× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ελλάδα + Εργασία»: Εργασιακή ασφάλεια, αναχαίτιση της ανεργίας, μείωση ανισοτήτων

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για την εργασία, παρουσιάζει σήμερα σε ειδική εκδήλωση ο Αλέξης Τσίπρας

Δημοσίευση 28/6/2021

«Ελλάδα + Εργασία»: Εργασιακή ασφάλεια, αναχαίτιση της ανεργίας, μείωση ανισοτήτων
' χρόνος ανάγνωσης

Τις προγραμματικές θέσεις για την Εργασία μετά και τις τεράστιες ανατροπές που έχει φέρει το εργασιακό νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρουσιάζει στις οκτώ το βράδυ σε μεγάλη εκδήλωση ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Απέναντι στην πλήρη απορρύθμιση που νομοθέτησε η κυβέρνηση της Ν.Δ., η αξιωματική αντιπολίτευση βασίζει την πρότασή της στη δημιουργία ενός πλαισίου που θα παρέχει ασφάλεια στους εργαζόμενους και θα καταπολεμήσει την ανεργία δημιουργώντας θέσεις με αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακές συνθήκες. Έτσι, εκτός από την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεδιπλώσει ένα συνολικό και ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την προστασία της εργασίας, την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση των ανισοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, πρόκειται για ένα πλαίσιο συνολικά ανταγωνιστικό στην πολιτική της Ν.Δ., που μειώνει τους μισθούς με απλήρωτη εργασία, γενικεύει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας μέσα από απελευθέρωση των απολύσεων και αντικίνητρα στις προσλήψεις από αύξηση υπερωριών υφιστάμενων εργαζομένων και υποβαθμίζει την Επιθεώρηση Εργασίας.


Οι τέσσερις άξονες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες:

  • Αυξήσεις στους μισθούς.
  • Ισχυρό σύστημα συλλογικών συμβάσεων.
  • Αποτελεσματικός ελεγκτικός μηχανισμός.
  • Ενεργητικές πολιτικές καταπολέμησης της ανεργίας και στήριξης των ανέργων.
  • Βαθιά διαχωριστική τομή τα εργασιακά

Για την Κουμουνδούρου, τα εργασιακά ζητήματα συνιστούν μια από τις τις βαθιές διαχωριστικές τομές τής μετά την πανδημία εποχής. Όπως υπογραμμίζουν κορυφαία στελέχη, αυτή η διαχωριστική γραμμή μπαίνει δυναμικά στην πολιτική αντιπαράθεση, μετά και την επίθεση της κυβέρνησης για απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και επαναφορά ενός αποτυχημένου αναπτυξιακού μοντέλου, βασισμένου στη συμπίεση των μισθών -άρα και της αγοραστικής δύναμης-, που λειτουργεί ως επιταχυντής της ύφεσης.

Νέο παραγωγικό μοντέλο, νέο κοινωνικό συμβόλαιο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρόταση για τα εργασιακά συνδέεται άρρηκτα με τις προγραμματικές προτάσεις που έχουν παρουσιαστεί το προηγούμενο διάστημα, όπως για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Καθώς και την πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης, σε ένα ολιστικό σχέδιο για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που αφενός βάζει στο επίκεντρο την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφετέρου προϋποθέτει σαφή πολιτική ενίσχυσης των μισθών και βελτίωσης των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων.

35ωρο

Υπό αυτό το πρίσμα, στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία περιλαμβάνονται ρυθμίσεις όπως η μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση στους μισθούς. Ειδικότερα, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται αύριο να μιλήσει για την καθιέρωση του 35ωρου σε συγκεκριμένους κλάδους πιλοτικά. Κάτι που για την Κουμουνδούρου μπορεί να αποτελέσει ισχυρή αναπτυξιακή πρόταση, προκρίνοντας τη στήριξη παρόμοιων μεταρρυθμίσεων από το ταμείο ανάκαμψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχιά

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία διαπνέεται από τον στόχο για καταπολέμηση των ανισοτήτων και της ανασφάλειας. Πρώτο βήμα είναι η κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντικοινωνικών ρυθμίσεων της Ν.Δ., όπως έχει δεσμευτεί σε όλους τους τόνους το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μεταξύ άλλων η προγραμματική πρόταση - δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία προβλέπει:

  • Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
  • Δημιουργία ενός νέου πλαισίου που θα ενισχύει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
  • Αναβάθμιση και ενδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας με στόχο την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Στόχος: ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία.
  • Επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης και αναθεώρηση του πλαισίου περί ομαδικών απολύσεων.
  • Μείωση του νόμιμου ορίου των υπερωριών με ταυτόχρονη αύξηση της προσαύξησης του ωρομισθίου τους.
  • Στήριξη της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας με ίσα δικαιώματα όσον αφορά στους μισθούς και την εργασιακή τους εξέλιξη.
  • Αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας.
  • Καθιέρωση Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, δημιουργία ειδικού φορέα για την ασφάλιση του επαγγελματικού κινδύνου και ισοτιμία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Ριζικές τομές για τους εργαζόμενους σε επισφαλείς μορφές απασχόλησης (εργολαβικοί εργαζόμενοι, ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, εργαζόμενοι με καταχρηστικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου).
  • Θέσπιση αυστηρού θεσμικού πλαισίου για τις εργολαβίες με στόχο την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας.
  • Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
  • Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών και όχι ως αυτοαπασχολούμενων.
  • Ρύθμιση της τηλεργασίας. Με διασφάλιση του θεσμικού πλαισίου που τη ρυθμίζει ως μισθωτή εργασία από απόσταση, με σεβασμό στις συμβάσεις εργασίας.
  • Αναχαίτιση της ανεργίας και του brain drain


Κεντρικό στοιχείο του προγράμματος αποτελεί και η καταπολέμηση της ανεργίας, που αναμένεται να εκτοξευθεί με τη εφαρμογή του νέου νόμου που καταργεί την προστασία των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, προτείνονται μέτρα για την αναχαίτιση του brain dran και κίνητρα για την παραμονή των νέων επιστημόνων στη χώρα.

Οι προτάσεις για την ανεργία και το brain drain στηρίζονται σε τρεις άξονες:

Ο πρώτος αφορά τη φάση εξόδου και ανάκαμψης από την κρίση της πανδημίας και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μαζικό πρόγραμμα επιδότησης της διατήρησης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα καθώς και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ρύθμιση και μερική διαγραφή των χρεών της πανδημίας και δάνεια με κρατική εγγύηση.

Ο δεύτερος αφορά τη φάση μετά τη σταθεροποίηση της ανάκαμψης. Σε αυτόν περιλαμβάνονται ειδικά προγράμματα εργασίας νέων πτυχιούχων στον δημόσιο τομέα προς υλοποίηση συγκεκριμένων έργων και στον ιδιωτικό τομέα σε κλάδους αιχμής για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας καθώς και προγράμματα υποστήριξης της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας.

Ο τρίτος αφορά τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ πέρα από το 35ωρο που θα ενισχύσει την απασχόληση. Έτσι, προβλέπεται μεταξύ άλλων ο επανασχεδιασμός του συστήματος εισοδηματικής στήριξης των ανέργων και το δωρεάν δικαίωμα πρόσβασης όλων των νέων που αποφοιτούν από το Λύκειο και δεν εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε μαθητεία ή μεταλυκειακή επαγγελματική κατάρτιση.

Εξάλλου στην Κουμουνδούρου φέρουν την πολύ θετική παρακαταθήκη της διακυβέρνησης την περίοδο 2015-2019, οπότε και το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε κατά 10 μονάδες, ενώ δημιουργήθηκαν περισσότερες από 400.000 νέες θέσεις εργασίας, 70% εκ των οποίων πλήρους απασχόλησης.

Ποιοι συμμετέχουν

Στην εκδήλωση, που θα διεξαχθεί σήμερα στις 8 το απόγευμα και θα μεταδοθεί από το avgi.gr, τον isyriza και τα social media του Αλ. Τσίπρα, συμμετέχουν οι: Xoρέν Βοσκεριτσιάν, λέκτορας εργασιακών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Birkbeck του Λονδίνου, Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Άρης Καζάκος, ομότιμος καθηγητής Εργατικού Δικαίου Νομικής ΑΠΘ, Γρηγόρης Μισκεδάκης, δικηγόρος - εργατολόγος, Πέτρος Παπακωνσταντίνου, δημοσιογράφος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

1.450 θέσεις στάθμευσης στη Μύρινα

Για την διευκόλυνση των οδηγών εν' όψει της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου στη Λήμνο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μια προσευχή χρόνων βρήκε απάντηση στην Τένεδο

Θυρανοίξια στον ανακαινισμένο Ιερό Ναό Παναγίας Τενέδου με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου-Μια ιστορική στιγμή για την Ορθοδοξία καθώς ο ναός-σύμβολο επιστρέφει στη ζωή, κουβαλώντας τη μνήμη και την πίστη ενός λαού
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή της Ισπανίας από χαλαζοπτώσεις

Αυξημένες αποζημιώσεις κατά 7% για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας.
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας

Οκτώ μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη, διεθνής συνδρομή ζητά η Ελλάδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λέσβος και Σάμος μέτρησαν μείωση των αφίξεων

Μυτιλήνη, Σάμος, Σαντορίνη και Κάρπαθος είδαν στο τέλος του Ιουνίου μείωση των διεθνών αφίξεων στα αεροδρόμια τους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Σε ανοδική τροχιά οι τιμές του ελαιολάδου στην Τουρκία

Νέα δεδομένα δημιουργούν στην αγορά οι άδειες δεξαμενές της Ιταλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν έδεσε στο Καρλόβασι το «Διαγόρας»

Αιτία οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο λιμάνι
ΕΛΛΑΔΑ

Μικρό το ενδιαφέρον για εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου

Το τίμημα της εξαγοράς υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών, με δυνατότητα εξόφλησης είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, είτε σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πανιά γεμάτα Αιγαίο στην Aegean Regatta 2025

Η καρδιά της ελληνικής ιστιοπλοΐας χτυπά από τη Μύρινα μέχρι τη Μυτιλήνη με 5 αγώνες και ξεχωριστές εκδηλώσεις
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ασφυκτική η κατάσταση στο νοσοκομείο Λήμνου

Μόνο 25 από τις 40 θέσεις γιατρών είναι καλυμμένες -Δριμεία παρέμβαση της βουλεύτριας Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στη Βουλή – Ζήτησε άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και ουσιαστικά κίνητρα για τους γιατρούς
ΕΛΛΑΔΑ

«Όχι» στο ισραηλινό κρουαζιερόπλοιο και από τη Ρόδο

Στα βήματα της Σύρου, κάλεσμα σε διαμαρτυρία ενάντια στη γενοκτονική πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Aκόμη ένας δύσκολος Αύγουστος για τις μεταφορές του Βορείου Αιγαίου

Μόλις δύο δρομολόγιο πλοίου Ro – Ro θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του μήνα προς Χίο και Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ