× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

30 χρόνια ζωής για το «ΔΕΛΦΙΝΙ» και το επετειακό λεύκωμα του Συλλόγου

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 27/3/2021

30 χρόνια  ζωής  για το «ΔΕΛΦΙΝΙ»  και το επετειακό λεύκωμα του Συλλόγου
' χρόνος ανάγνωσης

1990-2020! Τριάντα ολόκληρα χρόνια δράσης του Συλλόγου Μικρασιατών "ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ" της Σκάλας Λουτρών Μυτιλήνης. Αυτή είναι και η αφορμή της δημιουργίας του Λευκώματος αναφοράς στις δράσεις αυτών των τριάντα χρόνων του συλλόγου. Μεταξύ άλλων για τους λόγους της ίδρυσης του συλλόγου αναφέρεται το εξής ’’… το 1990 ιδρύσαμε αυτόν τον Σύλλογο είχαμε κάτι κοινό και αυτό ήταν η αγάπη για τον τόπο μας και η ελπίδα να βελτιώσουμε τις συνθήκες που τότε επικρατούσαν…’’ . Η αγάπη και η ελπίδα τα βασικά συστατικά και έτσι αντέχει στον χρόνο.

Μέσα στις 336 σελίδες του τόμου του, γνωρίζει κανείς αλλά και θυμάται το όλο έργο των ανθρώπων του συλλόγου. Έτσι όπως τα κατέγραψε η μνήμη αλλά και ο τύπος. Με φωτογραφικό και αρχειακό υλικό. Μικρά αλλά και μεγάλα κατορθώματα άξια καθ όλα να μνημονευτούν. Ένας σύλλογος παράδειγμα προς μίμηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα λεύκωμα που κυκλοφόρησε πρόσφατα, προϊόν φιλότιμων κόπων του ακούραστου προέδρου του συλλόγου Δημήτρη Παπαχρυσού, σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο. Χωρίς εκείνον απλά δεν θα μπορούσε να υπάρχει αυτός το τόμος, αυτό το λεύκωμα. Μια εργασία που αγκαλιάστηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και από τον Δήμο Μυτιλήνης, μα και από τους φίλους του συλλόγου εντός και εκτός του νησιού αλλά και της επικράτειας.
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς, τι να αναφέρω και τι να σας αφήσω να το ανακαλύψετε μόνοι σας στις σελίδες του συλλογιέμαι. Ας αναφερθώ σε κάποια ενδεικτικά, για να πάρετε μια γενικότερη εικόνα.

Κατορθώσαμε και πήραμε την συγκατάθεση του Ιδρύματος Πέτρος Μάνδρας, για να δημιουργήσουμε δίπλα στην παιδική χαρά τον χώρο αθλοπαιδιών το 1991 μπαζώνοντας το οικόπεδο που ήταν μια εστία μόλυνσης για όλη την περιοχή.
Κάναμε εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις την περίοδο 1991-1995 με φύτευση 1500 περίπου δενδρυλλίων στην ευρύτερη περιοχή της Σκάλας Λουτρών τοποθετώντας τα μάλιστα μέσα σε προστατευτικά ξύλινα τελάρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατασκευή του Γηπέδου Μπάσκετ και τα εγκαίνια του που έγιναν το 1993.
Κατασκευή του Θερινού αμφιθεάτρου, χωρητικότητας 180 ατόμων καθώς και τα εγκαίνια του που έγιναν το 1995.
Την δημιουργία χορευτικών και μουσικών τμημάτων που δημιούργησε ο Σύλλογος μας ειδικά στην δεκαετία του 1990 τότε που υπήρχαν πολλά παιδιά στην κατάλληλη ηλικία στον οικισμό μας.

Τον υπέρ δεκαετή αγώνα μας για το κλείσιμο των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων καθώς και τις προσφυγές μας στο Σ.Τ.Ε. και στην επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι οποίες κατέληξαν στο σφράγισμα αυτών των εγκαταστάσεων και στην απαλλαγή της περιοχής μας και του κόλπου Γέρας από μια μόνιμη εστία μόλυνσης και επικινδυνότητας το 2002.

Την ημερίδα που πραγματοποιήσαμε στο ΖΑΪΡΑ με θέμα την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και προσκεκλημένους ομιλητές τον τότε πρόεδρο του 5ου τμήματος του Σ.Τ.Ε. κ. Μιχαήλ Δεκλερή και την σύμβουλο του Σ.Τ.Ε. κ. Μαρία Καραμανώφ, το 2000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τις πολυάριθμες εκδηλώσεις μας και κυρίως αυτές που ήταν αφιερωμένες στις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής όλα αυτά τα χρόνια.
Θυμάστε την προνοητικότητα που είχαμε να διεκδικήσουμε το κτίριο του πρώην Δημοτικού σχολείου της Σκάλας Λουτρών, όταν αυτό έκλεισε το 2002 και να δημιουργήσουμε μέσα σ αυτό τον χώρο το «Μουσείο Προσφυγικής μνήμης 1922» στεγάζοντας εκεί όλα τα κειμήλια των προγόνων μας Μικρασιατών προσφύγων της Σκάλας Λουτρών και άλλων περιοχών του νησιού μας και που αποτελεί σήμερα τόπο έλξης επισκεπτών για την περιοχή μας;

Την ανακαίνιση του παρεκκλησίου του Αγίου Παντελεήμονα, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν το 2005 και έκτοτε κάθε χρόνο με πρωτοβουλία του Συλλόγου έρχεται ιερέας και λειτουργεί τις Άγιες ημέρες του Πάσχα.
Την διοργάνωση από τον Σύλλογο μας του 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Οικολογικών οργανώσεων με θέμα τις «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης το 2005.

Θυμάστε τα εγκαίνια του «Μουσείου προσφυγικής μνήμης 1922» που πραγματοποιήθηκαν από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο, τον Αύγουστο του 2006;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τοποθετήσαμε οικίσκο στην αυλή του Μουσείου για να χρησιμοποιηθεί ως αγροτικό ιατρείο και μάλιστα το εξοπλίσαμε με όλα τα απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του το 2006.

Εγκαίνια του νέου κτιρίου της Βιβλιοθήκης του Συλλόγου μας που έγιναν το 2008 και που σήμερα φιλοξενεί πάνω από 8000 τίτλους βιβλίων.Τμήματα, κοπτικής ραπτικής, κεντήματος, συμβουλευτικής γονέων, επιμόρφωσης ενηλίκων κ.α. που κατά καιρούς λειτούργησαν στην αίθουσα του Συλλόγου.

Από το 2008 ιδρύσαμε και λειτουργεί ανελλιπώς η ιστοσελίδα του Συλλόγου μας www.delfini1922.gr με στόχο να προβάλλεται η περιοχή μας και να ενημερώνονται τα μέλη μας.

Συμμετοχή του Συλλόγου από το 2008 έως το 2010 στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο, «Η Ευρώπη χρειάζεται ενεργούς πολίτες» στο πλαίσιο του προγράμματος Grundtvig – Εκπαίδευση Ενηλίκων, μαζί με τις χώρες Πολωνία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Τουρκία και Εσθονία.

Από το 2012 μέχρι σήμερα διοργανώνουμε κάθε χρόνο ανελλιπώς τον «Κολυμβητικό Διάπλου Μικρασιατικής Μνήμης», Κουντουρουδιά-Πέραμα, σε συνεργασία με τους Συλλόγους της Γέρας.Ανελλιπώς από την ίδρυση του Συλλόγου μέχρι σήμερα βραβεύουμε τους αριστούχους μαθητές του τοπικού μας διαμερίσματος.

Την έκδοση των περιοδικών μας, τις επανεκδόσεις και τις παρουσιάσεις κάποιων ιστορικών βιβλίων και λευκωμάτων, καθώς και τα ημερολόγια μας από το 1992 μέχρι και το 2013 οπόταν λόγω της οικονομικής κρίσης σταμάτησε η συνέχεια των εκδόσεων τους.

Διοργανώνουμε εξορμήσεις καθαριότητας και δημόσιων χώρων ανελλιπώς κάθε χρόνο.Θυμάστε τα αφιερώματα μας για τις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής που διοργανώνουμε κάθε Αύγουστο στο Θερινό αμφιθέατρο ή στην αυλή του «Μουσείου προσφυγικής μνήμης 1922»;

Όλα αυτά και πολλά άλλα θα τα δούμε μέσα από το ξεφύλλισμα αυτού του λευκώματος και μαζί θα θυμηθούμε μέσα από κείμενα και φωτογραφίες τις σπουδαιότερες από τις δράσεις μας, τοποθετημένες κατά χρονολογική σειρά αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο του 1990 που ιδρύθηκε ο Σύλλογος μας, μέχρι και το 2020 οπότε και συμπληρώσαμε αισίως 30 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και δράσεων στην περιοχή μας.

Στόχος μας να τα φρεσκάρουν τη μνήμη τους οι ηλικιωμένοι και να διδαχθούν από αυτά οι νεώτερες γενιές για να μπορέσουν να συνεχίσουν αυτό το σπουδαίο έργο που τους αφήνουμε σαν παρακαταθήκη και ας μην ξεχνάμε πως, η γνώση του παρελθόντος αποτελεί σοφία για το μέλλον...

Όσοι ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε το επετειακό αυτό λεύκωμα, μπορείτε να επικοινωνείτε με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, και με την ιστοσελίδα του συλλόγου. www.delfini1922.gr


*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι δημοσιογράφος-θεατρολόγος και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου "Το Δελφίνι"

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΙΒΛΙΟ

Στην παραλία Βατερών, παρέα με δανεικό βιβλίο

Μια πρωτότυπη ενέργεια από την Βιβλιοθήκη της Βρίσας. Τοποθετήθηκαν στην παραλία τρεις βιβλιοφωλιές ώστε οι λουόμενοι να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Φωτογραφική διαδρομή στα στενά της Μυτιλήνης

Η έκθεση της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης με τίτλο «Η ΦΕΜ μέσα στην πόλη», θα διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, από την 1η έως τις 31 του μήνα
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Συνομιλία τέχνης με τον Στρατή Ελευθεριάδη

Το Σάββατο 26 Ιουλίου εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Στρατή Ελευθεριάδη – Tériade στη Βαρειά Μυτιλήνης η ομαδική εικαστική έκθεση «Συνομιλώντας με τον TÉRIADE», θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια βραδιά με μνήμες Μικρασίας, για την Αγιά Παρασκευή από απέναντι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Μικρασιατικού Συλλόγου Αγιοπαρασκευούσηδων – Τσεσμελήδων Μυτιλήνης «το Κιόστε» το Σάββατο 26 Ιουλίου
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο κόσμος μέσα από 148 φωτογραφικούς φακούς

Η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης παρουσιάζει τη νέα ετήσια έκθεση της στην Πλατεία Σαπφούς
ΒΙΒΛΙΟ

Έκθεση βιβλίων στον μύλο Περάματος

Από τις 25 Ιουλίου έως τις 13 Αυγούστου, ο παραδοσιακός μύλος γεμίζει σελίδες, μνήμες και τοπική λογοτεχνία
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πέντε χρόνια σιωπής από τη φωνή της Λεσβιακής ψυχής

Ο τελευταίος αυθεντικός ερμηνευτής των αμανέδων και των μικρασιάτικων τραγουδιών Σόλωνας Λέκκας ζει στη μνήμη όσων άκουσαν τη φωνή του σαν προσευχή
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για το αλλιώτικο και τους αλλιώτικους

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο ήχος του Αιγαίου γεφυρώνει πολιτισμούς στη Μυτιλήνη

Το 2ο Μουσικό Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης συνεχίζεται με συγκινητικές εμφανίσεις και πολιτιστικές συναντήσεις πέρα από σύνορα
ΘΕΑΤΡΟ

«Έκουψι γιου κόπ’ς» στην Αγιάσο

Η θεατρική επιτυχία του Γιάννη Δημ. Παπάνη ξαναζωντανεύει στον Κήπο Παναγίας την Κυριακή 10 Αυγούστου – Μια λαογραφική εμπειρία με άρωμα Λέσβου και… ντοπιολαλιάς
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Μυτιλήνη υποδέχεται τον ήχο της Ευρώπης και της Ανατολής

Το Hydra Quartet από την Ολλανδία μάγεψε στο Κάστρο Μυτιλήνης με έργα από το Μπαρόκ μέχρι σήμερα – Απόψε το POLIS Ensemble και η Zekiye Yürekli μας ταξιδεύουν μουσικά στον προαύλιο χώρο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

O Nίκος Μακρόπουλος στο Κτήμα Οινοφόρος

Μια μεγάλη συναυλία το Σάββατο 2 Αυγούστου