× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μπορεί να αντιστραφεί η εικόνα των νησιών!

Ομιλία Μυρσινιά για τις επιπτώσεις του προσφυγικού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/4/2019

Μπορεί να αντιστραφεί η εικόνα των νησιών!

Στην πολύ σημαντική συνάντηση στις Βρυξέλλες  του Δικτύου των Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (INSULEUR) που έγινε από κοινού με την Ευρωπαϊκή Οικονομική & Κοινωνική Επιτροπή (EESC) και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μικρών Νησιών (ESIN) συνδιοργάνωσαν  Δημόσια  Ακρόαση (Public Hearing) με Θέμα: «Είναι οι Ευρωπαϊκές Πολιτικές κατάλληλες στο να βοηθούν την επιχειρηματικότητα στα νησιά;» παρέστη ομιλητής ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς, στις 5 Απριλίου.

Ο κ. Μυρσινιάς εισηγήθηκε το Θέμα: «Οι επιπτώσεις της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης στις ευρωπαϊκές νησιωτικές οικονομίες». Έκανε εκτενή αναφορά στο μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου «από τη μεγαλύτερη και σφοδρότερη μεταναστευτική/προσφυγική κρίση από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», ενώ αναφέρθηκε στην μειωμένη αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών πολιτικών στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις «επιπτώσεις που έχει η προσφυγική/μεταναστευτική κρίση στις νησιωτικές οικονομίες και κυρίως στο κλάδο του τουρισμού στα νησιά του Β.Αιγαίου, σε μια εποχή όπου ήδη η ελληνική οικονομία γενικότερα και η νησιωτική οικονομία ειδικότερα, βρισκόταν και εξακολουθεί να βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση».

Η εισήγηση του προέδρου του Επιμελητηρίου Λέσβου κατέληξε στην υποβολή των παρακάτω συγκεκριμένων προτάσεων:

  • Ανάληψη συντονισμένης δράσης και κατάρτιση ειδικού χρηματοδοτικού σχεδίου για την αντιστροφή της εικόνας των νησιών του Β.Αιγαίου που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης
  • Δημιουργία Ειδικού Προγράμματος Στήριξης της τοπικής νησιωτικής οικονομίας και ιδιαίτερα των τοπικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, αφού η ειδική κατάσταση στη οποία σήμερα βρίσκεται αυτή, απαιτεί ειδική αντιμετώπιση και άρα υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων.
  • Εφαρμογή της Αρχής της Αναλογικότητας ως προς τον πληθυσμό στην υλοποίηση της πολιτικής  εγκατάστασης των προσφύγων/μεταναστών που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, με απόλυτο σεβασμό των μεγεθών της κάθε περιοχής.

Πέρα από το ζήτημα των επιπτώσεων της προσφυγικής / μεταναστευτικής κρίσης, ειδικές αναφορές έγιναν από τους συμμετέχοντες σε ζητήματα όπως:

  • Η ιδιαίτερη σημασία που πρέπει να δώσει η Πολιτική Συνοχής της νέας Προγραμματικής Περιόδου (2021-2027) της Ε.Ε. στις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών.
  • Η απόλυτη ανάγκη διατήρησης αλλά και επέκτασης του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, καθώς το μέτρο αυτό σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί χορήγηση κάποιου χαριστικού προνομίου, αλλά μέτρο ενίσχυσης των τοπικών νησιωτικών οικονομιών λόγω της απομόνωσης και των ανισοτήτων που προκαλεί η ίδια η νησιωτικότητα και η ανάληψη πρωτοβουλιών από το INSULEUR προς αυτή την κατεύθυνση.
  • Η ανάγκη βελτίωσης του Κανονισμού των Κρατικών Ενισχύσεων (Κανονισμός de minimis) προς όφελος των νησιωτικών Επιχειρήσεων.
  • Η ενίσχυση της δυνατότητας που πρέπει να έχουν οι ΜΜΕ των νησιών ώστε να επωφελούνται χρηματοδοτήσεων τύπου «μικροδανείων».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΟΡΑ

O παράδεισος των φυτών έχει όνομα...ΦΥΤΟπολις!

Ένας εντυπωσιακός χώρος που κερδίζει τον επισκέπτη με την πρώτη ματιά
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ένα «Πέλαγο» μουσικής, τέχνης και γλωσσών που έλειπε

Ξεκίνησαν οι εγγραφές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΟΡΑ

Εκ νέου παράταση για το Leader μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Δείτε τις δηλώσεις του διευθυντή της ΕΤΑΛ, Τάσου Περιμένη στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Σάκης Μπατζάλης έγινε… «θέμα» χάρη στον φακό του!

Ο Μυτιληνιός φωτογράφος έριξε τα φώτα του στη βάφτιση με νονούς την Μαρία Κορινθίου, τον Γιάννη Αϊβάζη και την κόρη τους
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το μεγαλύτερο διεθνές φεστιβάλ γυναικών στην Ερεσό!

Πάνω από 800 επισκέπτριες ανέβασαν στο ζενίθ την τουριστική σεζόν της Σκάλας
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πειραιάς – Σίγρι: Έφυγαν περισσότεροι, ήρθαν λιγότεροι

«Δεν ήταν το χωριό προετοιμασμένο για τόσο κόσμο» λέει στο «Ν» ο ταξιδιωτικός πράκτορας, Ηλίας Πίκουλος
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνάντηση Ομοσπονδίας με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης

Τέθηκαν τα οξυμένα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων της Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Τι γίνεται με τη δήλωση ακινήτων στο Κτηματολόγιο;

Ενημέρωση από το Τμήμα ΒΑ ΤΕΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μειωμένες οι αφίξεις charter στη Λέσβο για τον Αύγουστο

Σε σχέση με τον περσινό αντίστοιχο μήνα
ΑΓΟΡΑ

Δυναμικό παρόν του Επιμελητηρίου στην 84η ΔΕΘ

Συμμετέχει με επιχειρήσεις της Λέσβου και Λήμνου σε περίπτερο 36 τ.μ.
ΑΓΟΡΑ

Στην 84η Δ.Ε.Θ. το Επιμελητήριο Λέσβου

Συμμετέχει με επιχειρήσεις της Λέσβου και Λήμνου σε περίπτερο 36 τ.μ.