× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αρνίσια κτάλα γεμιστή Παρακοίλων

Συνταγή για ζεστό, μυρωδάτο γεμιστό αρνάκι

Δημοσίευση 22/4/2019

Αρνίσια κτάλα γεμιστή Παρακοίλων
' χρόνος ανάγνωσης

Να ένα ακόμη δείγμα της πλούσιας γαστρονομικής παράδοσης της Λέσβου και συγκεκριμένα του χωριού των Παρακοίλων, που μοιράζεται μαζί μας το Lesvoskitchen.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λέγεται ότι η κτάλα η γεμιστή ήταν το κυρίως πιάτο του πασχαλινού τραπεζιού. Οι νοικοκυρές το έφτιαχναν το Σάββατο και το απόγευμα το πήγαιναν στον ξυλόφουρνο του χωριού για να καλοψηθεί. Μόλις ακουγόταν το «Χριστός Ανέστη» περνούσαν από κει και η καθεμιά έπαιρνε το ταψί της με το ζεστό ζεστό και μυρωδάτο γεμιστό αρνάκι..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΥΛΙΚΑ:1 αρνίσια ή κατσικίσια ωμοπλάτη

2 κούπες ρύζι καρολίνα

1 κουταλιά σούπας κανέλλα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

αλάτι, πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ανοίγουμε την ωμοπλάτη αν και ο χασάπης μας μπορεί να το κάνει γλιτώνοντας μας από μία δύσκολη -η αλήθεια είναι- διαδικασία. Τσιγαρίζουμε το ρύζι στο καυτό λάδι προσεκτικά για να μην μας κολλήσει. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κανέλλα και βέβαια νεράκι. Πριν στεγνώσει το ρύζι το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Κατόπιν ξεκινάμε να γεμίζουμε την ωμοπλάτη με το ρύζι παίρνοντας κάθε φορά μία κουταλιά. Το κλείνουμε είτε ράβοντας το είτε με οδοντογλυφίδες. Βάζουμε από πάνω ένα κομμάτι λίπους που έχουμε κρατήσει από το αρνί το λεγόμενο "τσεμπέρι" για να ροδοκοκκινίσει αφήνοντας μία ιδιαίτερη γεύση στο κρέας ενώ παράλληλα προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κανέλλα καθώς και λίγο βούτυρο το οποίο απλώνουμε με το χέρι μας. Η "κτάλα" μας θα ψηθεί για 3 περίπου ώρες στους 150 βαθμούς. Το συνοδεύουμε με παραδοσιακό στραγγιστό γιαούρτι..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Υποσημείωση: Η γέμιση διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Εμείς μπορούμε να την εμπλουτίσουμε με σταφίδες, κουκουνάρια και ότι άλλο μυρωδικό ή γενικά υλικό πιστεύουμε ότι ταιριάζει..Καλή επιτυχία.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και δεύτερη προσφορά για τη γραμμή Βόλου‑ νησιών Βορείου Αιγαίου

«Πράσινο φως» και από τον Κικίλια μετά την επικοινωνία με τον Κώστα Μουτζούρη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Επικίνδυνες «κόντρες» ανηλίκων στα Κεραμειά

Η διασταύρωση Κεραμειών–Ιππείου έχει γίνει «πίστα» για ανηλίκους
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών