× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αρνίσια κτάλα γεμιστή Παρακοίλων

Συνταγή για ζεστό, μυρωδάτο γεμιστό αρνάκι

Δημοσίευση 22/4/2019

Αρνίσια κτάλα γεμιστή Παρακοίλων
' χρόνος ανάγνωσης

Να ένα ακόμη δείγμα της πλούσιας γαστρονομικής παράδοσης της Λέσβου και συγκεκριμένα του χωριού των Παρακοίλων, που μοιράζεται μαζί μας το Lesvoskitchen.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λέγεται ότι η κτάλα η γεμιστή ήταν το κυρίως πιάτο του πασχαλινού τραπεζιού. Οι νοικοκυρές το έφτιαχναν το Σάββατο και το απόγευμα το πήγαιναν στον ξυλόφουρνο του χωριού για να καλοψηθεί. Μόλις ακουγόταν το «Χριστός Ανέστη» περνούσαν από κει και η καθεμιά έπαιρνε το ταψί της με το ζεστό ζεστό και μυρωδάτο γεμιστό αρνάκι..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΥΛΙΚΑ:1 αρνίσια ή κατσικίσια ωμοπλάτη

2 κούπες ρύζι καρολίνα

1 κουταλιά σούπας κανέλλα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

αλάτι, πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ανοίγουμε την ωμοπλάτη αν και ο χασάπης μας μπορεί να το κάνει γλιτώνοντας μας από μία δύσκολη -η αλήθεια είναι- διαδικασία. Τσιγαρίζουμε το ρύζι στο καυτό λάδι προσεκτικά για να μην μας κολλήσει. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κανέλλα και βέβαια νεράκι. Πριν στεγνώσει το ρύζι το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Κατόπιν ξεκινάμε να γεμίζουμε την ωμοπλάτη με το ρύζι παίρνοντας κάθε φορά μία κουταλιά. Το κλείνουμε είτε ράβοντας το είτε με οδοντογλυφίδες. Βάζουμε από πάνω ένα κομμάτι λίπους που έχουμε κρατήσει από το αρνί το λεγόμενο "τσεμπέρι" για να ροδοκοκκινίσει αφήνοντας μία ιδιαίτερη γεύση στο κρέας ενώ παράλληλα προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κανέλλα καθώς και λίγο βούτυρο το οποίο απλώνουμε με το χέρι μας. Η "κτάλα" μας θα ψηθεί για 3 περίπου ώρες στους 150 βαθμούς. Το συνοδεύουμε με παραδοσιακό στραγγιστό γιαούρτι..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Υποσημείωση: Η γέμιση διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Εμείς μπορούμε να την εμπλουτίσουμε με σταφίδες, κουκουνάρια και ότι άλλο μυρωδικό ή γενικά υλικό πιστεύουμε ότι ταιριάζει..Καλή επιτυχία.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νεκρός στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Εντοπίσθηκε το πρωί του Σαββάτου από στελέχη του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει το παρεκκλήσι των Αγίων Ακινδύνων στη Μυτιλήνη

Διαβάστε εδώ πότε χτίστηκε το παρεκκλήσι που βρίσκεται δίπλα στον ναό του Αγίου Θεράποντα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκόπελο της Γέρας

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου από τις 9.30 ως τις 13.30
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ισχυροί νοτιάδες και καταιγίδες στο ανατολικό Αιγαίο

Άνεμοι μέχρι 8 μποφόρ θα επικρατήσουν την Δευτέρα αναφέρει ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Η Καλλονή στα ροζ για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στον Ροζ Περίπατο, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και ενημέρωσης από το θεματικό πάρκο Βασιλειάδη
ΧΩΡΙΑ

Κουταλέλης: Τιμώ το έργο του Κώστα Ρούσσα

Ο νέος πρόεδρος της Αγιάσου γυρνά σελίδα μετά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης και δηλώνει πως η Αγιάσος αξίζει ενότητα, συνεννόηση και δημιουργικό πνεύμα
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Πληροφορίες για εμπλοκή υπουργού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ψαρά: Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος προς τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πρώτη γνωριμία και προπόνηση για την Ακαδημίας Ποδηλασίας

Μικροί και μεγάλοι αγκάλιασαν την δράση του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Ο Μουτζούρης «βάζει πλάτη» για το λιμάνι του Μολύβου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη επέκτασης του προσήνεμου μόλου
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακό δείπνο για τον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο

Δέχθηκε βροχή από αβγά μέσα σε γνωστό εστιατόριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Ο Μόγλης στο Νησί»: η επιστροφή της παρέας στον αέρα

Θοδωρής Χατζημήτρος, Ανθή Παζιάνου και Νικόλας Αθανάσης στήνουν ραδιοφωνικό κύκλο με μνήμη, χιούμορ και ματιά στο σήμερα