί σημαντικά φυτικά απολιθώματα. Περισσότεροι από πενήντα κορμοί ιστάμενοι και κατακείμενοι κορμοί κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δένδρων, ριζικά συστήματα και φυλλοφόροι ορίζοντες συγκροτούν ένα σπάνιας φυσικής ομορφιάς γεώτοπο.
Όπως επισήμανε ο Νίκος Ζούρος, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίσουμε καλύτερα το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου και ιδιαίτερα η νέα γενιά και να παιδιά. «Η ιστορία του Απολιθωμένου Δάσους και όλα συνέβησαν πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια είναι πολύ σημαντικά στοιχεία τα οποία δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για το παρελθόν και το μέλλον του πλανήτη μας.
Αυτή τη στιγμή βιώνουμε τη μεγάλη πρόκληση της πανδημίας, μπροστά στα μάτια μας όμως εξελίσσεται μία άλλη μεγαλύτερη πρόκληση και απειλή και αυτή είναι η κλιματική αλλαγή.
Αυτό που συνέβη στη Λέσβο την εποχή που δημιουργήθηκε το Απολιθωμένο Δάσος είναι χαρακτηριστική απόδειξη ότι οι αλλαγές των κλιματολογικών συνθηκών αλλάζουν τα πάντα σε έναν τόπο. Στο πλαίσιο δε, μιας τέτοιας αλλαγής αποδεδειγμένα επιβιώνει μόλις το 50% των ειδών ζώων και φυτών. Αυτό συνέβη πριν μερικά εκατομμύρια χρόνια στον πλανήτη και στη Λέσβο, το ίδιο θα συμβεί και σήμερα στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Νίκος Ζούρος ανέφερε ότι το Μουσείο Προγραμματίζει πλούσιο πρόγραμμα δράσεων με ημερήσιες, απογευματινές και βραδινές εκδηλώσεις στο Μουσείο και στο Απολιθωμένο Δάσος, στις οποίες θα περιλαμβάνονται εκτός από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικές βραδιές, βραδιές κινηματογράφου, γευσιγνωσία με τοπικά προϊόντα και πολλά άλλα. Τον Αύγουστο μάλιστα σημειώνει ο Νίκος Ζούρος οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται και στη διάρκεια της εβδομάδας κι όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα.