× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Συνέντευξη της συγγραφέως παιδικών βιβλίων Ράνιας Μπουμπουρή

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ

Δημοσίευση 15/5/2021

Συνέντευξη της συγγραφέως παιδικών βιβλίων Ράνιας  Μπουμπουρή

Διάβασα πρόσφατα ένα βιβλίο που το επέλεξα γιατί με παραξένεψε ο τίτλος του, ‘’ΤΟ ΑΤΑΚΤΟ ΒΙΒΛΙΟ των καλών τρόπων’’ , που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός , όπως και τα περισσότερα βιβλία της, και μαγεύτηκα από την γραφή της Ράνιας Μπουμπουρή. Έτσι ζήτησα να μάθω περισσότερα για εκείνη. Διάβασα και άλλα βιβλία της, έξι δυστυχώς μόνο, από τα είκοσι εφτά της, και διαπίστωσα ότι, δίκαια ενθουσιάστηκα με την γραφή της, και με τον τρόπο που έχει επιλέξει να υπηρετεί τα ελληνικά γράμματα.


Διάβασα, πέρα από ‘’ΤΟ ΑΤΑΚΤΟ ΒΙΒΛΙΟ των καλών τρόπων’’ , ‘’Τα αδέλφια μου’’ - Μαθαίνουμε για την οικογένεια, τον ‘’Διαγωνισμό φιλίας’’- Μαθαίνουμε για την κοινωνική συμπεριφορά, αυτά σε εικονογράφηση της Χρύσας Σπυρίδωνος, το ‘’Κι ας ΜΠΟΡΩ’’, εικονογράφηση Μάρω Αλεξάνδρου, ‘’Τα λαχανικά κι εγώ’’- Μαθαίνουμε για την σωστή διατροφή, εικονογράφηση Σίσυ Κυλερτζή .


Διάβασα και τραγούδησα, αφού συνοδεύεται από ένα CD με τα τραγούδια του βιβλίου σε μουσική του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου, και ευχόμουν να υπήρχε το βιβλίο αυτό τότε που μάθαινα και εγώ ορθογραφία. Ο τίτλος αυτού, ‘’Η ΜΕΛΩΔΙΚΗ ΜΟΥ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ’’ , σε εικονογράφηση του Χρήστου Κούρτογλου. Το συγκεκριμένο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Τι ωραία σύλληψη!


Κοινό μας σημείο αναφοράς, πέρα από την δημοσιογραφία και τις σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, η θέση μας για την αξία της διασκεδαστικής μάθησης, ως τον καλύτερο τρόπο και καταλληλότερο για την καρδιά και το νου των παιδιών. Που λίγο ως πολύ αποτελούσε και το θέμα του διδακτορικού μου.


Κυρία Μπουμπουρή, σπουδάσατε δημοσιογραφία αλλά εμένα μου φαίνεται σαν να έχετε σπουδάσει και παιδαγωγικά. Πώς συνέβη και στραφήκατε στην συγγραφή παιδικών βιβλίων;

Από μικρή μού άρεσε να γράφω, γι’ αυτό και στις Πανελλήνιες εξετάσεις δήλωσα ως πρώτη επιλογή το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, επειδή ήταν ό,τι πιο κοντινό υπήρχε στη συγγραφή. Μετά την αποφοίτησή μου στράφηκα επαγγελματικά στον χώρο των εκδόσεων κι εκεί, πάνω στη δουλειά της επιμέλειας και της μετάφρασης, συνειδητοποίησα ότι τα βιβλία που δούλευα με περισσότερο κέφι ήταν τα παιδικά.


Γράψατε μάλιστα μέχρι τώρα 27 τον αριθμό. Μιλήστε μας για τα βιβλία σας, αυτά αλλά και για τα επόμενα που είναι στα σκαριά-χαρτιά.Με τα βιβλία μου προσπαθώ ν’ αγγίξω το παιδί με τρυφερότητα και χιούμορ, να νιώσει ότι έχει έναν σύμμαχο στο θέμα που τυχόν αντιμετωπίζει, να βρει στις ιστορίες μου πρόσωπα που μπορεί να ταυτιστεί μαζί τους και να καταλάβει πως υπάρχει κι άλλος τρόπος να βλέπει τα πράγματα – όπως, για παράδειγμα, τη νυχτερινή ανασφάλεια («Κοιμήσου μαζί μου, μαμά») ή το ζήτημα του αποχωρισμού από ένα αγαπημένο αντικείμενο («Πουθενά χωρίς την κούκλα μου»).

Εκ του αποτελέσματος, όμως, φαίνεται ότι και οι γονείς βρίσκουν έναν σύμμαχο στα βιβλία αυτά, εφόσον τους βοηθούν π.χ. να κόψουν στα παιδιά την πιπίλα («Γλυκιά μου πιπίλα»), να κάνουν τη μετάβαση από την πάνα στο γιογιό («Στο γιογιό με τη γιαγιά»), να διαχειριστούν καλύτερα το θέμα του ύπνου («Ο φίλος μου ο ύπνος»), την απροθυμία των παιδιών σε ό,τι αφορά τη στοματική υγιεινή («Η μάχη της Οδοντόβουρτσας») ή να δουν με άλλο μάτι τα λαχανικά («Τα λαχανικά κι εγώ»).

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και το τελευταίο μου βιβλίο, με τίτλο «Πού είσαι;», το οποίο μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ψυχογιός σε εικονογράφηση του Γιάννη Σκουλούδη. Απευθύνεται σε μικρά παιδιά περίπου 2-4 ετών με την ελπίδα ότι θα τα καθησυχάσει, απαλύνοντας το άγχος αποχωρισμού που νιώθουν, πολλές φορές, μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα – όταν λόγου χάρη οι γονείς λείπουν στη δουλειά τους.

Μάλιστα, το βιβλίο συνοδεύεται από ένα κατατοπιστικό σημείωμα της ψυχοθεραπεύτριας και συγγραφέως Βέρας Πρατικάκη ακριβώς για το θέμα αυτό.
Η άλλη αγάπη μου σε ό,τι έχει να κάνει με το παιδικό βιβλίο αφορά τη διασκεδαστική μάθηση. Μ’ αρέσει πολύ να βρίσκω διαφορετικούς δρόμους που οδηγούν τα παιδιά όχι απλώς στη γνώση, αλλά στη χαρά της γνώσης.

Κι επειδή είναι βέβαιο ότι τα παιδιά μαθαίνουν πιο ευχάριστα όταν βάζει το… χεράκι της και η μουσική, έχουμε συνδημιουργήσει με τον συνθέτη Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο 4 βιβλία που συνοδεύονται από CD: «Μια τρελή τρελή ΑΒ», «Ένα τρελό τρελό Αριθμητάρι», «Ένα τρελό τρελό Αγρόκτημα» (Εκδόσεις Ψυχογιός) και «Η μελω-δική μου Ορθογραφία» (Εκδόσεις Πατάκη).

Είναι ένας άλλος τρόπος να προσεγγίσουν τα παιδιά την αλφαβήτα, τους αριθμούς, τα ζώα του αγροκτήματος και τους κανόνες της ορθογραφίας, ενώ στα συνοδευτικά CD τα τραγούδια ερμηνεύουν αγαπημένοι κι εκλεκτοί καλλιτέχνες (αλφαβητικά): Βανέσα Αδαμοπούλου, Βασιλική Ανδρίτσου, Σοφία Βογιατζάκη, Σαβίνα Γιαννάτου, Σπύρος Γραμμένος, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Φοίβος Δεληβοριάς, Δώρος Δημοσθένους, Λευτέρης Ελευθερίου, Ευσταθία, Νίκος Ζιώγαλας, Γιάννης Ζουγανέλης, Βασιλική Καρακώστα, Ηλίας Καρελλάς, Κρατερός Κατσούλης, Idra Kayne, Τζώρτζια Κεφαλά (από τους Μπλε), Νικήτας Κλιντ, Ελένη Κοκκίδου, Θάνος Κοσμίδης, Μάρκος Κούμαρης (από τους Locomondo), Νίκος Κουρής, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Χρήστος Λούλης, Μπέσυ Μάλφα, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μανώλης Μητσιάς, Πάνος Μουζουράκης, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Σπύρος Μπιμπίλας, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Γεωργία Νταγάκη, Ορχήστρα Smyrna, Άννα Παναγιωτοπούλου, Νεφέλη Παπαδερού, Μάκης Παπαδημητρίου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Κατερίνα Παπουτσάκη, Διονύσης Σαββόπουλος, Σπύρος Σακκάς, Δημήτρης Σταρόβας, Μπάμπης Στόκας, Βικτωρία Ταγκούλη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μάρθα Φριντζήλα και Γιάννης Χατζηγεωργίου.


Η ευγένεια και οι καλοί τρόποι είναι τα χρυσά κλειδιά που ανοίγουν πόρτες και καρδιές! Αυτό μας λέτε μέσα από τις έρρυθμες παραμυθένιες ιστορίες σας, στο βιβλίο σας ‘’ΤΟ ΑΤΑΚΤΟ ΒΙΒΛΙΟ των καλών τρόπων’’. Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας την πηγή της έμπνευσης σας;


Αφορμή για να γραφτούν οι ιστορίες του «Άτακτου βιβλίου» ήταν η διάχυτη αγένεια που υπάρχει στην κοινωνία μας και που τη διαπιστώνουμε, δυστυχώς, σε καθημερινή βάση. Κι επίσης, η –συχνά– απαράδεκτη συμπεριφορά μας απέναντι στον δημόσιο χώρο και στη φύση. Αυτή ήταν ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισα στο βιβλίο αυτό: Πώς να μιλήσεις όμορφα στα παιδιά για την ασχήμια; Πώς να τους δώσεις το ερέθισμα για να σκεφτούν και να επιλέξουν μόνα τους τελικά τον καλύτερο δυνατό τρόπο συμπεριφοράς, χωρίς όμως να τους κάνεις μάθημα; Το προσπάθησα επιστρατεύοντας χιούμορ, φαντασία και παντρεύοντας τον πεζό λόγο με την ποίηση.

Κάποιες από τις ιστορίες σας θα μπορούσαν κατά την γνώμη μου, να αποτελέσουν θεατρικά κείμενα για παιδικό θέατρο. Έχει γίνει κάτι τέτοιο; Και αν όχι μέχρι τώρα, θα σας ενδιέφερε να δείτε τα βιβλία σας να ζωντανεύουν στην σκηνή;

Ναι, το πρώτο από τα βιβλία-CD που σας προανέφερα, «Μια τρελή τρελή ΑΒ», έχει γίνει μουσική παράσταση στην Αθήνα από τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο και τους συνεργάτες του, και στη Θεσσαλονίκη από το Θέατρο του Βορρά, κι έτσι οι τρελές ιστορίες καθενός από τα 24 γράμματα της αλφαβήτας έχουν ταξιδέψει με τους δύο αυτούς διαφορετικούς θιάσους σε πολλά μέρη της Ελλάδας, όπως και στην Κύπρο.

Επίσης, το «Τρελό τρελό Αριθμητάρι» έχει ανέβει στη σκηνή από τη Μουσική Σχολή «Μαρίας Μοντίνου» και ένα άλλο βιβλίο μου, «Ο φάλτσος νάνος» (Εκδόσεις Μεταίχμιο), έχει γίνει διαδραστική παράσταση από την ομάδα Πιτς Φιτίλι στην Αθήνα και από το Εργαστήριο Συστημικής Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής «Ροδάκινο». Τα βιβλία αποκτούν άλλη διάσταση όταν διασκευάζονται για το θέατρο και οι εμπειρίες αυτές ήταν για μένα ιδιαίτερα συγκινητικές και πολύτιμες.

Ευχαριστώ για την συνέντευξη αυτή και εύχομαι να συνεχίσετε να γράφετε με τον ίδιο ζήλο.Με το καλό και το επόμενο σας βιβλίο, καλοτάξιδο να είναι και αυτό.

Εγώ σας ευχαριστώ θερμά για το ενδιαφέρον!ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή για λίγες ημέρες η αρχαιολογική Συλλογή Ερεσού

Από Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Συνεχίζεται η μεγάλη έκθεση φωτογραφίας για τη Μικρασία

Η έκθεση «Μικρασία, αλησμόνητες πατρίδες. Από τη Μεγάλη Ιδέα στην Καταστροφή» θα λειτουργεί μέχρι τις 2 Οκτωβρίου οργανωμένη από το Σύλλογο Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «το Δελφίνι» και το Σύλλογο κατοίκων Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το Κιρκινέτσι»
ΘΕΑΤΡΟ

«Μαμά έχουμε πρόβα»

Μουσική αφηγηματική διαδραστική αλλά και εκπαιδευτική παράσταση που σκοπό έχει να γνωρίσει τον κόσμο της μουσικής στα παιδιά
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για όλους!

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΟΥ*
ΒΙΒΛΙΟ

Ο συγγραφέας Γιάννης Ξενάκης στο «Book and Art»

Θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του με τίτλο «Ναι» τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εκδήλωση για τη Μικρασιατική καταστροφή στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου

Με ομιλία της καθηγήτριας Ιστορίας Μαρίας Ευθυμίου και μεγάλη συμμετοχή κόσμου
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η K‑Gold Temporary Gallery στο Athens Art Book Fair!

Από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2022 στο Ωδείο Αθηνών μαζί με 80 εκθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μνήμες Μικράς Ασίας ‑ Κείμενα για παιδιά

Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ Τέχνης Βορείου Αιγαίου «Ανθρώπων Τέχνη” 1922-2022...Από την Καταστροφή στην Δημιουργία», με τη Νάσια Δαφιώτη και τον Γρηγόρη Μολυβιάτη
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Έκθεση Ζωγραφικής «Κορμός: Μορφή και Μεταμόρφωση»

Συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου η έκθεση του Tomas Watson
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ολοκληρώθηκε η ομαδική έκθεση φοιτητών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

Στo Moυσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Πολωνός, Θωμάς Κοσλόφσκι αγάπησε τη Λέσβο και μελέτησε τη μουσική και τα σπίτια της

Από το 2008 επισκέπτεται κάθε χρόνο το νησί, έχοντας την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Νίκο Ανδρίκο αλλά και τον αείμνηστο Σόλωνα Λέκκα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ντοκιμαντέρ για την καταστροφή της Σμύρνης στο μουσείο του Σιγρίου

Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Λέσβου