× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Για τον Κωνσταντίνο Μελά: Ιδρυτή των Προσκόπων της Λέσβου

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Χρήστου Σταθόπουλου στην Αθήνα, με συντονιστή τον Μυτιληνιό δημοσιογράφο, Στρατή Μπαλάσκα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/4/2019

Για τον Κωνσταντίνο Μελά: Ιδρυτή των Προσκόπων της Λέσβου

Στην κατάμεστη αίθουσα «Αθανάσιος Λευκαδίτης» στην Κεντρική Διοίκηση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, παρουσιάστηκε το βιβλίο του Χρήστου Σταθόπουλου με τις προσωπικές επιστολές του Κωνσταντίνου Μελά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αδελφός του Παύλου Μελά υπήρξε σπουδαία και πολυσχιδής προσωπικότητα με έντονη κοινωνική δράση. Ήταν ένας από τους ιδρυτές του προσκοπισμού, όπως άλλωστε μαρτυρά και ο τίτλος του βιβλίου.

«Κωνσταντίνος Μελάς. Ένας άδολος πατριώτης. Ένας φανατικός δημοκράτης. Ένας σπουδαίος πρόσκοπος»

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε η εγγονή του, Μαρία Ζωγραφά Μελά, ενώ για το βιβλίο μίλησαν ο Παναγιώτης Τριπόντικας, Αντιπλοίαρχος Π.Ν., ο Κώστας Ζώρας, πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ο Νίκος Καλογεράς καθηγητής πανεπιστημίου και πρώην γενικός έφορος ΣΕΠ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τη συζήτηση συντόνισε ο Μυτιληνιός δημοσιογράφος, Στρατής Μπαλάσκας λόγω του ιδιαίτερου «δεσμού» που είχε ο Κωνσταντίνος Μελάς. Το 1913 ίδρυσε τους προσκόπους της Λέσβου, που ήταν το 2ο σώμα στην Ελλάδα μετά από αυτούς της Αθήνας.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, Ισίδωρος Κανιέτης ο οποίος τόνισε:

«Το βιβλίο αφορά τον ευπατρίδη και πρόσκοπο Κωνσταντίνο Μελά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο και αδελφό Χρήστο (σ.σ. τον συγγραφέα Χρήστο Σταθόπουλο).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν στάθηκε μόνο ένας λαμπρός βαθμοφόρος, λυκοπουλιτής και εκπαιδευτής. Αλλά κι ένας εξαιρετικά εμπνευσμένος πρόεδρος του διοικητικού μας συμβουλίου, με τον οποίο είχα άριστη συνεργασία όταν ήμουν γενικός έφορος. Μετά την προσφορά του ως πρόεδρος, δεν σταμάτησε να εργάζεται για το σώμα, αλλά με το προσωπικό του παράδειγμα και με το ήθος του δημιούργησε ένα προσκοπικό αρχείο που αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τον ερευνητή του μέλλοντος. Μας δίδασκε και μας διδάσκει την πραγματική διά βίου μάθηση. Δεν σταμάτησε ποτέ να μελετά και να εξελίσσεται έτσι ώστε πριν από λίγους μήνες να αναγορευτεί διδάκτωρ κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Αιγαίου».

Χρήστος Σταθόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Πολλές επιστολές αποτελούν ιστορικά ντοκουμέντα»

Ο συγγραφέας του βιβλίου για τον Κωνσταντίνο Μελά, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ χαρακτηρίζοντας το έργο «ιδιαίτερο», αφού πρόκειται για δημοσίευση προσωπικών επιστολών τις οποίες έστελνε σε διάφορα σημεία της ζωής του στη γυναίκα του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πολλές από αυτές είναι και ιστορικά ντοκουμέντα. Άρα υπάρχουν επιστολές από τότε που ήταν αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού, από την απελευθέρωση της Μυτιλήνης και της Θάσου, από το πολιτικό κομμάτι της ζωής του και -ένα πολύ σημαντικό ντοκουμέντο- όλες οι επιστολές από τις φυλακές της Αίγινας. Εκεί όπου μαζί με τον Παπαναστασίου κι άλλους τέσσερις, είχαν φυλακιστεί για τη δημοσιοποίηση του δημοκρατικού μανιφέστου, το οποίο ήταν κατά της βασιλείας» είπε ο Χρήστος Σταθόπουλος.

Όσον αφορά τη σύνδεσή του με τον προσκοπισμό, ο συγγραφέας εξηγεί πως ο Κωνσταντίνος Μελάς ήταν «... ο άνθρωπος ο οποίος έδωσε κοινωνική υπόσταση στον προσκοπισμό, λογά της μεγάλης του οικογένειας, των φιλιών που είχε με τον Βενιζέλο, ακόμα και στα ανάκτορα. Κατάφερε να βάλει τον προσκοπισμό στην κοινωνία, κάτι που ήταν ιδιαίτερα δύσκολο την εποχή εκείνη. Υπάρχουν κι όλες οι επιστολές εκείνες που αναφέρονται στα όνειρά του για τον προσκοπισμό. Κείμενα τα οποία έγραψε ο ίδιος, αλλά όταν τα διαβάζει κάποιος αντιλαμβάνεται ότι είναι... σημερινά, Δεν θα άλλαζες ούτε μία γραμμή!»

Μέσα από τις επιστολές αυτές «αναδεικνύεται ένας σπουδαίος άνθρωπος», όπως υπογράμμισε ο κ.Σταθόπουλος:

«Το βιβλίο αυτό προσπαθεί στην πράξη να εμφανίσει την προσωπικότητά του, γιατί αυτές τις επιστολές τις γράφει στη γυναίκα του. Άρα υπάρχει ελευθεριότητα, γιατί γράφει σε δικό του άνθρωπο δεν έχε πρωτόκολλο και savoirvivre. Στις μισές επιστολές βρίζει κιόλας! Τον ενοχλούν όλα! Τα χώνει στον Κωνσταντίνο, τα χώνει σε όλους τους πολιτικούς, κάποια στιγμή έχει παράπονά ακόμα και από τον Βενιζέλο. Αυτό δείχνει έναν άνθρωπο σπουδαίο, έναν άνθρωπο που αργότερα δημιούργησε τον ελληνικό τουρισμό. Αυτός είχε την ιδέα, την είπε στον Βενιζέλο το 1927, ο Βενιζέλος του είπε «προχώρα» κι έτσι ο Κωνσταντίνος Μελάς ήταν ο πρώτος διοικητής του ΕΟΤ στην Ελλάδα».

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Κατανυκτική βραδιά στη Μονή Λειμώνος

Γέμισε με κόσμο ο προαύλιος χώρος για την εκδήλωση του Δήμου Δυτικής Λέσβου «Ιδού θυσία μυστική»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Συνεργασία για τον φάρο πολιτισμού, το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Αστεγοι, Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης συνδράμουν και ζητούν να φτιαχτεί η στέγη του ιστορικού σωματείου- Τι λένε Α. Σαμαρτζίδου, Χ. Μαλακός και Θ. Χατζηλάμπρου στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

«Ο ραφτάκος των λέξεων» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Οι Γονείς του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης φέρνουν τη θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το λιομάζωμα του Θεόφιλου δίπλα στον Ελύτη, στο πάρκο Χατζηδήμου

Μια ακόμη εικαστική παρέμβαση υψηλής αισθητικής έρχεται να προστεθεί δίπλα στο γκράφιτι του Λέσβιου ποιητή, στο κέντρο της Μυτιλήνης, στην οδό Κομνηνάκη
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για τα συναισθήματα και τις επιλογές μας

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*