× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Απεργούν σήμερα οι κτηνίατροι

Ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς, που μεταβιβάζει αρμοδιότητες στο Υπουργείο Εσωτερικών και υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες να στειρώνουν τα ζώα τους

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 20/5/2021

Απεργούν σήμερα οι κτηνίατροι

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιεί  σήμερα ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος διαμαρτυρόμενος για το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς ενώ  δηλώνει αντίθετος στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς και στην κατασπατάληση δημοσίου χρήματος σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και δημόσιους φορείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», η  κτηνίατρος Αναστασία Δαούση αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου το οποίο όπως σημείωσε μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες των ζώων συντροφιάς από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο στο Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το αντικείμενο.

«Το Υπουργείο Εσωτερικών υπογραμμίζει η Αναστασία Δαούση, δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα για τα ζώα, ούτε υπηρεσίες, ούτε και επιστημονικό προσωπικό που να μπορεί να υποστηρίξει μια τέτοια σοβαρή δραστηριότητα η οποία σχετίζεται και με την προστασία της δημόσιας υγείας. Υπάρχει ένα μεγάλο κεφάλαιο το οποίο λέγεται ζωοανθρωπονόσοι, μέρος των οποίων προέρχεται και από τα ζώα συντροφιάς. Πως λοιπόν σε περίπτωση που έχουμε έξαρση κάποιας ασθένειας, θα μπορέσει το Υπουργείο Εσωτερικών να διαχειριστεί μια τέτοια κρίση χωρίς το απαραίτητο προσωπικό και χωρίς κτηνιάτρους;»

Επιπλέον, όπως ανέφερε η Αναστασία Δαούση,  ο κτηνιατρικός σύλλογος απαιτεί τη θέσπιση ηλεκτρονικού βιβλιαρίου για τα ζώα συντροφιάς, με δήλωση μόνο των στοιχείων που απαιτούνται για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και τη χρηματοδότηση των δήμων με διαφάνεια και έλεγχο. Οι κτηνίατροι ζητούν ακόμη  την υποχρεωτική ίδρυση δημοτικών κτηνιατρείων με προσλήψεις μόνιμων κτηνιάτρων και τη δωρεάν σήμανση, καταγραφή και στείρωση από τους δήμους των ζώων συντροφιάς που ανήκουν στα μητρώα κοινωνικά αδυνάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Διαχείριση των αδέσποτων ζώων δεν μπορεί να γίνεται από τον καθένα και πολύ περισσότερο από τους δήθεν εθελοντές που μόνο εθελοντές δεν είναι. Τα αδέσποτα ζώα πρέπει να αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα των δήμων, ενώ θα πρέπει να υπάρξει ευαισθητοποίηση των πολιτών στο ζήτημα αυτό. Είναι καλύτερο και αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό αν θέλει κάποιος να υιοθετήσει ένα ζώο για το σπίτι του να επιλέγει ένα αδέσποτο. Φυσικά υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες καθαρόαιμων ζώων τα οποία εξυπηρετούν ειδικές ανάγκες όπως φύλαξη, κυνήγι κ.λπ, αυτά όμως είναι εξαιρέσεις. Αν κάποιος θέλει ένα ζώο να του κρατάει συντροφιά και να μοιράζεται μαζί του όμορφες στιγμές, μπορεί να πάρει απλά ένα αδέσποτο και τα χρήματα που θα έδινε για την αγορά ενός ζώου ράτσας να τα διαθέσει για την περίθαλψη και τη φροντίδα του αδέσποτου».

Αναφερόμενη η Αναστασία Δαούση στο ζήτημα των στειρώσεων, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιβάλλει κανείς υποχρεωτικά σε έναν ιδιοκτήτη ζώου, να το υποβάλει σε στείρωση εφόσον δεν το επιθυμεί ο ίδιος.

«Η στείρωση συστήνεται από τους κτηνιάτρους σε ορισμένες περιπτώσεις ζώων και όχι πάντα, όπως οι γάτες που είναι πολυοιστρικά ζώα. Από εκεί και πέρα αν έχει κάποιος σκύλο, ένα ζώο με πολύ λιγότερους οίστρους, μπορεί να μην θέλει να το στειρώσει και κανείς δεν μπορεί να τον αναγκάσει».  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Συνελήφθη γιατί κλώτσησε το σκύλο του

Καταγγελία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς στη Μυτιλήνη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

4ο πακέτο στήριξης στις νέες οικογένειες

Χαμόγελα ευγνωμοσύνης από τους δικαιούχους της Δυτικής Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Να επιλέξεις ΕΠΑΛ;

Ενημερωτική εκδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ένα Μουσείο αφιερωμένο στην ελιά

Γνωρίστε το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Αθανασία Δαφιώτη στο Βοοκ and Art

H γνωστή θεατρολόγος-ηθοποιός θα βρίσκεται εκεί για να παίξει με τα παιδιά, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρικά παιχνίδια βασισμένα στα βιβλία της
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Bόλτα στο σπήλαιο του Αγίου Φίλιππου στο φαράγγι της Θερμής

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ