× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Αρχίσαμε να συζητάμε για το μεταναστευτικό»

Με πρωτοβουλία Κώστα Μουτζούρη, εν’ όψει της επίσκεψης της Ευρωπαίας Επιτρόπου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του περιφερειάρχη με τους δύο δημάρχους του νησιού

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 19/3/2021

«Αρχίσαμε να συζητάμε για το μεταναστευτικό»
Φωτό Αρχείου
' χρόνος ανάγνωσης

Στο ίδιο τραπέζι συζήτησης κάθισαν σήμερα το πρωί οι τρεις αυτοδιοικητικοί της Λέσβου και συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης και ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος.

Η πρωτοβουλία της συνάντησης ανήκει στον περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος εν’ όψει της επίσκεψης της Ευρωπαίας  Επιτρόπου  Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ίλβας Γιόχανσον, στο νησί μας, την ερχόμενη Δευτέρα, θεώρησε ότι οι τρεις αυτοδιοικητικοί της Λέσβου, πρέπει να εμφανισθούν με κοινές θέσεις και απόψεις και κοινή γραμμή, ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορές υπάρχουν σε επιμέρους ζητήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στο «Ν» ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, σημείωσε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες το βράδυ με τους δύο δημάρχους και τους ζήτησε να συναντηθούν σήμερα το πρωί και να συζητήσουν εφ’ όλης της ύλης για το μεταναστευτικό.

«Είναι σημαντικό, σημείωσε ο Κώστας Μουτζούρης, να δείξουμε τη Δευτέρα μπροστά στην Ευρωπαία Επίτροπο ότι η Λέσβος και οι αυτοδιοικητικοί του νησιού έχουν κοινή γραμμή για τα βασικά ζητήματα που αφορούν στο μεταναστευτικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συνάντηση έγινε στις 10 το πρωί σε καλό κλίμα, δεδομένων των συνθηκών, και πιστεύω ότι αυτό είναι  ένα πρώτο βήμα ώστε να υπάρξει συνεννόηση.

Καταλήξαμε σε συμφωνία για δύο κρίσιμα ζητήματα. Το πρώτο ζήτημα αφορά στο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση  με  το οποίο και οι τρεις, εγώ και οι δύο δήμαρχοι , είμαστε κάθετα αντίθετοι και πιστεύουμε ότι πρέπει να καταψηφισθεί από την Ελληνική κυβέρνηση. Άλλωστε ανακοίνωση προς αυτή την κατεύθυνση εξέδωσαν χθες και οι τρεις δήμαρχοι Μυτιλήνης, Χίου και Ανατολικής Σάμου.

Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο συμφωνήσαμε είναι ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ένας γόνιμος διάλογος, μεταξύ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των δύο δήμων για το ζήτημα του μεταναστευτικού και της νέας δομής. Υπάρχουν διαφορετικές  απόψεις, το αναγνωρίζω. Μπορούμε ωστόσο να συζητήσουμε και να βρούμε τη χρυσή τομή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προσωπικά θεωρώ ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία μόνιμη δομή προσφύγων και μεταναστών στα νησιά μας. Η θέση μου είναι αυτή και δεν αλλάζει. Από εκεί και πέρα είναι λογικό να υπάρχει ένας χώρος φιλοξενίας, 100-200-300 ατόμων ώστε σε περίπτωση που έχουμε αφίξεις, να παραμένουν για λίγο έως ότου μεταφερθούν στην Ηπειρωτική Ελλάδα ή απευθείας στην Ευρώπη. Η θέση βέβαια του Δήμου Μυτιλήνης έχει διαφοροποιηθεί. Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε λύση, το σημαντικότερο όλων είναι ότι αρχίσαμε να συζητάμε και ότι ο διάλογος αυτός θα συνεχιστεί», σημειώνει ο Κώστας Μουτζούρης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: 10 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης στη Λέσβο

Τιμούν την επέτειο με μια μεγάλη σειρά εκδηλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο πόδι το ΠΕΚ και τα σωματεία της Λέσβου

Περιοδείες, συζητήσεις και πανό σε όλη τη Μυτιλήνη για την απεργία της 16ης Δεκεμβρίου και της συγκέντρωσης έξω από τα δικαστήρια στις 9:00 το πρωί
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΕΛΜΕ Λέσβου: Κυλιόμενες στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή στην παλλεσβιακή κινητοποίηση

Στο δρόμο την 16η Δεκεμβρίου για προϋπολογισμό και διώξεις συνδικαλιστών. Κάλεσμα αλληλεγγύης σε αγρότες και εργαζόμενους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη σκύλου–οδηγού στο 12ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης

Μάθημα ενσυναίσθησης και συμπερίληψης για τους μικρούς μαθητές
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρωτιά για την Αγωνιστική Συσπείρωση στην ΕΛΜΕ Λήμνου‑Αγίου Ευστρατίου

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των πρόσφατων αρχαιρεσιών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου συμμετέχει στην κινητοποίηση της Τρίτης 16 Δεκεμβρίου

Καλεί σε συγκέντρωση στις 9 το πρωί στα Δικαστήρια Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Ερυθρός Σταυρός δίπλα στους πλημμυροπαθείς της Καλλονής

Κουβέρτες, ρουχισμός, τρόφιμα και είδη υγιεινής διανεμήθηκαν σε οικογένειες που επλήγησαν στις 11 Νοεμβρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Το άστρο των Χριστουγέννων» στη Μυτιλήνη

Μια μοναδική αστρονομική αφήγηση για μικρούς και μεγάλους στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βήματα ζωής για τα παιδιά της Παναγιούδας μέσα από το «Kids Save Lives»

Μαθητές εξασκήθηκαν σε τεχνικές Βασικής Υποστήριξης της Ζωής με ειδικές κούκλες προσομοίωσης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τέσσερις συλλήψεις στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Ανήλικοι με ξένα δελτία ασύλου και 22χρονος με πλαστή άδεια διαμονής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαγική Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τον Σύλλογο Γονέων Παναγιούδας

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου από τις 6.00 το απόγευμα ως τις 8.00 το βράδυ