× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να παρέμβει το Υπουργείο για τον δρόμο Καλλονής – Σιγρίου»

Είναι λάθος στη φάση που βρίσκονται σήμερα οι εργασίες, να αναλάβει την ευθύνη της επίβλεψης του έργου η Περιφέρεια, δηλώνει ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 18/3/2021

«Να παρέμβει το Υπουργείο για τον δρόμο Καλλονής – Σιγρίου»

Στις περιπέτειες του πολύπαθου έργου του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου καθώς και στην αναπτυξιακή σημασία που έχει για το νησί μας, αναφέρθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος και πρώην αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Θεόδωρος Βαλσαμίδης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η κατασκευή του έργου ξεκίνησε το 2013 με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 4,5 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δύσκολο ιστορικό 

«Το έργο υλοποιεί και επιβλέπει το Υπουργείο Υποδομών και χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Πέρασε πολλές περιπέτειες κυρίως λόγω των γνωστών προβλημάτων της εταιρείας ΤΟΞΟΤΗΣ που ανήκε στην Κοινοπραξία που είχε αναλάβει αρχικά την κατασκευή του οδικού άξονα. Όταν αντικαταστάθηκε ο ΤΟΞΟΤΗΣ από την εταιρεία  ΑΚΤΩΡ στις αρχές του 2019 φύσηξε αέρας αισιοδοξίας για την ολοκλήρωσή του, και μάλιστα το ίδιο το Υπουργείο προέβλεπε πέρυσι τέτοια εποχή ότι το έργο θα ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι του 2021».

«Δεν ολοκληρώθηκε κάνενα τμήμα»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρει ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης, τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει σήμερα, πιθανόν είναι οικονομικής φύσης, ωστόσο σημείωσε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου οφείλει να ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα και να πιέσει προς την κατεύθυνση έναρξης των εργασιών με γρήγορους πλέον ρυθμούς. «Αυτό που οφείλουμε να επισημάνουμε σήμερα, 8 χρόνια μετά την έναρξη υλοποίησης του έργου, είναι ότι δεν έχει ολοκληρωθεί κανένα από τα τμήματά του ώστε να δοθεί στην κυκλοφορία. Δεν ολοκληρώθηκε ούτε η παράκαμψη Σκαλοχωρίου, η οποία έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, αλλά ούτε και το τμήμα του Σιγρίου, εκεί όπου δόθηκαν 12 εκατομμύρια ευρώ για τις ανασκαφές των απολιθωμένων.  

«Η επίβλεψη είναι σοβαρή ευθύνη»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης σημείωσε ότι ο ίδιος όταν ήταν αντιπεριφερειάρχης είχε υποβάλει αίτημα προς το Υπουργείο για τη δημιουργία κοινής επιτροπής Περιφέρειας – Υπουργείου για την επίβλεψη του έργου. Όπως εξήγησε αυτό προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία με δεδομένο ότι μετά την ολοκλήρωση του έργου και την παράδοσή του στην κυκλοφορία, ο φορέας που θα αναλάβει τη συντήρηση του οδικού δικτύου είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η προσπάθεια αυτή δεν προχώρησε και μάλιστα όπως επισήμανε ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης, είναι μεγάλο ρίσκο να αναλάβει τώρα ύστερα από τόσα χρόνια την αποκλειστική επίβλεψη του έργου η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπως έχει δηλώσει ο  Περιφερειάρχης. «Προσωπικά δεν συμφωνώ με αυτή την πρωτοβουλία και πιστεύω ότι το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου διότι προκύπτουν  πολλά διαδικαστικά και θέματα ευθύνης για αυτούς που επιβλέπουν ένα  έργο.  Είναι λοιπόν αρκετά δύσκολο στη φάση που είμαστε σήμερα να αναλάβουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας την ευθύνη εκτέλεσης των εργασιών σε ένα έργο που έχει περάσει τόσες πολλές  περιπέτειες.

Άλλες προτεραιότητες 

Θεωρώ ότι οι υπηρεσίες είναι επιφορτισμένες με πολλά έργα αυτή την περίοδο και πρώτο απ’ όλα το έργο του οδικού άξονα Καλλονής – Πέτρας το οποίο είναι μια πολύ σημαντική παρέμβαση. Επιπλέον θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα και στο σχεδιασμό νέων έργων το επόμενο διάστημα με μελέτες που πρέπει να προκηρυχθούν και να αναλάβει την επίβλεψή τους η Τεχνική Υπηρεσία», σημείωσε ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Εκσυχρονίζεται ο Παιδικός Σταθμός Παμφίλων

Δημοπρατείται από το Δήμο Μυτιλήνης το έργο προσαρμογής του στις προδιαγραφές του ΠΔ 99/2017
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις άγονες του Βορείου Αιγαίου μπαίνει το πλοίο Διαγόρας

Δείτε μέχρι πότε θα αντικαταστήσει το Blue Star Myconos
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Ξεκινά Ιατρείο Μνήμης, Ανοιας και Νόσου Πάρκινσον στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου

Για την τηλεϊατρική και τις δράσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και τις συνεργασίες μιλά στο «Ν» η πρόεδρος του 1ου ΤΟΠΦΥ Λέσβου, Ελένη Μακρή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Παραδόθηκε το προσφυγικό νεκροταφείο στον Δήμο Μυτιλήνης

Μια τελετή που άργησε πολλά χρόνια και ένα έργο στο Κάτω Τρίτος σε ένδειξη ανθρωπιάς για εκείνους που χάθηκαν στη θάλασσα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των σεισμόπληκτων της Βρίσας

Ανοιχτή επιστολή – έκκληση προς τον βουλευτής της Ν.Δ. Χαράλαμπο Αθανασίου και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από ένα αγανακτισμένο κάτοικο του χωριού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» ταξιδεύει... στην οινική αγορά της Αθήνας

Τα κρασιά του συνεταιριστικού οινοποιείου παρουσιάστηκαν σε εκπροσώπους γνωστών wine bar της Αθήνας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Λιμενάρχης Μυτιλήνης ο Δημήτρης Μάγειρας

Τοποθετήθηκε με απόφαση του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αγγλοι οι πρώτοι Ευρωπαίοι τουρίστες στη Λέσβο

Δείτε τι δήλωσαν για το νησί κατά την άφιξη τους στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης "Οδυσσέας Ελύτης"
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργιακή συγκέντρωση στην Καλλονή

Μήνυμα αντίστασης στις αντιλαϊκές πολιτικές έστειλαν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και αγρότες
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έρχεται το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη για το 2024

Δήλωση στην κάμερα του «Ν» του προέδρου της Ναυτιλιακών Πρακτόρων Παναγιώτη Χατζηκυριάκου
ΧΩΡΙΑ

Προς αντικατάσταση των φωτιστικών στα Πηγαδάκια

Υπεγράφη από τον Δήμαρχο Μυτιλήνης το έργο