× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Υποχώρηση Πέτσα στην εκλογή προέδρου στις μεγάλες κοινότητες

Οι εκπρόσωποι του Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδος μίλησαν στην Επιτροπή της βουλής για την αναγκαιότητα της ανεξάρτητης εκλογής προέδρων και της στήριξης των κοινοτήτων

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 25/5/2021

Υποχώρηση Πέτσα στην εκλογή προέδρου στις μεγάλες κοινότητες
' χρόνος ανάγνωσης

Στην αρμόδια  επιτροπή της Βουλής και στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την εκλογή των Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών, συμμετείχαν τη Δευτέρα εκπρόσωποι του Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδος, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου και κοινοτάρχης Περάματος Κίμων Χρυσίδης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων αναφέρθηκαν με επιχειρήματα στην ανάγκη διατήρησης της ανεξάρτητης κάλπης των κοινοτήτων από τη μία πλευρά και στην εκλογή προέδρου από το συνδυασμό που θα έρθει πρώτος σε ψήφους στην κάθε κοινότητα. Παράλληλα έγινε εκτενής αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κοινότητες και στην αναγκαιότητας ουσιαστικής στήριξης του θεσμού από την πολιτεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο Κίμων Χρυσίδης αναφέρθηκε στα επιχειρήματα των κοινοτήτων καθώς και στο γεγονός ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, λίγα λεπτά μετά το τέλος της συζήτησης ανακοίνωσε ότι θα επανεξεταστεί το ζήτημα της εκλογής προέδρων στις κοινότητες άνω των 300 κατοίκων απευθείας από την κάλπη.

«Ήδη η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει σημειώνει ο Κ. Χρυσίδης, μετά το τέλος της διαβούλευσης ότι στις κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων, στα μικρά χωριά δηλαδή, ο πρόεδρος θα εκλέγεται απευθείας από την κάλπη και δεν θα εξαρτάται από το δημοτικό συνδυασμό που θα κερδίσει τις εκλογές στον κεντρικό δήμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δεύτερο σημείο στο οποίο φαίνεται ότι έχουμε μία σημαντική εξέλιξη είναι ότι δεν καταργούνται οι δημοτικές κοινότητες της έδρας του κάθε δήμου, με λίγα λόγια διατηρούνται οι Δημοτικές Κοινότητες Μυτιλήνης και Καλλονής στους δήμους του νησιού μας.

Το τρίτο σημείο, σχετίζεται με την εκλογή προέδρων στις κοινότητες άνω των 300 κατοίκων, όπου ο ίδιος ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι έχει συζητηθεί πολλές φορές, όμως θα επανεξετασθεί.

Το σημείο που δεν βλέπουμε καμία υποχώρηση από την πλευρά της κυβέρνησης είναι δυστυχώς η ανεξάρτητη κάλπη των κοινοτήτων παρά το γεγονός ότι εξηγήσαμε σε όλους τους τόνους ότι η εφαρμογή της στο πλαίσιο της προηγούμενη νομοθεσίας του Κλεισθένη, δεν υπέκρυπτε καμία απολύτως  σκοπιμότητα και ότι αποτελούσε πρόταση του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου και  ανθρώπων που ασχολούνται επί χρόνια με την τοπική αυτοδιοίκηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημείωσε ο Κίμων Χρυσίδης το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα  στην επόμενη εβδομάδα όπου το νομοσχέδιο θα έρθει προς συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και δεύτερη προσφορά για τη γραμμή Βόλου‑ νησιών Βορείου Αιγαίου

«Πράσινο φως» και από τον Κικίλια μετά την επικοινωνία με τον Κώστα Μουτζούρη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Επικίνδυνες «κόντρες» ανηλίκων στα Κεραμειά

Η διασταύρωση Κεραμειών–Ιππείου έχει γίνει «πίστα» για ανηλίκους
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών