Πανεπιστημιακή σχολή και εστίες στο κατεστραμμένο ΚΥΤ Μόριας;
Εξαγγελίες Κύτελη κατά την παραλαβή του άδειου δημοτικού καταυλισμού του Καρά Τεπέ από τον υπουργό Μετανάστευσης- Τι θα γίνει το ΠΙΚΠΑ και ο Καρά Τεπές
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 7/5/2021
«Το ΚΥΤ της Μόριας το οποίο κάηκε, γίνονται βήματα, θα αποδοθεί στους πολίτες της Λέσβου, και εκεί θα εγκατασταθούν πανεπιστημιακές σχολές, πανεπιστημιακές εστίες και βεβαίως ένα κομμάτι θα αξιοποιηθεί από τον Δήμο, έτσι ώστε να αναβαθμίσει την κοινότητα που υπέστη δεινά και θα ωθήσει στην ανάπτυξη της Λέσβου» ήταν η δήλωση του Δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, κατά την παραλαβή του δημοτικού καταυλισμού του Καρά Τεπέ από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.
Ο καταυλισμός είχε εκκενωθεί από τις 29 Απριλίου, ωστόσο σήμερα, Παρασκευή μετά τις 12.30 το μεσημέρι έγινε η επίσημη τελετή που μετέδωσε ζωντανά και το «Ν»:
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ν» και καθώς ο δήμαρχος Μυτιλήνης δεν ανέφερε λεπτομέρειες για την πανεπιστημιακή σχολή που εξήγγειλε, εξετάζεται στο κατεστραμμένο ΚΥΤ Μόριας να ανεγερθεί η σχολή Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας στη Λέσβο. Ωστόσο δεν έχει γίνει κάποια πρόταση ακόμα από πλευράς δημοτικής Αρχής στο υπουργείο Μετανάστευσης για τη σχετική χρηματοδότηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Μυτιλήνης έχει επιχορηγηθεί ήδη με 10 εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο Μετανάστευσης, όπως εξήγησε ο κ. Μηταράκης.
Μαζί και με την εκκένωση των διαμερισμάτων φιλοξενίας του προγράμματος «ESTIA» στη Μυτιλήνη για τα οποία έχει εξαγγελθεί η εκκένωσή τους τον Νοέμβριο του 2021, στόχος είναι να παραμείνει μόνο το νέο ΚΥΤ στη θέση «Βάστρια», ο διαγωνισμός για τη δημιουργία του οποίου θα προκηρυχθεί τον τρέχοντα μήνα, ώστε να κλείσει και το προσωρινό ΚΥΤ, τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης.
Στη θέση του ΠΙΚΠΑ, που εκκενώθηκε το 2020, επιδίωξη του κ. Κύτελη, όπως είπε είναι να εγκατασταθούν παιδικές κατασκηνώσεις και αθλοπαιδιές- και στη δημοτική δομή του Καρά Τεπέ να αποκατασταθεί το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής σε συνδυασμό με αθλοπαιδιές για τους δημότες.
Είχε προηγηθεί, από 13.04.2021 ως 29.04.2021, η επιχείρηση μεταφοράς 697 διαμενούντων αιτούντων άσυλο, 159 στην ενδοχώρα και 538 διαμένοντες στο προσωρινό ΚΥΤ Λέσβου στο Μαυροβούνι.
Ο υπουργός Μετανάστευσης
Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στο δυσανάλογο βάρος που σήκωσαν τα 5 νησιά του Αιγαίου «στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έβαλε στόχο πρώτον τη μείωση των μεταναστευτικών ροών και δεύτερο των περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες». Τόνισε ότι τους τελευταίους 12 μήνες η μείωση των μεταναστευτικών ροών στη Λέσβο είναι 93%: Από 32.000 αφίξεις το προηγούμενο 12μηνο, το τρέχον 12μηνο οι αφίξεις ήταν 2.200. Και αντί να υπάρχουν 22.000 διαμένοντες στη Λέσβο, υπάρχουν 7.200. Μάλιστα σχολίασε ότι και πάλι δεν είναι ικανοποιητικός ο αριθμός.
Παρουσία του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Μάνου Λογοθέτη και του Ειδικού Γραμματέα Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων κ. Ευάγγελου - Απόστολου Κωνσταντίνου, ο Υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης παρέδωσε το χώρο της δημοτικής δομής Καρά Τεπέ, στον Δήμαρχο Μυτιλήνης
Η Υπατη Αρμοστεία
Από το γραφείο Λέσβου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Θοδωρής Αλεξέλλης αναφέρθηκε στο «Ν» με θέρμα λόγια για ι το Δήμο Μυτιλήνης, το δημοτικό προσωπικό και τους ανθρωπιστικούς οργανισμούς που έδρασαν στον Καρά Τεπέ για τη γόνιμη συνεργασία κατά τα τελευταία 6 χρόνια και για τη συμβολή τους στη δημιουργία μιας ανθρώπινης και αξιοπρεπούς δομής φιλοξενίας για τις πιο ευάλωτες οικογένειες αιτούντων άσυλο που κατέφτασαν στη Λέσβο από τα μέσα του 2015.
Και μεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι το κλείσιμο του Καρά Τεπέ, θα έπρεπε κατά την ΥΑ να γίνει κατόπιν της κατασκευής του νέου, προτεινόμενου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο, ή της δημιουργίας κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης για τις ευάλωτες οικογένειες στο προσωρινό ΚΥΤ στο Μαυροβούνι. Εν τούτοις η ΥΑ συνδράμει εντατικά, μαζί με τις ελληνικές αρχές, για τη βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας στο προσωρινό ΚΥΤ του Καρά Τεπέ, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς και εγκατάστασης των οικίσκων του πρώην καταυλισμού (έχουν μεταφερθεί 54 έως αυτή τη στιγμή) προκειμένου να φιλοξενηθούν σε κατάλληλους χώρους οι ευάλωτοι άνθρωποι, αντί για σκηνές.