× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παγκόσμια θλίψη για την Παναγία των Παρισίων

Καταστρέφεται μοναδικό παγκοσμιο μνημείο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/4/2019

Παγκόσμια θλίψη για την Παναγία των Παρισίων

Ένα πυκνό σύννεφο καπνού υψώθηκε στον ουρανού του Παρισιού από την τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας στον ιστορικό καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων. Αν και οι πυροσβέστες έσπευσαν άμεσα στο σημείο οι φλόγες που που έφτασαν μέχρι τη στέγη προξένησαν ανυπολόγιστες καταστροφές με τον εκπρόσωπο του ναού, Αντρέ Φινό, να δηλώνει πως ο ξύλινος σκελετός του 19ου αιώνα από τη μία πλευρά και του 13ου αιώνα από την άλλη «έχει σχεδόν καταστραφεί» προβλέποντας πως «δεν θα μείνει τίποτα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τεράστια είναι η πολιτιστική καταστροφή που προκλήθηκε στον διάσημο και ιστορικό καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων από την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το απόγευμα στο εσωτερικό της εκκλησίας, πιθανότατα από τις εργασίες συντήρησης που γινόταν στον ναό. Από την φωτιά κατέρρευσε όλη η οροφή και το εμβληματικό κωδωνοστάσιο ενώ οι φλόγες συνεχίζουν να κατακαίνε την εκκλησία - ορόσημο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, σε ανάρτησή της στο Twitter, σημείωσε πως οι Αρχές βρίσκονται σε συνεννόηση με την Αρχιεπισκοπή και έκανε έκκληση στους πολίτες να σεβαστούν την περίμετρο ασφαλείας που έχει οριοθετήσει η αστυνομία.

Στην Παναγία των Παρισίων, ένα από τα πλέον τουριστικά ιστορικά μνημεία της Ευρώπης, που επισκέπτονται κάθε χρόνο 13 εκατομμύρια τουρίστες, έσπευσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Στο μήνυμά του στο Twitter, o Μακρόν, που λίγο νωρίτερα ανακοίνωσε ότι ακυρώνει το προγραμματισμένο διάγγελμά του προς το Έθνος για το θέμα των «κίτρινων γιλέκων», σημείωσε: «Η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες. Έντονη συγκίνηση για ολόκληρο το έθνος. Οι σκέψεις προς όλους τους καθολικούς και προς όλους τους Γάλλους. Όπως όλοι οι συμπατριώτες μας, εκφράζω τη λύπη μου που βλέπω να καίγεται αυτό το κομμάτι όλων μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας και ο πρόεδρος της Βουλής έφθασαν από νωρίς στο σημείο την ίδια ώρα που ο υφυπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας γνωστοποίησε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες. Το γραφείο του εισαγγελέα του Παρισιού ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για την πυρκαγιά.

Ηγέτες κρατών, πολιτικοί, προσωπικότητες και διεθνείς φορείς και οργανισμοί εξέφρασαν την οδύνη τους για την πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας στον μητροπολιτικό ναό της Παναγίας των Παρισίων στη Γαλλία, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος αυτού του παγκόσμιου μνημείου.
Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Κομισιόν
«Βαθιά συγκίνηση για τη φωτιά στον καθεδρικό ναό που είναι εγγεγραμμένος από το 1991 ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Η Ουνέσκο παρακολουθεί στενά την κατάσταση και στέκεται στο πλευρό της Γαλλίας για την προστασία και την αποκατάσταση αυτής της ανεκτίμητης κληρονομιάς», ανέφερε η Unesco.

Άνγκελα Μέρκελ, καγκελάριος Γερμανίας
«Αυτές οι φρικτές εικόνες της Παναγίας των Παρισίων να καίγεται μας πληγώνουν. Η Παναγία των Παρισίων είναι σύμβολο της Γαλλίας και του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού Οι σκέψεις μας είναι με τους Γάλλους φίλους μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπεργκ.

«Η Παναγία των Παρισίων καίγεται και μαζί οι καρδιές μας. Οι σκέψεις μας είναι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τους Γάλλους φίλους μας», ανέφερε με tweet ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σαντίκ Καν, δήμαρχος Λονδίνου
«Αποκαρδιωτικές σκηνές από τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, που έχει τυλιχθεί στις φλόγες. Το Λονδίνο συμπαραστέκεται στη θλίψη με το Παρίσι σήμερα και στη φιλία για πάντα.»

Ντόναντ Τραμπ, πρόεδρος των ΗΠΑ
«Πόσο φρικτό να βλέπει κανείς τη γιγαντιαία πυρκαγιά στον Καθεδρικό της Παναγιάς των Παρισίων, ίσως πρέπει να χρησιμοποιήσουν ρίψεις νερού για να την σβήσετε. Πρέπει να δράσετε γρήγορα.»

Στη δημοσιότητα έδωσε η γαλλική εφημερίδα το πρωτοσέλιδο με το οποίο θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή. Η Liberation χρησιμοποιεί μια ολοσέλιδη φωτογραφία που αποτυπώνει την καταστροφή στην Παναγία των Παρισίων, δίχως να έχει κάποιο σχόλιο, παρά μόνο το όνομα του ιστορικού ναού κάνοντας ένα λογοπαίγνιο, χρησιμοποιώντας τη λέξη δράμα.

Η Παναγία των Παρισίων (ή Νοτρ Νταμ), ο μητροπολιτικός Ρωμαιοκαθολικός ναός της πόλης του Παρισιού, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού.
Η UNESCO την έχει επιλέξει και την έχει συμπεριλάβει από το 1991 στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Βρίσκεται στη νησίδα Σιτε ιλ ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα, σε μία περιοχή που ανέκαθεν αποτελούσε θρησκευτικό κέντρο, ενώ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εξαίσια αρχιτεκτονική της, η οποία είναι γοτθικού ρυθμού.
Το 2013 η Νοτρ Νταμ γιόρτασε τα 850 χρόνια της, καθώς ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1163, αν και ο ναός ολοκληρώθηκε κατά τα μέσα του 13ου αιώνα. Ειδικότερα, ένα μεγάλο μέρος του ναού είχε κατασκευαστεί μέχρι το 1260, αν και έγιναν διάφορες τροποποιήσεις τα επόμενα χρόνια.
Ο ναός έχει μήκος 128 μέτρα, ενώ από τους πιο σημαντικούς πόλους έλξης της είναι τα 2 κωδωνοστάσια ύψους 68 μ, τα περίφημα γλυπτά της, καθώς ο εσωτερικός διάκοσμός της με τα βιτρό παράθυρα.
Υπήρξε πηγή έμπνευσης για ιστορικά και πολιτιστικά γεγονότα, καθώς -μεταξύ άλλων- εδώ αναγορεύτηκε αυτοκράτορας ο Ναπολέων το 1804, ενώ αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τον Βίκτωρα Ουγκώ στο μυθιστόρημα του «Η Παναγία των Παρισίων».
Μάλιστα, μετά το μυθιστόρημα του Ουγκώ, ανακινήθηκε το ενδιαφέρον για την Παναγία των Παρισίων.
Αποτελεί παγκόσμιο τουριστικό αξιοθέατο, καθώς πάνω από 13 εκατομμύρια άνθρωποι την επισκέπτονται κάθε χρόνο, με την είσοδο να είναι ελεύθερη για όλους.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Δείτε εδώ τι προβλέπει η εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Βόρειο Αιγαίο: Αύξηση 38,8% των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης

Στα 304,9 εκατ. ευρώ οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος για όλη την χώρα, 13,8 εκατ. ευρώ διατίθενται για το Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές επισκέψεις στο Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ

Tο στέλεχος της γενικής γραμματείας Επικοινωνίας Παντελής Ορφανίδης, ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Νίκος Μπακουνάκης και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ Ιωάννα Κωσταρέλλα επισκέφθηκαν πρόσφατα το Μουσείο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων λόγω καιρού

Δείτε εδώ πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια των πλοίων Group Attica για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνέντευξη Μουτζούρη σε Γερμανούς φοιτητές

Από το Πολιτικό ίδρυμα Konrad – Adenauer Stiftung
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιμέτωποι με κατάσχεση 1,5 εκατ. οφειλέτες της Εφορίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ οι οφειλέτες ανέρχονται σε 3.878.712, ενώ έχουν ήδη ληφθεί αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις) σε 1.506.75 πολίτες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια του Hellenic Highspeed

Τετάρτη αντί Τρίτη θα αναχωρήσει το πλοίο από την Καβάλα
ΕΛΛΑΔΑ

Παρέμβαση για το παστούρωμα των ζώων

Κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. με πρωτοβουλία της βουλευτή του κόμματος Έλενας Ακρίτα
ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Προβληματική η υγειονομική κάλυψη των νησιών

Πολύ μεγάλη η λίστα με τις κενές θέσεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.
ΕΛΛΑΔΑ

Συζήτηση για το μέλλον της δημοσιογραφίας

Διοργανώθηκε από την ΕΣΗΕΠΗΝ, το Μουσείο Τύπου της Ένωσης και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Κ. Μητσοτάκης «επιστρατεύει» τους υπουργούς για τις Ευρωεκλογές

Δείτε ποιος υπουργός «χρεώθηκε» την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στις 11:00 το βράδυ θα αναχωρήσει το «Νήσος Σάμος»

Η βλάβη στη μηχανή το βράδυ του Σαββάτου αναστάτωσε τα δρομολόγια του πλοίου