× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αοσμη και μη διαλυόμενη στο νερό η βλέννα στη Λήμνο

Τι έδειξαν οι πρώτες αυτοψίες, συνεχίζονται οι έρευνες στην επιφάνεια και το βυθό και με καταγραφές από drones

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/6/2021

Αοσμη και μη διαλυόμενη στο νερό η βλέννα στη Λήμνο
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Αοσμη με υφή και μορφή παχύρευστης γέλης (τζελ) που δε διαλύεται στο νερό, είναι η βλέννα που έχει εντοπιστεί σε θαλάσσιες περιοχές της Λήμνου, σύμφωνα τις πρώτες αυτοψίες που πραγματοποιούν στο νησί οι επιθεωρητές περιβάλλοντος.

Το κλιμάκιο επιθεωρητών περιβάλλοντος του Σώματος Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος ξεκίνησε σήμερα τις δειγματοληψίες και την έκτακτη αυτοψία στη Λήμνο. Αναλυτικά, από τα μέχρι στιγμής ευρήματα της αυτοψίας σε παραλίες του νησιού προέκυψε ότι πρόκειται για μάζα βλέννας χρώματος κεραμίδι - φαιό, ανοικτό μπεζ, που επικάθεται σε επιφάνειες και είναι άοσμη. Δε διαλύεται σε νερό, ενώ μετακινείται ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου και τα θαλάσσια ρεύματα και δεν παρατηρείται σε όλες τις ακτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Στο βορειοανατολικό σημείο του νησιού, στην παραλία Πλάκα εντοπίστηκε στρώμα βλέννας στην επιφάνεια της θάλασσας σε περιορισμένη έκταση. Στο ανατολικό τμήμα του νησιού και συγκεκριμένα στην παραλία Κέρος, εντοπίστηκε σε περιορισμένες ποσότητες κατά θέσεις. Στην παραλία Κοκκινόβραχος στον οικισμό Καμίνια, υπήρχε εκτεταμένο στρώμα βλέννας κατά μήκος της ακτής και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες αυξομειώνεται η έκταση της.

Από το συγκεκριμένο σημείο ελήφθησαν δείγματα βλέννας και θαλασσινού νερού, τα οποία μαζί με τα υπόλοιπα δείγματα που θα ληφθούν αύριο θα σταλούν στον Δημόκριτο, στο Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων και Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) καθώς και στην Εργαστηριακή Μονάδα Θαλάσσιων Τοξικών Μικροφυκών του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, για να γίνουν αναλύσεις για φυτοπλαγκτόν καθώς και για τοξίνες που ενδεχομένως αυτό παράγει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκροτείται επιτροπή για τη βλέννα στη Λήμνο

Η αυτοψία θα συνεχιστεί σήμερα Σάββατο 26 Ιουνίου στις βόρειες και ανατολικές ακτές του νησιού με τη συνδρομή και του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να εξεταστεί τυχόν συσχέτιση του φαινομένου με αυτό που εμφανίστηκε στα παράλια της Τουρκίας.

Για τη διερεύνηση του φαινομένου του ευτροφισμού που παρατηρείται εδώ και μερικές ημέρες στη θαλάσσια περιοχή της Λήμνου με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, συγκροτείται επιτροπή συντονισμού με τη συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα από χθες βρίσκεται στη Λήμνο και η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου με επικεφαλής τον καθηγητή Θαλάσσιας Tηλεπισκόπησης, Κώστα Τοπουζέλη, όπου καταγράφει το φαινόμενο σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα στην επιφάνεια της θάλασσας, καθώς και από αέρος με τη χρήση Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (drones). Οι ερευνητές συλλέγουν υλικό το οποίο θα αποσταλεί το Σάββατο στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου στη Λέσβο για ανάλυση.

Σήμερα δύτες του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε) θα πραγματοποιήσουν αυτοψία σε διάφορα σημεία του βυθού περιμετρικά της Λήμνου, ανάμεσα στα οποία είναι και το λιβάδι Ποσειδωνίας που συναντάται ανατολικά του νησιού.

Στο νησί θα βρίσκεται ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς και ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, οι οποίοι θα ενημερωθούν αναλυτικά από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, τους ερευνητές του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε) και του Πανεπιστημίου Αιγαίου και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις δειγματοληψίες και για την εικόνα που παρουσιάζει το φαινόμενο.

Τα επόμενα 24ωρα αναμένονται τα αποτελέσματα των αναλύσεων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο το φαινόμενο ευτροφισμού που παρατηρείται στη θάλασσα της Λήμνου συνδέεται με την πλαγκτονική βλέννα που παρουσιάζεται στη θάλασσα του Μαρμαρά.

[ΠΗΓΗ]

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 3 Iουλίου

Θα καταβληθούν 1,2 δις ευρώ σε 1.740.042 δικαιούχους
Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 3 Iουλίου
ΕΛΛΑΔΑ

«Με την εντιμότητα απέναντι στη διαφθορά»

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «Ηθική Επανάσταση», κοινωνική δικαιοσύνη και μια νέα σχέση κράτους και πολίτη από το Εθνικό Συμβούλιο της ΕΛ.Α.Σ.
«Με την εντιμότητα απέναντι στη διαφθορά»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Όχι στην εκ των υστέρων νομιμοποίηση περιβαλλοντικών αυθαιρεσιών»

Η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου κατήγγειλε ελλείψεις σε περιβαλλοντικές μελέτες, ενώ δήλωσε τη στήριξή της σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, οδικής ασφάλειας και δημόσιων υποδομών
«Όχι στην εκ των υστέρων νομιμοποίηση περιβαλλοντικών αυθαιρεσιών»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Κουτουλάκης νέος πρόεδρος του Σ.Α.Σ.

Πρόκειται για το όργανο που γνωμοδοτεί για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις των Ελληνικών νησιών
Ο Κουτουλάκης νέος πρόεδρος του Σ.Α.Σ.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεκάδες εκδηλώσεις τον Ιούλιο στη Λήμνο

Συναυλίες, φεστιβάλ, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, αθλητικές δράσεις και γαστρονομικές γιορτές συνθέτουν το πρόγραμμα του Δήμου Λήμνου
Δεκάδες εκδηλώσεις τον Ιούλιο στη Λήμνο
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος ο δεύτερος γύρος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

Με εντάσεις η ψηφοφορία στη βουλή για τον νέο Κώδικα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Τέλος ο δεύτερος γύρος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σε Χιο και Ψαρά ο Μουτζούρης

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου επισκέπτεται τη Χίο για τις εξελίξεις στα υπεραστικά ΚΤΕΛ και συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις στα Ψαρά
Σε Χιο και Ψαρά ο Μουτζούρης
ΕΛΛΑΔΑ

Συντονίζουν τις δυνάμεις τους κατά των μεγάλων ενεργειακών έργων στα βουνά

Συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα, μεταξύ τους και η Κίνηση για Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο, διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση στην Αθήνα για τις επιπτώσεις σε οικοσυστήματα και βιοποικιλότητα
Συντονίζουν τις δυνάμεις τους κατά των μεγάλων ενεργειακών έργων στα βουνά
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Παραμένει το «Λευκά Όρη» στο Βόρειο Αιγαίο

Το πλοίο της Superfast Ferries θα συνεχίσει τα δρομολόγιά του στη γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη τουλάχιστον έως τις 9 Ιουλίου
Παραμένει το «Λευκά Όρη» στο Βόρειο Αιγαίο
ΕΛΛΑΔΑ

«Όχι σε συνεργασίες με δυνάμεις που έκλεισαν τον κύκλο τους»

Την πρώτη του συνέντευξη, μετά την ίδρυση της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης, παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο του Alpha ο Αλέξης Τσίπρας -Με αιχμή τη φορολογία, τους μισθούς και την αναδιανομή του πλούτου, ο Αλέξης Τσίπρας δίνει το πρώτο στίγμα
«Όχι σε συνεργασίες με δυνάμεις που έκλεισαν τον κύκλο τους»
ΕΛΛΑΔΑ

Πληρώνεται το μεταφορικό ισοδύναμο καυσίμων του 2024…

Σχεδόν 4.000.000 ευρώ θα καταβληθούν σε νησιώτες και επιχειρήσεις
Πληρώνεται το μεταφορικό ισοδύναμο καυσίμων του 2024…
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αδικος ο τρόπος αξιολόγησης στο πρόγραμμα «ανακαίνιση κατοικίας»

Ο Σύνδεσμος Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου ζητά συγκριτική αξιολόγηση των αιτήσεων και προειδοποιεί για αποκλεισμούς πολιτών από τις απομακρυσμένες περιοχές
Αδικος ο τρόπος αξιολόγησης στο πρόγραμμα «ανακαίνιση κατοικίας»