× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η προπολεμική Μυτιλήνη… διασκεδάζει!

Η Μ. Γρηγορά μιλά για το νέο ημερολόγιο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, αλλά και τους βιβλιόφιλους που δεν σταματούν να διαβάζουν εν μέσω λοκντάουν

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 7/3/2021

Η προπολεμική Μυτιλήνη… διασκεδάζει!

Εκδόθηκε και κυκλοφόρησε το νέο ημερολόγιο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης με θέμα «Το κοινόν διασκεδάζει… στη Μυτιλήνη του μεσοπολέμου». Για το όμορφο ταξίδι στον χρόνο μέσα από αρχεία της βιβλιοθήκης μίλησε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99» η προϊσταμένη της, Μαρία Γρηγορά η οποία επιμελήθηκε το ημερολόγιο, μαζί με την Φανή Μαρωνίτου, επίσης υπάλληλο της βιβλιοθήκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο μεταξύ ας σημειωθεί ότι παρά το λοκντάουν οι φίλοι και φίλες του βιβλίου δεν σταματούν να δανείζονται, αλλά και το προσωπικό της βιβλιοθήκης φροντίζει, ώστε να μην ξεμένουν. Πώς; Όσοι επιθυμούν να δανειστούν βιβλίο καλούν στο 22510-40134 και προγραμματίζουν ραντεβού για να παραλάβουν το βιβλίο σε εξωτερικό χώρο της βιβλιοθήκης.

Το ημερολόγιο 2021

Το ημερολόγιο 2021 της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης προσφέρει στον αναγνώστη ένα ταξίδι στους τόπους κοινωνικής συνάθροισης και διασκέδασης της προπολεμικής Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσα από τα σκίτσα, τα χρονογραφήματα και τις γελοιογραφίες των εφημερίδων της εποχής αποτυπώνονται στιγμιότυπα της κοινωνικής ζωής της παλιάς Μυτιλήνης. Ιστορίες απείρου κάλους από τα bain mixtes (μεικτά μπάνια), τα σαλόνια της αριστοκρατίας, τα θεωρεία των σινεμά  και τις αίθουσες των κέντρων διασκέδασης μας μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή. Συναντάμε ανθρώπους κάθε τάξης, φύλου και ηλικίας, γεμάτους ζωντάνια και εύθυμη διάθεση να χαρούν την ζωή.

Παρά την οικονομική κρίση και την καθημερινή βιοπάλη, η πόλη σφύζει από ζωή. Οι Μυτιληνιοί παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις, γεμίζουν τους καφενέδες, διοργανώνουν χορούς και εκδρομές στην εξοχή. Ο κόσμος για να ξεφύγει από τα προβλήματα και τις έγνοιες του διασκεδάζει και στήνει γλέντια με την παραμικρή ευκαιρία. Ειδικά η υψηλή κοινωνία της πόλης παραθέτει δεξιώσεις με πλούσιους μπουφέδες, εξαιρετικά εδέσματα και ποτά, παρακολουθεί κονσέρτα και καλλιτεχνικές εκθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο ημερολόγιο παρατίθενται αποσπάσματα από τοπικές εφημερίδες, στα οποία διατηρήθηκε η σύνταξη και η ορθογραφία του πρωτότυπου κειμένου.

Η έκδοση του Ημερολογίου 2021 πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Μπορείτε να ακούσετε ΟΛΗ τη συνέντευξη:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν πληρώνω ‑ Δεν πληρώνω» στο Μεσότοπο

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 8:00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία παράσταση της πρώτης περιοδείας
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης