× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA
Ακούστε ζωντανά το ραδιόφωνο ΣΤΟ ΝΗΣΙ στους 99 fm

Μπορεί να αντιστραφεί η εικόνα των νησιών!

Ομιλία Μυρσινιά για τις επιπτώσεις του προσφυγικού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/4/2019

Μπορεί να αντιστραφεί η εικόνα των νησιών!

Στην πολύ σημαντική συνάντηση στις Βρυξέλλες  του Δικτύου των Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (INSULEUR) που έγινε από κοινού με την Ευρωπαϊκή Οικονομική & Κοινωνική Επιτροπή (EESC) και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μικρών Νησιών (ESIN) συνδιοργάνωσαν  Δημόσια  Ακρόαση (Public Hearing) με Θέμα: «Είναι οι Ευρωπαϊκές Πολιτικές κατάλληλες στο να βοηθούν την επιχειρηματικότητα στα νησιά;» παρέστη ομιλητής ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς, στις 5 Απριλίου.

Ο κ. Μυρσινιάς εισηγήθηκε το Θέμα: «Οι επιπτώσεις της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης στις ευρωπαϊκές νησιωτικές οικονομίες». Έκανε εκτενή αναφορά στο μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου «από τη μεγαλύτερη και σφοδρότερη μεταναστευτική/προσφυγική κρίση από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», ενώ αναφέρθηκε στην μειωμένη αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών πολιτικών στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις «επιπτώσεις που έχει η προσφυγική/μεταναστευτική κρίση στις νησιωτικές οικονομίες και κυρίως στο κλάδο του τουρισμού στα νησιά του Β.Αιγαίου, σε μια εποχή όπου ήδη η ελληνική οικονομία γενικότερα και η νησιωτική οικονομία ειδικότερα, βρισκόταν και εξακολουθεί να βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση».

Η εισήγηση του προέδρου του Επιμελητηρίου Λέσβου κατέληξε στην υποβολή των παρακάτω συγκεκριμένων προτάσεων:

  • Ανάληψη συντονισμένης δράσης και κατάρτιση ειδικού χρηματοδοτικού σχεδίου για την αντιστροφή της εικόνας των νησιών του Β.Αιγαίου που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης
  • Δημιουργία Ειδικού Προγράμματος Στήριξης της τοπικής νησιωτικής οικονομίας και ιδιαίτερα των τοπικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, αφού η ειδική κατάσταση στη οποία σήμερα βρίσκεται αυτή, απαιτεί ειδική αντιμετώπιση και άρα υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων.
  • Εφαρμογή της Αρχής της Αναλογικότητας ως προς τον πληθυσμό στην υλοποίηση της πολιτικής  εγκατάστασης των προσφύγων/μεταναστών που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, με απόλυτο σεβασμό των μεγεθών της κάθε περιοχής.

Πέρα από το ζήτημα των επιπτώσεων της προσφυγικής / μεταναστευτικής κρίσης, ειδικές αναφορές έγιναν από τους συμμετέχοντες σε ζητήματα όπως:

  • Η ιδιαίτερη σημασία που πρέπει να δώσει η Πολιτική Συνοχής της νέας Προγραμματικής Περιόδου (2021-2027) της Ε.Ε. στις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών.
  • Η απόλυτη ανάγκη διατήρησης αλλά και επέκτασης του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, καθώς το μέτρο αυτό σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί χορήγηση κάποιου χαριστικού προνομίου, αλλά μέτρο ενίσχυσης των τοπικών νησιωτικών οικονομιών λόγω της απομόνωσης και των ανισοτήτων που προκαλεί η ίδια η νησιωτικότητα και η ανάληψη πρωτοβουλιών από το INSULEUR προς αυτή την κατεύθυνση.
  • Η ανάγκη βελτίωσης του Κανονισμού των Κρατικών Ενισχύσεων (Κανονισμός de minimis) προς όφελος των νησιωτικών Επιχειρήσεων.
  • Η ενίσχυση της δυνατότητας που πρέπει να έχουν οι ΜΜΕ των νησιών ώστε να επωφελούνται χρηματοδοτήσεων τύπου «μικροδανείων».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοίγει ο δρόμος για την επίλυση της αδικίας των εξισωτικών 2013 και 2014

Με την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ευχαριστήριο των αλιέων της Λέσβου

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καθορίστηκε το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τα ειδικά δικαιώματα των κτηνοτρόφων

Με σημερινή απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στα 6,6 λεπτά το ύψος ενίσχυσης για το γάλα

Καθορίστηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΟΡΑ

Ένας καφές με την επιχειρηματικότητα

Έγινε το 3ο Open Coffee και ετοιμάζεται το 4ο!
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Προ των πυλών η έναρξη της δακοκτονίας

Κατατέθηκε την Τετάρτη 19 Ιουνίου κοινή προσφορά από τις εταιρείες Παπαδέλλης και Δόμηση Αιγαίου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Nέες εκδόσεις για την προβολή της Λέσβου

Από τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Με 8 ειδικότητες στην ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ

Μέχρι 30 Αυγούστου οι αιτήσεις για τις Σχολές Μαθητείας ΟΑΕΔ
ΑΓΟΡΑ

Ιδέες επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης για βραβείο!

ΕΤΑΛ, Πανεπιστήμιο και Επιμελητήριο συμπράττουν και παρουσιάζουν την Παρασκευή
ΑΓΟΡΑ

Παράταση αναμένεται για τον μειωμένο ΦΠΑ

Ο μειωμένος συντελεστής έχει ημερομηνία «λήξης» στις 30 Ιουνίου και αναμένεται να παραταθεί με υπουργική απόφαση
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τετράμηνη παράταση για τους εργαζόμενους στην Κοινωφελή

Με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας
ΕΡΓΑΣΙΑ

ΟΑΕΔ: Επιδότηση έως 24.000 ευρώ σε 10.000 ανέργους

Αναλυτικά οι προϋποθέσεις υπαγωγής