× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Για πρώτη φορά η Ευρώπη ακούει τους πολίτες της»

Στη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία ξεκινά τις ημέρες αυτές και είναι υπό την εποπτεία τριών θεσμικών της οργάνων, αναφέρεται ο Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών Πάνος Γρηγορίου

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 11/5/2021

«Για πρώτη φορά η Ευρώπη ακούει τους πολίτες της»

Μία σημαντική Διάσκεψη  για το μέλλον της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στοχεύει απευθείας στους πολίτες και όχι στις κυβερνήσεις των κρατών, ξεκινά τις ημέρες αυτές, με αφορμή τη συμπλήρωση 76 χρόνων από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, της πιο βίαιης και αιματηρής σύρραξης που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» για τη διαδικασία της Διάσκεψης και τη σημασία που αυτή έχει στην παρούσα φάση για τους Ευρωπαίους πολίτες, ο Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Πάνος Γρηγορίου,  σημείωσε μεταξύ άλλων ότι είναι μια διαδικασία που  ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη μιας σειράς διαβουλεύσεων και δημόσιων συζητήσεων, οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα σε ανθρώπους από κάθε γωνιά της γηραιάς Ηπείρου  να μοιραστούν τις ιδέες τους συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης.

Η Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί υπό την εποπτεία των τριών θεσμικών οργάνων που ηγούνται της προσπάθειας αυτής, εκπροσωπούμενων από τους προέδρους τους, οι οποίοι θα αποτελούν την κοινή προεδρία της Διάσκεψης.

Σύντομα θα συγκροτηθεί εκτελεστικό συμβούλιο, το οποίο θα εκπροσωπεί εξίσου τα τρία θεσμικά όργανα, ενώ τα εθνικά κοινοβούλια θα έχουν καθεστώς παρατηρητή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εκτελεστικό συμβούλιο θα επιβλέπει τις εργασίες της Διάσκεψης, μεταξύ των οποίων η συμβολή των πολιτών και η συνέχεια που θα δοθεί σ' αυτήν, και θα προετοιμάζει τις συνεδριάσεις ολομέλειας της Διάσκεψης.

Στη σύντομη αναδρομή που έκανε στο ιστορικό ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Καθηγητής Πάνος Γρηγορίου, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή ιδέα της ένωσης σε μία κοινότητα, προϋπήρχε ήδη από το 19ο αιώνα, ωστόσο πρόσφορο έδαφος για την υλοποίησή της, βρήκε λίγο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Ο Δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος είναι  το πιο βίαιο και αιματηρό πολεμικό γεγονός της σύγχρονης ιστορίας, όχι μόνο  επειδή χάθηκαν εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές στα πεδία των μαχών αλλά και επειδή στη διάρκεια αυτής της σύρραξης, οι ιδεολογικές δυνάμεις που την προκάλεσαν αμφισβήτησαν ευθέως θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες ηθικής και όχι μόνο, προκαλώντας το θάνατο και τον εξευτελισμό πολλών αθώων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από εκεί και πέρα, η πρώτη φορά που τέθηκε επισήμως ως πρόταση η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν το 1950 και συγκεκριμένα στις 9 Μαΐου, από τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν.

Γι ‘ αυτό άλλωστε η προσπάθεια αυτή έχει μείνει γνωστή στην ιστορία ως η Διακήρυξη του Σουμάν. Χρειάστηκαν δύο χρόνια για την εφαρμογή της πρότασης αυτής στην πράξη με την Συνθήκη Άνθρακα – Χάλυβα που υπογράφηκε το 1951 και άρχισε να εφαρμόζεται ένα χρόνο αργότερα».

Αναφερόμενος ο Πάνος Γρηγορίου στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει με την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη σημείωσε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση 72 χρόνια μετά το ξεκίνημά, να πραγματοποιήσει ορισμένες δομικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και δράσης της σε σημαντικά ζητήματα ώστε να ξεπεράσεις τις αγκυλώσεις και τα προβλήματα που ενδεχομένως δημιουργούν κάποια κράτη μέλη και ορισμένες κυβερνήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα αυτή τη στιγμή με προβλήματα που δημιουργούν κυβερνήσεις όπως αυτές της Πολωνίας και της Ουγγαρίας οι οποίες θέτουν σε ευθεία αμφισβήτηση τα δικαιώματα της γυναίκας ή το μεταναστευτικό, που οι πολίτες του Βορείου Αιγαίου, βιώνουν έντονα τα τελευταία χρόνια».

Την  ερχόμενη Δευτέρα εξάλλου το Europe Direct Βορείου Αιγαίου, διοργανώνει την πρώτη δράση στο πλαίσιο της Διάσκεψης μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμα, στο πλαίσιο της οποίας οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για την όλη διαδικασία.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Καθηγητή Πάνου Γρηγορίου στο «Ν»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στη Σκάλα Λουτρών

Η χορωδία από ομάδα γυναικών μελών του Συλλόγου Μικρασιατών έψαλε τα Εγκώμια
ΧΩΡΙΑ

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ο Επιτάφιος στο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ

Περιφορά το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής από την αδελφότητα της Μονής και την Ηγουμένη Ταβιθά
ΧΩΡΙΑ

Ένας ξεχωριστός Επιτάφιος στη Σκάλα Συκαμιάς

Περιφορά με καΐκι στο λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει η ενορία του Κάτω Χάλικα στη Μυτιλήνη

Πανηγυρικές εκδηλώσεις για τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Φωτεινής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βγήκαν οι λαμαρίνες από την προκυμαία Μυτιλήνης

Ο υπεύθυνος του έργου μίλησε στην κάμερα του «Ν» για την εξέλιξη των εργασιών οι οποίες το τελευταίο διάστημα όπως είπε έχουν ομαλοποιηθεί αρκετά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανάσταση με ομπρέλες στη Λέσβο

Μικρή αστάθεια με μπόρες αναμένεται το Μεγάλο Σάββατο στο νησί ενώ την Κυριακή του Πάσχα μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο καιρός θα κυλήσει χωρίς προβλήματα
ΧΩΡΙΑ

Μεγάλη Παρασκευή στο Σίγρι

Οι γυναίκες του χωριού τηρώντας το έθιμο των παππούδων τους που ήρθαν πρόσφυγες από το διωγμό του 1922 στολίζουν τον επιτάφιο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σταύρωση χωρίς Ανάσταση για τη Παλαιστίνη...

Παρέμβαση της Κίνησης «Μνήμη και Δράση» το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στη Μυτιλήνη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξεπέρασαν τις 11.000 οι αφίξεις Τούρκων στη Λέσβο

Το 21% των Τούρκων επισκεπτών του Απριλίου έβαλε βίζα στο Τελωνείο Μυτιλήνης. Αύξηση των αφίξεων κατά 128% το πρώτο τετράμηνο του 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΧΩΡΙΑ

Ολονυχτία για τον στολισμό του Επιταφίου

Στην εκκλησία Κοιμήσεως Θεοτόκου Μιστεγνών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μυτιλήνη: Μεγάλη Πέμπτη στην Αμαλή

Ο ιερέας της Αγίας Μαρίνας μετά την ολοκλήρωση της ακολουθίας της Θείας Σταύρωσης, μαζί με τους πιστούς, ανηφόρισε στο εξωκλήσι που βρίσκεται σε ένα ξέφωτο μέσα στο δάσος
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ