× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Διαβάστε στα παιδιά σας 101 τουλάχιστον παραμύθια

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 5/6/2021

Διαβάστε στα παιδιά σας 101 τουλάχιστον παραμύθια

Αν θέλετε το παιδί σας να γίνει έξυπνο, διαβάστε του παραμύθια. Αν θέλετε να γίνει πιο έξυπνο, διαβάστε του περισσότερα παραμύθια.Είχε συμβουλέψει ο Αϊνστάιν, μια μητέρα για την ανάπτυξη της ευφυΐας του παιδιού της.

Κάντε του ένα δώρο πολύτιμο που θα το ταξιδέψει! Ακόμα καλύτερα να κάνετε αυτό το ‘’ταξίδι’’ μέσα από το βιβλίο και το παραμύθι μαζί του, έχω να σας συμβουλέψω ταπεινά.

Ο Θόδωρος Γραμματάς, επισημαίνει τον παιδευτικό χαρακτήρα των παραμυθιών, μύθων ή αφηγήσεων και παρατηρεί μεταξύ άλλων:

Οι θρύλοι και τα παραμύθια, οι λαϊκές δοξασίες και οι αφηγήσεις, αποτελούν ανέκαθεν τροφή για την διαπαιδαγώγηση, τη διασκέδαση και τη μόρφωση των παιδιών, αφού με το πλούσιο και πολυδιάστατο περιεχόμενό τους συμβάλλουν ποικιλότροπα στην ανάπτυξη της φαντασίας και της ψυχο-πνευματικής ωριμότητας, της κρίσης και της ιστορικής εμπειρίας τους.

Η Λίλη Λαμπρέλλη, τονίζει ότι «τα παραμύθια έχουν έναν κύριο στόχο, είναι απελευθερωτικά. […] Ο υπέρτατος σκοπός των παραμυθιών, είναι η μέσα από βήματα ελευθερίας αποδοχή της ζωής».

Ο Δημήτρης Προύσαλης παραθέτει κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης μερικά σημαντικά χαρακτηριστικά του παραμυθιού:

Ως υλικό μπορεί ταυτόχρονα να σε διασκεδάζει αλλά και να σε στηρίζει, να σε ενθαρρύνει, να σε συμβουλεύει και να σε παρηγορεί. Κινείται μέσα στα όρια της υπερβολής και των αντιθέσεων. Είναι ταυτόχρονα καράβι και ταξίδι και αποτελεί τόπο συνάντησης του ασυνείδητου και του ονειρικού με στοιχεία ρεαλιστικά αλλά έχει επιρροές από όλα τα είδη της λαϊκής προφορικής δημιουργίας (θρύλο, μύθο, παραδόσεις), στοιχεία από τις αρχαίες γραμματείες και την μυθολογία κάθε λαού αλλά και την λόγια λογοτεχνία. Μέσα από ψέματα κρύβει μεγάλες αλήθειες για τη ζωή που τις δοκίμασε ο χρόνος και αποτελούν συμπύκνωση σοφίας και γνώσης.[…] Επίσης οι παραμυθιακοί ήρωες είναι τα απόλυτα ενεργητικά πρότυπα αφού δεν κάνουν πίσω σε καμία δυσκολία».


Μια τέτοιου είδους προσέγγιση, που εμπλέκει τις ζωτικές λειτουργίες της ύπαρξης μέσα από την στερεότυπη μορφολογία των παραμυθιών στην διαρκή συνδιαλλαγή τους με το φανταστικό, τοποθετεί το βιβλίο με τις ιστορίες και τα παραμύθια στην πρώτη θέση προτίμησης μου στην λίστα των δώρων για παιδιά.


Προτείνω συνεπώς, ανεπιφύλακτα, κάποια βιβλία σε μια προσπάθεια να σας διευκολύνω στην επιλογή και την αναζήτηση σας.

Και την επόμενη εβδομάδα με το παραμύθι θα ασχοληθώ. Διότι τα παραμύθια είναι πολύτιμα εργαλεία, για γονείς, εκπαιδευτικούς ακόμα και για θεραπευτές και ψυχολόγους.

Όπως γράφει η ψυχολόγος Λίλη Γράψα, στην αρχή του βιβλίου 101 Πολύτιμα Παραμύθια, μεταξύ άλλων.Τα παραμύθια …θεραπεύουν! Τα παραμύθια είναι κάτι περισσότερο από αληθινά. Όχι επειδή μας λένε πως οι δράκοι υπάρχουν, μα επειδή μας λένε πως οι δράκοι μπορούν να νικηθούν…

Τα 101 Πολύτιμα Παραμύθια, είναι μια συλλογή παραμυθιών, μια ‘εγκυκλοπαίδεια’ ενός τόμου, που περιλαμβάνει κυριολεκτικά 101 παραμύθια. Για διαφορετικές ηλικίες παιδιών. Περιλαμβάνει κλασικά παραμύθια, για μικρά παιδιά που έχουμε αγαπήσει και εμείς και οι γονείς και οι παππούδες μας. Τα παραμύθια του Αισώπου, γνωστά και λιγότερο γνωστά. Τα λεγόμενα παραμύθια σοφίας, για λίγο μεγαλύτερα παιδιά. Ως και τα παραμύθια του σπουδαίου ποιητή, δραματουργού-θεατρικού συγγραφέα Όσκαρ Ουάιλντ.


Μια υπέροχη ‘ανθολόγηση’ παραμυθιών, ένα συλλογικό έργο, που χαίρομαι για το ότι, υπάρχει στην βιβλιοθήκη μου. Νομίζω ότι, αξίζει αυτή η έκδοση να υπάρχει σε όλες τις παιδικές βιβλιοθήκες. Πέρα από τα εξαιρετικά παραμύθια που περιλαμβάνει, έχει μια αξιόλογη εικονογράφηση και είναι μια περιποιημένη έκδοση από εκείνες που μας έχει συνηθίσει η ΑΓΚΥΡΑ. Έτσι όπως θυμάμαι τις συγκεκριμένες εκδόσεις από τα δικά μου παιδικά χρόνια.

Για παραμύθια κάνω σήμερα λόγο, και θα σταθώ σε δυο ακόμα ενδιαφέρουσες εκδόσεις.

Θα σας προτείνω ένα παραμύθι για παιδιά 4 χρόνων, λίγο πάνω λίγο κάτω από αυτήν την ηλικία. Αν και τα παραμύθια μπορεί να αγγίζουν και διαφορετικές ηλικίες από αυτές που αναγράφονται στα οπισθόφυλλα τους, κατά την γνώμη μου.

Ο Βασιλιάς των Ονείρων, της Ευδοκίας Σκορδαλά-Κακατσάκη, σε εικονογράφηση της Λιάνας Δενεζάκη, έχει κάτι από την στόφα των παλιών καλών παραμυθιών συνδυασμένη με μια πιο σύγχρονη ματιά. Αυτό ακριβώς με κάνει να σας μιλήσω γι αυτό. Για την αέναη πάλη του καλού και του κακού, όπου το καλό στο τέλος θριαμβεύει. Ενός βασιλιά μεγαλόψυχου και καλόκαρδου, που η μόνη του περιουσία είναι η μαγική του βρύση, που πλημυρίζει με όμορφα όνειρα τους υπηκόους του. Υπάρχει όμως και ο μαύρος καβαλάρης στο παραμύθι. Όπως υπάρχουν στις νύχτες μας, φωτεινά και σκοτεινά όνειρα. Περισσότερα δεν θα σας αποκαλύψω. Θα σας πω όμως και τούτο, το βιβλίο συνοδεύει ένα CD, όπου μελοποίησε τους στίχους της Ευδοκίας Σκορδαλά-Κακατσάκη, και τραγουδά η Νένα Βενετσάνου. Πρόκειται για ακόμα μια όμορφη δουλειά από τις εκδόσεις Κόκκινη κλωστή δεμένη.

Το τρίτο βιβλίο για το οποίο θέλω να σας μιλήσω, είναι ένα ‘θεατρικό παραμύθι’, θα έλεγα, που μας πάει πίσω στην αρχαία Ελλάδα, λίγο έξω από την Αθήνα, και σε ένα παιχνίδι ονειροφαντασίας και φάρσας. Γραμμένο από τον μεγάλο Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Παραμύθι του θεατρικό, είναι άλλωστε το Χειμωνιάτικο παραμύθι και η Τρικυμία. Εδώ όμως πρόκειται για μια καταπληκτική έκδοση από τις εκδόσεις Λιβάνη, του έργου του Σαίξπηρ, Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας. Πόσο χαίρομαι όταν βλέπω τέτοιες προσαρμογές σπουδαίων έργων, που τα φέρνουν κοντά στα παιδιά και τους τα γνωρίζουν.

Την προσαρμογή στην προκειμένη περίπτωση έχει κάνει ο ΜΠΡΟΥΣ ΚΟΒΙΛ, την ξεχωριστή εικονογράφηση ο ΝΤΕΝΙΣ ΝΟΛΑΝ και την μετάφραση η ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ. Κυκλοφορεί από της εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ.

Η ιστορία αυτή έχει όλα τα στοιχεία του παραμυθιού, νεράιδες, ξωτικά, βασιλιάδες, και μαγεία.

Είναι μια ευχάριστη, ως και ξεκαρδιστική, παραμυθο –ιστορία. Όπου τα ερωτευμένα ζευγάρια ζουν μέσα στο δάσος με τα ξωτικά μια φαρσοκωμωδία θα έλεγα, μα στο τέλος όλα και όλοι βρίσκουν την σωστή τους θέση στη ζωή!
Από τις μικρότερες ηλικίες ως τις μεγαλύτερες! Διαβάστε στο παιδί σας, θα είναι τα πιο σημαντικά λεπτά της μέρας σας!

*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι δημοσιογράφος-συγγραφέας

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Αρωμα καλοκαιριού από το θερινό πολιτιστικό φεστιβάλ της Δυτικής Λέσβου

Εκδηλώσεις, εκθέσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, δρώμενα και θεατρικές παραστάσεις σε όλες τις δημοτικές ενότητες της Δυτικής Λέσβου.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Την Πέμπτη τα εγκαίνια της Παλλεσβιακής Έκθεσης Κεραμικής

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 29 Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου
ΘΕΑΤΡΟ

«Μετακίνηση Τσέχωφ» 23 και 24 Αυγούστου στο Κάστρο της Μυτιλήνης

Τέσσερις νέοι επαγγελματίες ηθοποιοί του νησιού μας φτιάχνουν τη δική τους θεατρική ομάδα και παρουσιάζουν μία παράσταση με 6 κωμικές ιστορίες του Τσέχωφ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Ανθρώπων Τέχνη» το 1ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Αξιόλογες συναυλίες και σημαντικές θεατρικές παραστάσεις με είσοδο δωρεάν για τους κατοίκους των νησιών μας
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοπροτάσεις παιδικών βιβλίων

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Είναι ποιήτρια, άγαλμα, πλατεία, πλοίο, ταβέρνα, κοσμηματοπωλείο, Λεσβία ή Λέσβια;

Το περιοδικό Πλατεία με εκτενές αφιέρωμα παρουσιάζει τη Σαπφώ, με φόντο την γενέτειρά της, την Ερεσό και μια ψηφιακή έκθεση
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

40 κεραμίστες από Ελλάδα και Ευρώπη στην 25η Παλλεσβιακή Έκθεση Κεραμικής

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 29 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 20 Αυγούστου στο Πολύκεντρο Μανταμάδου
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η ΦΕΜ εκθέτει στην πλατεία Σαπφούς και μέσα στην πόλη

Από 30 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Δυνατό πολιτιστικό καλοκαίρι στη Δυτική Λέσβο

Ανεβαίνουν οι πολιτιστικοί και τουριστικοί ρυθμοί στον «άλλο» δήμο του νησιού μας, ο οποίος διοργανώνει μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων σε 24 χωριά σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Αφροδίτη Βατή
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Προσδεθείτε για θερινό σινεμά σε Αγία Παρασκευή, Συκαμνιά, Μόλυβο και Σίγρι

Το «Film Project Lesvos» ενώνει τέσσερις σύγχρονους χώρους τέχνης με δωρεάν προβολές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Έκλαψα όταν διάβασα το σενάριο»

Ο Μπουράκ Χακί για τον ρόλο του στην ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για γονείς και παιδία

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*