× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αοσμη και μη διαλυόμενη στο νερό η βλέννα στη Λήμνο

Τι έδειξαν οι πρώτες αυτοψίες, συνεχίζονται οι έρευνες στην επιφάνεια και το βυθό και με καταγραφές από drones

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/6/2021

Αοσμη και μη διαλυόμενη στο νερό η βλέννα στη Λήμνο
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Αοσμη με υφή και μορφή παχύρευστης γέλης (τζελ) που δε διαλύεται στο νερό, είναι η βλέννα που έχει εντοπιστεί σε θαλάσσιες περιοχές της Λήμνου, σύμφωνα τις πρώτες αυτοψίες που πραγματοποιούν στο νησί οι επιθεωρητές περιβάλλοντος.

Το κλιμάκιο επιθεωρητών περιβάλλοντος του Σώματος Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος ξεκίνησε σήμερα τις δειγματοληψίες και την έκτακτη αυτοψία στη Λήμνο. Αναλυτικά, από τα μέχρι στιγμής ευρήματα της αυτοψίας σε παραλίες του νησιού προέκυψε ότι πρόκειται για μάζα βλέννας χρώματος κεραμίδι - φαιό, ανοικτό μπεζ, που επικάθεται σε επιφάνειες και είναι άοσμη. Δε διαλύεται σε νερό, ενώ μετακινείται ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου και τα θαλάσσια ρεύματα και δεν παρατηρείται σε όλες τις ακτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Στο βορειοανατολικό σημείο του νησιού, στην παραλία Πλάκα εντοπίστηκε στρώμα βλέννας στην επιφάνεια της θάλασσας σε περιορισμένη έκταση. Στο ανατολικό τμήμα του νησιού και συγκεκριμένα στην παραλία Κέρος, εντοπίστηκε σε περιορισμένες ποσότητες κατά θέσεις. Στην παραλία Κοκκινόβραχος στον οικισμό Καμίνια, υπήρχε εκτεταμένο στρώμα βλέννας κατά μήκος της ακτής και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες αυξομειώνεται η έκταση της.

Από το συγκεκριμένο σημείο ελήφθησαν δείγματα βλέννας και θαλασσινού νερού, τα οποία μαζί με τα υπόλοιπα δείγματα που θα ληφθούν αύριο θα σταλούν στον Δημόκριτο, στο Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων και Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) καθώς και στην Εργαστηριακή Μονάδα Θαλάσσιων Τοξικών Μικροφυκών του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, για να γίνουν αναλύσεις για φυτοπλαγκτόν καθώς και για τοξίνες που ενδεχομένως αυτό παράγει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκροτείται επιτροπή για τη βλέννα στη Λήμνο

Η αυτοψία θα συνεχιστεί σήμερα Σάββατο 26 Ιουνίου στις βόρειες και ανατολικές ακτές του νησιού με τη συνδρομή και του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να εξεταστεί τυχόν συσχέτιση του φαινομένου με αυτό που εμφανίστηκε στα παράλια της Τουρκίας.

Για τη διερεύνηση του φαινομένου του ευτροφισμού που παρατηρείται εδώ και μερικές ημέρες στη θαλάσσια περιοχή της Λήμνου με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, συγκροτείται επιτροπή συντονισμού με τη συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα από χθες βρίσκεται στη Λήμνο και η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου με επικεφαλής τον καθηγητή Θαλάσσιας Tηλεπισκόπησης, Κώστα Τοπουζέλη, όπου καταγράφει το φαινόμενο σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα στην επιφάνεια της θάλασσας, καθώς και από αέρος με τη χρήση Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (drones). Οι ερευνητές συλλέγουν υλικό το οποίο θα αποσταλεί το Σάββατο στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου στη Λέσβο για ανάλυση.

Σήμερα δύτες του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε) θα πραγματοποιήσουν αυτοψία σε διάφορα σημεία του βυθού περιμετρικά της Λήμνου, ανάμεσα στα οποία είναι και το λιβάδι Ποσειδωνίας που συναντάται ανατολικά του νησιού.

Στο νησί θα βρίσκεται ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς και ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, οι οποίοι θα ενημερωθούν αναλυτικά από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, τους ερευνητές του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε) και του Πανεπιστημίου Αιγαίου και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις δειγματοληψίες και για την εικόνα που παρουσιάζει το φαινόμενο.

Τα επόμενα 24ωρα αναμένονται τα αποτελέσματα των αναλύσεων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο το φαινόμενο ευτροφισμού που παρατηρείται στη θάλασσα της Λήμνου συνδέεται με την πλαγκτονική βλέννα που παρουσιάζεται στη θάλασσα του Μαρμαρά.

[ΠΗΓΗ]

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Επιχείρηση «κρουαζιέρα θα σε πάω 2026» από την ΑΑΔΕ

Από επικοινωνιακούς τίτλους πάμε καλά!
Επιχείρηση «κρουαζιέρα θα σε πάω 2026» από την ΑΑΔΕ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου αποχαιρέτησε τον φίλο του Δημήτρη Καρύδη

Ο Κωνσταντίνος Σινάνης σήκωσε στα χέρια το φέρετρο του Δημάρχου Φούρνων και μίλησε με συγκηνιτικά λόγια
Ο Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου αποχαιρέτησε τον φίλο του Δημήτρη Καρύδη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τους άφησε στη θάλασσα και διέφυγε προς τα τουρκικά παράλια

Ένας άνδρας και μία γυναίκα διασώθηκαν από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού ανατολικά της Χίου
Τους άφησε στη θάλασσα και διέφυγε προς τα τουρκικά παράλια
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δυνητικές ζώνες για αιολικά πάρκα σε Λέσβο, Λήμνο, Χίο και Σάμο

Το νέο Ειδικό Χωροταξικό κατατάσσει 26 δημοτικές ενότητες του Βορείου Αιγαίου στις περιοχές καταλληλότητας. Ο χαρακτηρισμός δεν συνεπάγεται αυτόματη αδειοδότηση έργων ωστόσο ανοίγει το δρόμο στους επίδοξους επενδυτές
Δυνητικές ζώνες για αιολικά πάρκα σε Λέσβο, Λήμνο, Χίο και Σάμο
ΕΛΛΑΔΑ

Περισσότερα από 41.000 παιδιά έμειναν χωρίς voucher για ΚΔΑΠ

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιωτικών ΚΔΑΠ ζητά πρόσθετη χρηματοδότηση, επανεξέταση των εισοδηματικών κριτηρίων και ειδική μέριμνα για οικογένειες με αυξημένες ανάγκες
Περισσότερα από 41.000 παιδιά έμειναν χωρίς voucher για ΚΔΑΠ
ΚΟΣΜΟΣ

Τα τουρκικά θαλάσσια Πάρκα ως προπομποί της Γαλάζιας Πατρίδας

Η Άγκυρα εντάσσει στον σχεδιασμό της εκτάσεις στο Βόρειο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο
Τα τουρκικά θαλάσσια Πάρκα ως προπομποί της Γαλάζιας Πατρίδας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συλλυπητήριο μήνυμα Μπουρνιά για τον Δημήτρη Καρύδη

Αποχαιρετά έναν αφοσιωμένο εκπρόσωπο της Αυτοδιοίκησης
Συλλυπητήριο μήνυμα Μπουρνιά για τον Δημήτρη Καρύδη
ΚΟΣΜΟΣ

Ανοδικά κινείται η τιμή του χρυσού

Η τιμή spot έφθασε στα 4.402,49 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ οι επενδυτές περιορίζουν τις προσδοκίες τους για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων
Ανοδικά κινείται η τιμή του χρυσού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

43 πρόσφυγες – μετανάστες στη Λήμνο

Βρέθηκαν κοντά στον οικισμό της Φισίνης και μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ
43 πρόσφυγες – μετανάστες στη Λήμνο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πέντε χρόνια The Chios Festival με διεθνείς προσωπικότητες και σπουδαίους καλλιτέχνες

Από τις 25 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου η Χίος φιλοξενεί εκδηλώσεις επιστήμης, μουσικής, θεάτρου, κινηματογράφου και εικαστικών
Πέντε χρόνια The Chios Festival με διεθνείς προσωπικότητες και σπουδαίους καλλιτέχνες
ΑΤΖΕΝΤΑ

Έρχεται το διεθνές φεστιβάλ Αη Στράτης

Με εκθέσεις, μουσικές εκδηλώσεις και αφιερώματα από τις 21 έως τις 28 Αυγούστου
Έρχεται το διεθνές φεστιβάλ Αη Στράτης
ΕΛΛΑΔΑ

Λουκέτα στο λαθραίο αλκοόλ

Θετικό βήμα οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ σε όλη τη χώρα, όμως μένει να αποδειχθεί αν αποτελούν σταθερή πολιτική ή μια πρόσκαιρη εκστρατεία
Λουκέτα στο λαθραίο αλκοόλ