× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Οι κοινότητες συνεχίζουν τον αγώνα»

Πάνω από 1.000 σχόλια στη διαβούλευση του νέου εκλογικού νόμου της αυτοδιοίκησης. Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορούσε τις κοινότητες σύμφωνα με το Βασίλη Μαμώλη

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 24/3/2021

«Οι κοινότητες συνεχίζουν τον αγώνα»
Φωτο αρχείου
' χρόνος ανάγνωσης

Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η συμμετοχή εκπροσώπων των κοινοτήτων της χώρας μας και απλών πολιτών στη διαδικασία διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες για το νέο νομοσχέδιο που αφορά στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο πρόεδρος της Κοινότητας Λουτρών και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου Βασίλης Μαμώλης , σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τα σχόλια και οι επισημάνσεις ξεπέρασαν τις χίλιες και στην πλειοψηφία τους αφορούσαν στις κοινότητες και στην κατάργηση της ανεξάρτητης κάλπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 «Μέσα σε 14 ημέρες έγιναν 1.236 σχόλια. Τα σχόλια αυτά στην πλειοψηφία τους έγιναν από ανθρώπους που ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και απλούς πολίτες. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το 95% των σχολίων αυτών σχετίζονταν με τις κοινότητες.

Οι πολίτες πλέον έχουν αντιληφθεί πόσο άδικο και πόσο αντιδημοκρατικό είναι να διορίζονται στην ουσία οι πρόεδροι και τα τοπικά συμβούλια και όχι να εκλέγονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πολίτες και κυρίως οι κάτοικοι των χωριών, κατανοώντας το μέγεθος του προβλήματος, έστειλαν τα δικά τους μηνύματα στην κυβέρνηση, ζητώντας από το Υπουργείο Εσωτερικών να επανεξετάσει αυτό το θέμα και να προχωρήσει στις απαιτούμενες αλλαγές».

Αναφερόμενος ο Βασίλης Μαμώλης στους ισχυρισμούς του Υπουργείου και μελών της κυβέρνησης, περί δήθεν αντισυνταγματικότητας του νόμου της ανεξάρτητης κάλπης των κοινοτήτων, σημειώνει ότι τα επιχειρήματα αυτά δεν ευσταθούν.

«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ψηφίσθηκε από τη βουλή και υπογράφηκε κανονικά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία τότε, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, θα μπορούσε αν θεωρούσε ότι υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ και από κανέναν και έτσι το επιχείρημα δεν ευσταθεί ούτε και καλύπτει σε καμία περίπτωση αυτό που προσπαθεί να κάνει σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών. Με λίγα λόγια μας λένε ότι είναι παράνομο να επιλέγει ο κόσμος τον πρόεδρο που θέλει για το χωριό του και ότι είναι νόμιμο και σύμφωνο με το σύνταγμα ο πρόεδρος να διορίζεται και να ελέγχεται από τον εκάστοτε δήμαρχο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Βασίλης Μαμώλης σημείωσε ότι το Πανελλήνιο Δίκτυο Κοινοτήτων έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στη συζήτηση που θα γίνει στην αρμόδια επιτροπή της βουλής προκειμένου να καταθέσει τα επιχειρήματά του.

«Οι πληροφορίες που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι στους κόλπους της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας υπάρχουν φωνές αντίθετες με το νομοσχέδιο και αντιδράσεις. Δυστυχώς όμως οι φωνές αυτές δεν βγαίνουν μπροστά για να στηρίξουν τα αιτήματα των κοινοτήτων. Και στους κόλπους της ΚΕΔΕ εξάλλου υπάρχουν αντιδράσεις. Η απόφαση της ΚΕΔΕ να στηρίζει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν είναι ομόφωνη. Υπάρχουν μεγάλοι δήμοι ανάμεσά τους και οι δήμοι του νησιού μας, Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, που συντάσσονται με τα αιτήματα και τα επιχειρήματα των κοινοτήτων», πρόσθεσε ο Βασίλης Μαμώλης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης