× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μόνιμες υποδομές στην προσωρινή δομή του Καρά Τεπέ

Έργα ύδρευσης και αποχέτευσης κόστους 1 εκ. ευρώ στην πρόχειρη δομή του Καρά Τεπέ με χρηματοδότηση από το Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό και τη UNICEF, με την υποστήριξη της ΔΕΥΑΛ και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 22/3/2021

Μόνιμες υποδομές στην προσωρινή δομή του Καρά Τεπέ

Μνημόνια συνεργασίας με το Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό, τη UNICEFκαι το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ετοιμάζεται να υπογράψει η ΔΕΥΑΛ για τη δημιουργία εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης στην προσωρινή δομή φιλοξενίας του Καρά Τεπέ.

Ειδικότερα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ήδη έχουν συνταχθεί δύο μνημόνια συνεργασίας τα οποία θα τεθούν προς συζήτηση και έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας σε προσεχή συνεδρίαση.

Το πρώτο μνημόνιο συνεργασίας είναι μεταξύ της ΔΕΥΑΛ, του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού και αφορά στη μελέτη και κατασκευή καταθλιπτικού αγωγού παροχής υδροδότησης και στη μελέτη αγωγού μεταφοράς λυμάτων  από τον Καρά Τεπέ έως το βιολογικό καθαρισμό της Μυτιλήνης. Το έργο των μελετών ύδρευσης και αποχέτευσης έχει συνολικό προϋπολογισμό  89.466 ευρώ ενώ το έργο της κατασκευής του καταθλιπτικού αγωγού παροχής υδροδότησης έχει προϋπολογισμό 261.963 ευρώ.

Η συνολική χρηματοδότηση του έργου αναμένεται να γίνει, σύμφωνα πάντα με το μνημόνιο συνεργασίας από τον Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος για το σκοπό αυτό αναμένεται να συνεργαστεί και με τις υπηρεσίες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Ο ρόλος της ΔΕΥΑΛ στο έργο αυτό θα είναι κυρίως επικουρικός ενώ  με  την ολοκλήρωση του, θα αναλάβει την σύνδεση του αγωγού μεταφοράς λυμάτων με το υφιστάμενο αποχετευτικό δίκτυο και την εν γένει διαχείριση και συντήρησή του. Επίσης θα αναλάβει την σύνδεση του νέου καταθλιπτικού αγωγού ύδρευσης με το υφιστάμενο εν λειτουργία δίκτυο και την εν γένει διαχείριση και συντήρησή του.

Το δεύτερο τώρα, μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο αναμένεται να υπογράψει η ΔΕΥΑΛ με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και τη γνωστή οργάνωση UNICEF, αφορά στην κατασκευή του έργου του αγωγού μεταφοράς λυμάτων, σύμφωνα με τη μελέτη που θα εκπονηθεί με χρηματοδότηση του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού. Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου, προς το παρόν δεν είναι γνωστός αφού δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η μελέτη.

Όπως αναφέρεται στα δύο μνημόνια συνεργασίας ο λόγος που προχωρούν οι εργασίες αυτές είναι για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών και των προσφύγων που διαμένουν στην προσωρινή δομή του Καρά Τεπέ. «Η προσωρινή δομή στο ΚΑΡΑ-ΤΕΠΕ, όπως σημειώνουν, φιλοξενεί περίπου 6.700 άτομα και αυτή τη στιγμή οι λειτουργικές της ανάγκες σε ύδρευση και αποχέτευση εξυπηρετούνται από υδροφόρα οχήματα και βυτιοφόρα οχήματα. Επιβάλλεται κατά συνέπεια, ιδίως για λόγους διαφύλαξης της δημόσιας υγείας των φιλοξενουμένων στη δομή και των κατοίκων της Λέσβου, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πρώτων, αλλά και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος , η υιοθέτηση πρωτοβουλιών και δράσεων αναγκαίων στον τομέα της ύδρευσης και αποχέτευσης, λαμβανομένων υπόψιν και των εκτάκτων συνθηκών για την προστασία από την εξάπλωση του κορωνοϊού».

Σχολιάζοντας τις νέες αυτές συνεργασίες της ΔΕΥΑΛ  στο πλαίσιο συνέντευξής του στο «Ν», ο πρόεδρος της Εταιρείας Γιώργος Φλώρος, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Εταιρεία δεν έχει να χάσει τίποτα από αυτή τη συνεργασία.

«Αντιθέτως σημείωσε, θα είμαστε κερδισμένοι γιατί θα παραλάβουμε δύο σημαντικά έργα ύδρευσης και αποχέτευσης τα οποία θα εξυπηρετήσουν την περιοχή και για τα οποία εμείς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τη δυνατότητα να δαπανήσουμε χρήματα».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ιστορία αυτή, γεννά πολλά και εύλογα ερωτήματα, για τους λόγους που κρίθηκε σκόπιμος ο σχεδιασμός και η υλοποίηση  δύο σημαντικών έργων ύδρευσης και αποχέτευσης από τη στιγμή που η δομή του Καρά Τεπέ, υποτίθεται ότι είναι προσωρινή και ότι σε μερικούς μήνες θα εκκενωθεί για να  λειτουργήσει η  μόνιμη εγκατάσταση, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Τα ποσά που θα δαπανηθούν από τον Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό και τη UNICEFθα ξεπεράσουν τις 500 χιλιάδες ευρώ ενώ δεν αποκλείεται να αγγίξουν ακόμη και το εκατομμύριο ανάλογα με τον προϋπολογισμό του αγωγού που θα συνδεθεί με το Βιολογικό Καθαρισμό. Για ποιο λόγο λοιπόν δύο γνωστές διεθνείς οργανώσεις να δαπανήσουν τόσο μεγάλα ποσά για μία πρόχειρη εγκατάσταση;

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργία και στους εργαζόμενους του επισιτισμού

Κάλεσμα του Συνδικάτου στην κινητοποίηση της Τετάρτης στην πλατεία Σαπφούς
ΜΟΥΣΙΚΗ

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Από τη Συνύπαρξη και τους μουσικούς του Rad Music International
ΥΓΕΙΑ

Το Νοσοκομείο ευχαριστεί τον Σύλλογο Αιμοδοτών

«Έδειξαν την αλληλεγγύη τους σε πολύ δύσκολες συνθήκες»
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

24ωρη απεργία την Τετάρτη στο Δημόσιο Τομέα

Άλλαξε την απόφασή της στο παρά πέντε η ΑΔΕΔΥ η οποία αρχικά είχε ανακοινώσει 4ωρη στάση εργασίας.
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη απείθαρχος οδηγός

Κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου, έβρισε και απείλησε τους αστυνομικούς ενώ τραυμάτισε έναν από αυτούς
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργεί και ο Σύλλογος ΟΤΑ την Τετάρτη

«Για να μην ψηφιστεί το αντεργατικό νομοσχέδιο», συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαία ατυχήματα σε Γέρα και Πλωμάρι

Τραυματίσθηκαν οι οδηγοί ενός δικύκλου και ενός αυτοκινήτου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Να δώσετε τη μάχη με καθαρό μυαλό και ηρεμία»

Το μήνυμα Μουτζούρη για τις πανελλαδικές εξετάσεις
ΥΓΕΙΑ

Εκδηλώσεις για την Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Από το ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης και τη νέα κινητή μονάδα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Να παλεύεις, να κάνεις πράξη τα όνειρα σου»

Μήνυμα της βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα προς τα παιδιά της Γ΄Λυκείου που δίνουν πανελλήνιες
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Να αναγνωριστεί η συνεισφορά μας»

Ανακοίνωση των Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης με φόντο τις ανακοινώσεις του υπουργείου για μονιμοποιήσεις
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εικονική ξενάγηση της Λέσβου σε 52 χώρες

O νέος οδικός άξονας Καλλονής – Σιγρίου και τα εντυπωσιακά του ευρήματα