× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Προστατέψτε τα παιδιά»

Επιστολή των Ενεργών Μπαμπάδων στον πρωθυπουργό

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/4/2021

«Προστατέψτε τα παιδιά»
' χρόνος ανάγνωσης

Με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό οι Ενεργοί Μπαμπάδες, σχετικά με το νομοσχέδιο της Συνεπιμέλειας, ζητούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «κάνει ένα αποφασιστικό πολιτιστικό βήμα, προστατεύοντας τα παιδιά».


«Ευελπιστούμε πως το νομοσχέδιο για την κοινή ανατροφή που ξεκίνησε να συζητείται, να αντιμετωπίσει και να επιλύσει ουσιαστικά ένα πρόβλημα το οποίο έχει εξελιχθεί σε μάστιγα τα τελευταία χρόνια με την αύξηση των διαζυγίων», αναφέρουν στην επιστολή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Κυβέρνησή Σας, κε Πρωθυπουργέ, έχει ιστορική ευθύνη και ευκαιρία: να κάνει ένα αποφασιστικό πολιτιστικό βήμα, προστατεύοντας τα παιδιά», αναφέρουν επίσης και ζητούν από τον Πρωθυπουργό, «την αποφασιστική παρέμβασή Σας, ώστε να επιλυθεί αυτό το αμιγώς ηθικό και κοινωνικό ζήτημα και να μην μετατραπεί σε πολιτικό με στόχους άλλους πέραν από το ύψιστο συμφέρον του παιδιού και τα δικαιώματά του».


Ολόκληρη η επιστολή των «Ενεργών Μπαμπάδων»:
«Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κυβέρνησή Σας βρίσκεται προ της θέσπισης μιας ιστορικής μεταρρύθμισης: αυτής των διατάξεων του Κεφαλαίου του Οικογενειακού Δικαίου του Αστικού μας Κώδικα. Το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου, έχει ήδη δει το φως της δημοσιότητας και η Εταιρεία μας, πρωτοστάτρια στην εκστρατεία ενημέρωσης των τελευταίων μηνών, για ένα ζήτημα που σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, χαιρετίζει, πρώτιστα, κάθε διάταξη του εν λόγω σχεδίου που σχετίζεται με το «βήμα προς τα εμπρός».

Δεν αξίζει στους πολίτες και τα παιδιά της χώρας μας να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση αναφορικά με την προστασία των δικαιωμάτων τους, αλλά ούτε και να ανατρέφονται υπό καθεστώς ψυχολογικής βίας, αποστερούμενα αναίτια τους γονείς τους.

Η πορεία από την σύσταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, με τις ιδιαιτερότητες που είχε αυτή ως προς την σύνθεσή της, ήταν μακρά αλλά γόνιμη. Στο μεσοδιάστημα είχαν την δυνατότητα να εκφραστούν υπέρ της μεταρρύθμισης όλοι οι κοινωνικοί φορείς, οι επιστήμονες, οι ειδήμονες της ψυχικής υγείας, ο νομικός κόσμος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξ αφορμής της πρόσφατης δήλωσής σας στο Κοινοβούλιο («Συντηρητικός είναι σήμερα όποιος συντηρεί αυτά που δεν αξίζουν να συντηρηθούν, Προοδευτικός είναι αυτός που θέλει να τα αλλάξει και να τα κάνει καλύτερα»), θέλουμε να δηλώσουμε απερίφραστα ότι τασσόμαστε στην πλευρά κάθε αυθεντικά προοδευτικής πρωτοβουλίας. Αποτελεί αυθεντική μας επιθυμία να είμαστε αρωγοί γόνιμοι της εν λόγω προσπάθειας, ειδικά από την στιγμή που η συντριπτική πλειονότητα όσων απαρτίζουν την κίνησή μας, είμαστε βιωματικοί γνώστες των βαθέων στιγμάτων που αφήνει στις ψυχές των παιδιών το (κατά κυριολεξία) καθεστώς της αποκλειστικής επιμέλειας.

Η Κυβέρνησή Σας, κε Πρωθυπουργέ, έχει ιστορική ευθύνη και ευκαιρία: να κάνει ένα αποφασιστικό πολιτιστικό βήμα, προστατεύοντας τα παιδιά.

Ως εκ τούτου, Ζητάμε την αποφασιστική παρέμβασή Σας, ώστε να επιλυθεί αυτό το αμιγώς ηθικό και κοινωνικό ζήτημα και να μην μετατραπεί σε πολιτικό με στόχους άλλους πέραν από το ύψιστο συμφέρον του παιδιού και τα δικαιώματά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μην επιτρέψετε, ως πολιτικός της προόδου, να υπερισχύσουν οι φωνές του παρελθόντος που καταδίκασαν χιλιάδες παιδιά σε ψυχική κακοποίηση αποστερώντας τους άνευ λόγου τον ένα του γεννήτορα.Δώστε στους αυριανούς πολίτες της χώρας μας την δυνατότητα να ανατρέφονται ισότιμα και ισόχρονα και από τους 2 γονείς τους, ώστε να διασφαλιστεί η ψυχοσωματική υγεία των επόμενων γενεών.Θέσετε ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην επιδέχεται ο Νόμος παρερμηνείες και αυθαίρετες αποφάσεις βασιζόμενες σε στερεότυπα και προκαταλήψεις (υπάρχει το πρόσφατο παράδειγμα της τροπολογίας του άρθρου 1519 ΑΚ "περί μετοίκησης" το οποίο προκλητικά συχνά δεν εφαρμόζεται.

Ευελπιστούμε πως το νομοσχέδιο για την κοινή ανατροφή που ξεκίνησε να συζητείται, να αντιμετωπίσει και να επιλύσει ουσιαστικά ένα πρόβλημα το οποίο έχει εξελιχθεί σε μάστιγα τα τελευταία χρόνια με την αύξηση των διαζυγίων.

Κε Πρωθυπουργέ, υπάρχουν στην διάθεσή Σας, όλα τα αναγκαία εφόδια για να διορθώσετε τα «κακώς κείμενα»: η εμπειρία των χωρών που εδώ και δεκαετίες εφαρμόζουν την Συνεπιμέλεια (άλλως κοινή «γονική μέριμνα», άλλως κοινή «γονική φροντίδα», ένας και αδιαίρετος πρέπει να είναι ο όρος), η υπερνομοθετική ισχύς των διεθνών συμβάσεων, το σήμα κίνδυνου που εκπέμπουν όλοι οι ειδήμονες της ψυχικής υγείας, καθώς ο Συνήγορος του Πολίτη.

Βασικότερος, όμως, αρωγός στο εν λόγω έργο Σας, είναι η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας (βάσει δημοσκόπησης σε ποσοστό 90% οι Έλληνες πολίτες συμφωνούν με την συνεπιμέλεια – γονείς και μη, καθώς και το οικογενειακό τους περιβάλλον οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να προασπιστούν τα δικαιώματα των παιδιών).

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, φρονούμε πως η Κυβέρνησή Σας θα φτάσει στο τέλος του δρόμου και θα κάνει το αποφασιστικό βήμα προς την Πρόοδο.

Εντός ολίγων ημερών το αίτημα μας για αδιάσπαστη γονική μέριμνα συμπεριλαμβανομένης της συνεπιμέλειας με ίσο χρόνο επικοινωνίας και εναλλασσόμενη κατοικία προσυπέγραψαν 18224 πολίτες, τα στοιχεία των οποίων είναι στην διάθεση κάθε ενδιαφερομένου.

Η ελληνική κοινωνία είναι μαζί Σας.

Με εκτίμηση,

«Ενεργοί Μπαμπάδες για τα δικαιώματα του παιδιού ΑΜΚΕ»

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου

Η εκπομπή «Πάτα μια πεταλιά, μια εκπομπή για τους ευάλωτους του δρόμου και όχι μόνο» ανοίγει τη συζήτηση για την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου στη Μυτιλήνη
Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΤΖΕΝΤΑ

Η ανοιξιάτικη «Πλατεία» στρέφει το βλέμμα στις γυναίκες της Λέσβου

Το free press περιοδικό της ΚΟΙΝΣΕΠ «Ενημέρωση» κυκλοφορεί σε όλη τη Λέσβο και ανεβαίνει στο «Ν»
Η ανοιξιάτικη «Πλατεία» στρέφει το βλέμμα στις γυναίκες της Λέσβου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Τα «Κεντέρεια» επιστρέφουν στις 23 Μαΐου με διεθνή χαρακτήρα

Διοργανωτές είναι ο Δήμος Μυτιλήνης και ο Όμιλος Κλασικού Αθλητισμού. Οι αγώνες εντάσσονται στο καλεντάρι της World Athletics και οι επιδόσεις θα προσμετρώνται στη διεθνή κατάταξη
Τα «Κεντέρεια» επιστρέφουν στις 23 Μαΐου με διεθνή χαρακτήρα
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Περιήγηση στις άγριες ορχιδέες και το Απολιθωμένο Δάσος

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας προσκαλεί το κοινό το Σάββατο 14 Μαρτίου στο Πάρκο της «Κύριας Απολιθωμένης»
Περιήγηση στις άγριες ορχιδέες και το Απολιθωμένο Δάσος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Μαρία Πανάγου, πρέσβειρα της γαστρονομίας της Λέσβου

Η food stylist και δημιουργός του «Τζετζερέ» εξηγεί γιατί το φαγητό πρέπει να είναι αυθεντικό και πώς ένα σκοτεινό στούντιο έγινε ζωντανός πολυχώρος
Η Μαρία Πανάγου, πρέσβειρα της γαστρονομίας της Λέσβου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Δύο νέα γήπεδα beach volley στα Τσαμάκια φτιάχνει ο Δήμος Μυτιλήνης

Έτοιμα τον Μάιο με στόχο τη φιλοξενία διεθνών αγώνων και πιστοποίηση από την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης
Δύο νέα γήπεδα beach volley στα Τσαμάκια φτιάχνει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

23ο Σχολικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα Λέσβου 2026 στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 15 Μαρτίου στο 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης μαθητές από όλη τη Λέσβο αγωνίζονται για διάκριση και πρόκριση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας
23ο Σχολικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα Λέσβου 2026 στη Μυτιλήνη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Πώς άλλαξαν γάμοι και διαζύγια στη Λέσβο μέσα σε μία δεκαετία

Από 311 γάμους το 2015 σε 148 το 2025 – Την ίδια περίοδο τα σύμφωνα συμβίωσης αυξήθηκαν σε 122
Πώς άλλαξαν γάμοι και διαζύγια στη Λέσβο μέσα σε μία δεκαετία
ΓΕΥΣΗ

Από την Ανεμώτια στην Αθήνα με άρωμα ηφαιστειακής γης

Τα βιολογικά κρασιά της Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας στο Mille Cargi
Από την Ανεμώτια στην Αθήνα με άρωμα ηφαιστειακής γης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Όταν όλα σωπαίνουν μιλάνε οι ραδιοερασιτέχνες της Λέσβου

Ο πρόεδρος των ραδιοερασιτεχνών Λέσβου Πρόδρομος Μελέτογλου εξηγεί γιατί οι ασύρματοι γίνονται κρίσιμοι σε θεομηνίες, μπλακ άουτ και διακοπές επικοινωνιών
Όταν όλα σωπαίνουν μιλάνε οι ραδιοερασιτέχνες της Λέσβου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Νέοι από όλη την Ευρώπη ζουν την εμπειρία της υπαίθρου στα Χύδηρα

Erasmus+ Youth Exchange στη Λέσβο 10–16 Ιουνίου 2026 με digital detox, παραδοσιακές δραστηριότητες και πλήρη κάλυψη εξόδων για νέους 18–30 ετών
Νέοι από όλη την Ευρώπη ζουν την εμπειρία της υπαίθρου στα Χύδηρα
ΑΤΖΕΝΤΑ

«Ημέρες Καριέρας 2026» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Τετραήμερη διαδικτυακή διοργάνωση με μήνυμα «Σταδιοδρομία χωρίς περιορισμούς»
«Ημέρες Καριέρας 2026» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου