× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μόνιμες υποδομές στην προσωρινή δομή του Καρά Τεπέ

Έργα ύδρευσης και αποχέτευσης κόστους 1 εκ. ευρώ στην πρόχειρη δομή του Καρά Τεπέ με χρηματοδότηση από το Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό και τη UNICEF, με την υποστήριξη της ΔΕΥΑΛ και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 22/3/2021

Μόνιμες υποδομές στην προσωρινή δομή του Καρά Τεπέ
' χρόνος ανάγνωσης

Μνημόνια συνεργασίας με το Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό, τη UNICEFκαι το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ετοιμάζεται να υπογράψει η ΔΕΥΑΛ για τη δημιουργία εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης στην προσωρινή δομή φιλοξενίας του Καρά Τεπέ.

Ειδικότερα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ήδη έχουν συνταχθεί δύο μνημόνια συνεργασίας τα οποία θα τεθούν προς συζήτηση και έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας σε προσεχή συνεδρίαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρώτο μνημόνιο συνεργασίας είναι μεταξύ της ΔΕΥΑΛ, του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού και αφορά στη μελέτη και κατασκευή καταθλιπτικού αγωγού παροχής υδροδότησης και στη μελέτη αγωγού μεταφοράς λυμάτων  από τον Καρά Τεπέ έως το βιολογικό καθαρισμό της Μυτιλήνης. Το έργο των μελετών ύδρευσης και αποχέτευσης έχει συνολικό προϋπολογισμό  89.466 ευρώ ενώ το έργο της κατασκευής του καταθλιπτικού αγωγού παροχής υδροδότησης έχει προϋπολογισμό 261.963 ευρώ.

Η συνολική χρηματοδότηση του έργου αναμένεται να γίνει, σύμφωνα πάντα με το μνημόνιο συνεργασίας από τον Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος για το σκοπό αυτό αναμένεται να συνεργαστεί και με τις υπηρεσίες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ρόλος της ΔΕΥΑΛ στο έργο αυτό θα είναι κυρίως επικουρικός ενώ  με  την ολοκλήρωση του, θα αναλάβει την σύνδεση του αγωγού μεταφοράς λυμάτων με το υφιστάμενο αποχετευτικό δίκτυο και την εν γένει διαχείριση και συντήρησή του. Επίσης θα αναλάβει την σύνδεση του νέου καταθλιπτικού αγωγού ύδρευσης με το υφιστάμενο εν λειτουργία δίκτυο και την εν γένει διαχείριση και συντήρησή του.

Το δεύτερο τώρα, μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο αναμένεται να υπογράψει η ΔΕΥΑΛ με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και τη γνωστή οργάνωση UNICEF, αφορά στην κατασκευή του έργου του αγωγού μεταφοράς λυμάτων, σύμφωνα με τη μελέτη που θα εκπονηθεί με χρηματοδότηση του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού. Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου, προς το παρόν δεν είναι γνωστός αφού δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η μελέτη.

Όπως αναφέρεται στα δύο μνημόνια συνεργασίας ο λόγος που προχωρούν οι εργασίες αυτές είναι για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών και των προσφύγων που διαμένουν στην προσωρινή δομή του Καρά Τεπέ. «Η προσωρινή δομή στο ΚΑΡΑ-ΤΕΠΕ, όπως σημειώνουν, φιλοξενεί περίπου 6.700 άτομα και αυτή τη στιγμή οι λειτουργικές της ανάγκες σε ύδρευση και αποχέτευση εξυπηρετούνται από υδροφόρα οχήματα και βυτιοφόρα οχήματα. Επιβάλλεται κατά συνέπεια, ιδίως για λόγους διαφύλαξης της δημόσιας υγείας των φιλοξενουμένων στη δομή και των κατοίκων της Λέσβου, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πρώτων, αλλά και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος , η υιοθέτηση πρωτοβουλιών και δράσεων αναγκαίων στον τομέα της ύδρευσης και αποχέτευσης, λαμβανομένων υπόψιν και των εκτάκτων συνθηκών για την προστασία από την εξάπλωση του κορωνοϊού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχολιάζοντας τις νέες αυτές συνεργασίες της ΔΕΥΑΛ  στο πλαίσιο συνέντευξής του στο «Ν», ο πρόεδρος της Εταιρείας Γιώργος Φλώρος, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Εταιρεία δεν έχει να χάσει τίποτα από αυτή τη συνεργασία.

«Αντιθέτως σημείωσε, θα είμαστε κερδισμένοι γιατί θα παραλάβουμε δύο σημαντικά έργα ύδρευσης και αποχέτευσης τα οποία θα εξυπηρετήσουν την περιοχή και για τα οποία εμείς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τη δυνατότητα να δαπανήσουμε χρήματα».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ιστορία αυτή, γεννά πολλά και εύλογα ερωτήματα, για τους λόγους που κρίθηκε σκόπιμος ο σχεδιασμός και η υλοποίηση  δύο σημαντικών έργων ύδρευσης και αποχέτευσης από τη στιγμή που η δομή του Καρά Τεπέ, υποτίθεται ότι είναι προσωρινή και ότι σε μερικούς μήνες θα εκκενωθεί για να  λειτουργήσει η  μόνιμη εγκατάσταση, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Τα ποσά που θα δαπανηθούν από τον Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό και τη UNICEFθα ξεπεράσουν τις 500 χιλιάδες ευρώ ενώ δεν αποκλείεται να αγγίξουν ακόμη και το εκατομμύριο ανάλογα με τον προϋπολογισμό του αγωγού που θα συνδεθεί με το Βιολογικό Καθαρισμό. Για ποιο λόγο λοιπόν δύο γνωστές διεθνείς οργανώσεις να δαπανήσουν τόσο μεγάλα ποσά για μία πρόχειρη εγκατάσταση;

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η «HELP» Λέσβου παρουσιάζει τον ετήσιο απολογισμό

Εκδήλωση το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Elysion με παρουσίαση του κοινωνικού έργου της Οργάνωσης
Η «HELP» Λέσβου παρουσιάζει τον ετήσιο απολογισμό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Όταν η πράσινη επιχειρηματικότητα γίνεται πράξη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Φοιτήτριες και φοιτητές παρουσίασαν καινοτόμες προτάσεις για βιώσιμα νησιά-Νέες ιδέες για το μέλλον των νησιών από το Τμήμα Περιβάλλοντος
Όταν η πράσινη επιχειρηματικότητα γίνεται πράξη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση για το Ασφαλιστικό ‑ Συνταξιοδοτικό από το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών

Μέσω της μέσω της πλατφόρμας Zoom την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα
Εκδήλωση για το Ασφαλιστικό ‑ Συνταξιοδοτικό από το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συλληψη 17χρονου με πλαστό διαβατήριο

Την Κυριακή 25 Ιανουαρίου το βράδυ στο αεροδρόμιο του νησιού
Συλληψη 17χρονου με πλαστό διαβατήριο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Συνολικά βεβαιώθηκαν 10 παραβάσεις
Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συλλυπητήριο μήνυμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού

Για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
Συλλυπητήριο μήνυμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Όταν η γνώση γίνεται ασπίδα για την ψυχική ανθεκτικότητα της κοινωνίας

Θετική ανταπόκριση στην εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών Ψυχικής Υγείας από τον Ερυθρό Σταυρό
Όταν η γνώση γίνεται ασπίδα για την ψυχική ανθεκτικότητα της κοινωνίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη