× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έφτιαξαν κρουασάν… καλό για την υγεία!

Καινοτόμο προϊόν, αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας μαθητών και εκπαιδευτικών του Γυμνασίου Άγρας

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 16/4/2019

Έφτιαξαν κρουασάν… καλό για την υγεία!

Το πρώτο βιολειτουργικό αντιοξειδωτικό κρουασάν (!) είναι πλέον γεγονός από το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Άγρας. «Δημιουργήσαμε σε σχέση με πέρσι ένα ερευνητικό καινοτόμο πρόγραμμα για τους μαθητές μας την τοπική κοινωνία και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου» λέει ο διευθυντής του σχολείου στο «Ν», Λάζαρος Χονδροματίδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε συνεχεία της περσινής επιτυχούς  δράσης  του σχολείου με τίτλο  η «Άγρα επιμορφώνεται αντιοξειδωτικά» και την διάκρισή της, με την συμπερίληψη του σχολείου στο «Δίκτυο σχολείων πρεσβευτών για τους 17 παγκόσμιους στόχους» ως η καλύτερη εκπαιδευτική προσέγγιση στον στόχο 3 «καλή υγεία και ευημερία», φέτος συνεχίζει την προσπάθεια με την δημιουργία βιολογικών–αντιοξειδωτικών τροφίμων (κρουασάν).

Συγκεκριμένα το σχολείο προχώρησε στις παρακάτω ενέργειες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1.Στην αγορά του μηχανήματος μέτρησης αντιοξειδωτικού  ελληνικής κατασκευής (παγκόσμια πατέντα) το 2018, που έδωσε την δυνατότητα στους καθηγητές και μαθητές να μπορούν αναλόγως των μετρήσεων, να ανιχνεύσουν την ποιότητα του οργανισμού σε σχέση με τα αντιοξειδωτικά καθώς και της τροφής τους. Επίσης οι μαθητές εξοικειώνονται με τον επιστημονικό τρόπο σκέψης μελετώντας την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων παραγωγής βιολειτουργικών τροφίμων.

 2.Οι μαθητές πραγματοποιούν μέρος των δραστηριοτήτων στις εγκαταστάσεις αγροτικού συνεταιρισμού γυναικών Άγρας και το υπόλοιπο αυτών στο εργαστήριο φυσικών επιστήμων του σχολείου μας.

Οι εργαστηριακές αναλύσεις πραγματοποιούνται υπό την επίβλεψη των καθηγητών ενώ στις διαδικασίες παράγωγης το ρολό του επιβλέποντα, εκτός των καθηγητών τον αναλαμβάνουν κατά κύριο λόγο τα μέλη του εν λόγω συνεταιρισμού σε συνδυασμό με την εμβόλιμη συμμετοχή τοπικών παραγωγών βιολογικών τροφίμων-μαρμελάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 3. Πρόσφατη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 33 πανεπιστημιακά ιδρύματα απ΄ όλη την Ευρώπη, έδειξε ότι στα βιολογικά τρόφιμα  μπορεί να παρατηρηθούν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών, σε σχέση με τα συμβατικά αντίστοιχα προϊόντα, ενώ σύμφωνα με την επιστημονική ανάλυση του Organic Center, τα επίπεδα αντιοξειδωτικών είναι περίπου 30% υψηλότερα στα βιολογικά τρόφιμα σε σχέση με τα χημικά αναπτυσσόμενα προϊόντα, κάτω από ίδιες συνθήκες, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζεται η υγεία των παραγωγών, διατηρείται η γονιμότητα του εδάφους, μειώνεται η ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, και προστατεύεται η υγεία των καταναλωτών. Έτσι δίνεται βιωματικά το έναυσμα στα παιδιά ώστε να αποκτήσουν μια διαφορετική φιλοσοφία ζωής, καθώς μαθαίνουν να καταναλώνουν με μεγαλύτερη περιβαλλοντική συνείδηση, εφόσον τα βιολογικά προϊόντα δεν επιβαρύνουν το οικοσύστημα και συμβάλλουν στην αειφορία του πλανήτη.

Το σχολείο συνεργάστηκε με μια σειρά φορείς:

•           Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Βιοχημείας Βιοτεχνολογίας (Πιστοποίηση).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

•           Αλευροβιομηχανία (Αλεύρι).

•           Ελληνικές  Πρωτεΐνες(Πρωτεΐνη).

•           Συνεταιρισμοί γάλατος Άγρας –Μεσότοπου (Γάλα).

•           Συνεταιρισμός γυναικών τα «λεύκα» Άγρας(Παρασκευή κρουασάν, μαρμελάδα-ρόδι).

•           Βιολογική μαρμελάδα Αρώνια Λεπέτυμνος (Μαρμελάδα).

•           Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Άγρας -Μεσότοπου Λέσβος

Η ερεύνα ωστόσο δεν σταμάτα εδώ: «Μελετάμε το βιομετρικό προφίλ του κάθε μαθητή σε σχέση με τον δείκτη μάζας σώματος και το ποσοστό νερού οστικής μάζας και λίπους του οργανισμού, σε συνδυασμό με τις φυσικές και τεχνικές ικανότητες, τις απαιτήσεις του τρόπου ζωής και την ποιότητα ζωής δημιουργώντας την καρτέλα του κάθε μαθητή ως μονάδα στην περιγραφική αξιολόγηση της φυσικής αγωγής» λένε οι καθηγητές Γιώργος Χατζηκύρκος, Μερόπη Κουλαρά και Γιώργος Τσακίρογλου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Καγιάνι ‑ Λουτρά

Θα ακολουθήσουν ανάλογες εργασίες και στον αγροτικό δρόμο Αγίας Μαρίνας - «Βουρνάζων Τούμπα» και «Θερμοκήπια»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημέρα χαράς και οικολογικής προστασίας για την Επάνω Σκάλα

Τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με την Ανακύκλωση Αιγαίου, εθελοντές, δύτες, καταδρομείς καθάρισαν την ταλαιπωρημένη ακτή, τον βυθό, ενώ φύτεψαν και λουλούδια