× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Ο δήμος είναι το κεντρικό αναπτυξιακό εργαλείο στην περιοχή μας»

Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του δήμου Δυτικής Λέσβου και πρώην Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Στρατής Ζαφείρης μιλά για όλους και για όλα

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 29/5/2021

«Ο δήμος είναι το κεντρικό αναπτυξιακό εργαλείο στην περιοχή μας»

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του δήμου Δυτικής Λέσβου και πρώην Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Στρατής Ζαφείρης στην εκπομπή «Καλημέρα στο νησί» του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99 FM.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιο συγκεκριμένα ο κ.Ζαφείρης έκανε μνεία στην πρόσφατη θεομηνία που έπληξε χωριά του δήμου Δυτικής Λέσβου  σημειώνοντας ότι τόσο αυτό το φαινόμενο όσο και τα τέσσερα παρόμοια ακραία καιρικά που προηγήθηκαν από το φθινόπωρο του 2019 και μετά οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Πρότεινε δε τέσσερεις άξονες προκειμένου, αφενός να υπάρχει έγκαιρη πρόβλεψη και αφετέρου άμεση αντιμετώπιση τους όταν συμβούν αυτά τα φαινόμενα.

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι ήδη από τον Αύγουστο του 2020 ο δήμος έχει υποβάλλει πρόταση στην Περιφέρεια για αντιπλημμυρικά έργα ωστόσο λόγω καθυστερήσεων από την Διαχειριστική Αρχή δεν έχει προκηρυχθεί η πρόσκληση.


Σε σχέση με το πλήθος προτάσεων για την υλοποίηση έργων που έχει υποβάλει ο δήμος Δυτικής Λέσβου τόσο στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» όσο και μέσω της Περιφέρειας ο κ.Ζαφείρης υποστήριξε ότι λόγω του ότι ο δήμος ήταν νεοσύστατος αλλά και η περιοχή παραμελημένη «δώσαμε από την πρώτη στιγμή μεγάλο βάρος και κάναμε την ανάλογη οργάνωση του Δήμου προκειμένου να έρθουν χρήματα.Το πρώτο τετράμηνο που αναλάβαμε είχαμε έναν προυπολογισμό 20 εκατ.Το 2020 πήγε στα 30 εκατ. Την φετινή χρονιά με τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί και άλλες που είναι στα σκαριά θα ξεπεράσουμε τα 50 εκατ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο κ.Ζαφείρης σημείωσε ότι «οι κινήσεις που κάνουμε και με το γεωθερμικό πεδίο και με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας είναι να προσελκύσουμε και ιδιωτικά κεφάλαια να επενδυθούν στον τόπο μας, τα οποία λείπουν».

Απαντώντας στην ερώτηση αν αρκεί το ήδη υπάρχον προσωπικό αλλά και η υποδομή στο δήμο προκειμένου να υλοποιηθούν όλα αυτά τα έργα ο κ.Ζαφείρης ανέφερε ότι «ο δήμος μας είναι από τους πρώτους που έφτιαξε την Αναπτυξιακή εταιρία η οποία είναι ένα εργαλείο. Η Αναπτυξιακή θα στελεχωθεί με το κατάλληλο προσωπικό προκειμένου να υλοποιήσει τα έργα. Επίσης σημείωσε με νόημα ότι «πρέπει να είμαστε αυστηροί στην τήρηση της νομοθεσίας για τα έργα. Όσο δυσκολίες και να δημιουργεί το ότι ο δήμος έχει μια μεγάλη γειτνίαση με τον δημότη και αυτό επηρεάζει. Ο καθένας βλέπει το συμφέρον του αλλά ο δήμος πρέπει να είναι υπεράνω των συμφερόντων».


Με την ιδιότητα του ως πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Βιομηχανίας ο κ.Ζαφείρης απαντώντας σε ερώτηση για την περικοπή 290 εκατ. ευρώ από την σημερινή Κυβέρνηση που προοριζόταν για το βόρειο Αιγαίο ανάφερε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση με μια προεργασία με τους ευρωπαίους και λόγω των ιδιαιτεροτήτων των νησιών μας (υπανάπτυξη,μείωση του ΑΕΠ των νησιών λόγω προσφυγικού) να δοθούν 660 εκατ.ευρώ.Όταν έγινε η πρώτη σύσκεψη με τη νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. στο Μαξίμου πήγαν όλοι οι Περιφερειάρχες προκειμένου να συζητήσουν για το ΕΣΠΑ.Σε ποια φάση βρισκόταν το τρέχον πρόγραμμα και τι διεκδικούν για το νέο. Σε αυτή την πολύ σημαντική συνάντηση και ο κ.Μουτζούρης ήταν ο μόνος Περιφερειάρχης που δεν πήγε.Αυτό ήταν φάουλ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Επίσης σημείωσε ότι η διεκδίκηση γίνεται και στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για το τι θες να κάνεις και που θες να αξιοποιήσεις τα χρήματα που ζητάς.«Είμαστε η πιο φτωχή Περιφέρεια της Ελλάδας.Αυτό δεν το έχουμε πει προκειμένου να διεκδικήσουμε επιπλέον χρήματα.Mε 660 εκατ.ευρώ σε ένα ΑΕΠ το οποίο είναι περίπου 2 δις.ευρώ συνολικά στο βόρειο Αιγαίο θα είχαμε ανάπτυξη 5% μόνο από αυτό το κομμάτι.Το να αναπτυχθούμε γρήγορα είναι ανάγκη και για εθνικούς λόγους».


Ολόκληρη τη συνέντευξη του Στρατή Ζαφείρη μπορείτε να την ακούσετε στο ηχητικό απόσπασμα που ακολουθεί:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ