× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Αντικειμενικά κριτήρια για τη χρηματοδότηση των Μέσων Ενημέρωσης»

Η κατανομή χρημάτων στα Μέσα Ενημέρωσης, χωρίς κριτήρια, δημιουργεί σχέσεις εξάρτησης, αναφέρει ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Μανάβης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 3/3/2021

«Αντικειμενικά κριτήρια για τη χρηματοδότηση των Μέσων Ενημέρωσης»
' χρόνος ανάγνωσης

Στο ζήτημα της χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου Μέσων Ενημέρωσης για την διαφημιστική προβολή των νησιών, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «ΑΝΤΑΡΣΙΑ στο Αιγαίο», Νίκος Μανάβης.

Ο Νίκος Μανάβης αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η αδιαφανής και χωρίς κριτήρια κατανομή δημόσιου χρήματος στα Μέσα Ενημέρωσης, προκαλεί σχέσεις εξάρτησης  με τον εκάστοτε χρηματοδότη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Γνωρίζουμε, σημειώνει ο Νίκος Μανάβης, ότι η οικονομική κρίση και ο περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας, έχει προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στη διαφημιστική αγορά από στην οποία κατά κύριο λόγο βασίζονται τα έσοδα των Μέσων Ενημέρωσης. Η τακτική χρηματοδότησης των τοπικών ΜΜΕ, ακολουθείται από όλες τις Περιφέρειες της χώρας και κατά συνέπεια και από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Πιστεύουμε πως πρέπει να στηριχθούν τα τοπικά και περιφερειακά μέσα ενημέρωσης που δίνουν δουλειά στους δημοσιογράφους, που πληρώνουν τους εργαζόμενους τους και τις ασφαλιστικές εισφορές αυτών. Να στηριχθούν τα μέσα ενημέρωσης που δίνουν έμφαση στην παραγωγή ρεπορτάζ, που παρουσιάζουν όλες τις πολιτικές απόψεις και τις διαφορετικές φωνές που υπάρχουν για κάθε ζήτημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από εκεί και πέρα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου πριν προχωρήσει στην κατανομή των χρημάτων αυτών κατά το δοκούν, οφείλει να ακούσει τις απόψεις των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου και τις προτάσεις. Οφείλει σε συνεργασία με τις Ενώσεις Συντακτών να θεσπίσει κάποια αντικειμενικά κριτήρια βάση των οποίων θα γίνει η χρηματοδότηση των Μέσων Ενημέρωσης.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι πολίτες που παρακολουθούν το θέμα θα έχουν κάθε δικαίωμα να ασκήσουν κριτική στην Περιφέρεια και να χαρακτηρίσουν αναξιόπιστα και εξαρτημένα τα Μέσα Ενημέρωσης που λαμβάνουν αυτά τα χρήματα.

Εάν όμως προηγηθεί συζήτηση, διάλογος μεταξύ των παρατάξεων και της Περιφερειακής Αρχής,  εάν υπάρξει συμμετοχή στη συζήτηση και των Ενώσεων Συντακτών και συλλογική απόφαση για τη θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων χρηματοδότησης, τότε οι πιθανότητες δημιουργίας σχέσεων εξάρτησης μεταξύ Περιφέρειας και Μέσων Ενημέρωσης μειώνονται σημαντικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ρόλος του κάθε Μέσου Ενημέρωσης  είναι η καταγραφή της είδησης, η δημιουργία ρεπορτάζ ή άρθρων ανάλυσης. Από εκεί και πέρα αν περιοριστεί αυτός ο ρόλος είναι ζήτημα χρόνου το Μέσο Ενημέρωσης να παύσει να υπάρχει».

Όπως σημείωσε ο Νίκος Μανάβης, η πρόταση της παράταξής του, περί θέσπισης αντικειμενικών κριτηρίων για τη χρηματοδότηση των Μέσων Ενημέρωσης έχει ήδη κατατεθεί γραπτώς και θα τεθεί και στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. «Θα ήταν μία θετική εξέλιξη, εάν η παράταξη της Περιφερειακής Αρχής δεχόταν να συζητήσουμε το θέμα αυτό και να καταλήξουμε σε μία συμφωνία, πάνω στη βάση της πρότασης που έχει κατατεθεί».

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Κάτω από τα 100 δολάρια το αργό πετρέλαιο

Ισχυρές απώλειες άνω του 5% στις ασιατικές αγορές καθώς ενισχύονται οι ελπίδες για συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
Κάτω από τα 100 δολάρια το αργό πετρέλαιο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αναθεώρηση του ΕΣΠΑ με επίκεντρο το νερό και τη λειψυδρία στο Βόρειο Αιγαίο

Περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ κατευθύνονται σε έργα υδάτινων πόρων ενώ η Περιφέρεια καλεί τους φορείς να επιταχύνουν την ωρίμανση των μελετών
Αναθεώρηση του ΕΣΠΑ με επίκεντρο το νερό και τη λειψυδρία στο Βόρειο Αιγαίο
ΕΛΛΑΔΑ

Το μεγάλο στοίχημα του νέου φορέα του Αλέξη Τσίπρα

Ομόκεντροι κύκλοι, θεματικές ομάδες και online δημοψηφίσματα στο επίκεντρο του σχεδιασμού για τον νέο πολιτικό φορέα
Το μεγάλο στοίχημα του νέου φορέα του Αλέξη Τσίπρα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σύλληψη καπετάνιου στη Μύρινα για πλοίο με ελλιπές προσωπικό

Το περιστατικό έγινε το Σάββατο 23 Μαΐου το μεσημέρι
Σύλληψη καπετάνιου στη Μύρινα για πλοίο με ελλιπές προσωπικό
ΕΛΛΑΔΑ

Νικητής στο Diamond League της Κίνας ο Τεντόγλου

Ο επόμενος αγώνας του αθλητή θα γίνει στις 29 Μαΐου στο μίτινγκ της Λεμεσού
Νικητής στο Diamond League της Κίνας ο Τεντόγλου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λήμνος: Ξεκινούν οι εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς

Από τις 8 έως τις 30 Ιουνίου οι αιτήσεις για Μύρινα και Μούδρο. Δείτε εδώ ποιά δικαιολογητικά απαιτούνται και ποιά είναι τα κριτήρια μοριοδότησης
Λήμνος: Ξεκινούν οι εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η κρυφή προώθηση των μεταλλαγμένων στη διατροφή μας

Επιστήμονες, καταναλωτές και οργανώσεις προειδοποίησαν για τις επιπτώσεις των νέων γενετικά τροποποιημένων τροφίμων σε υγεία, περιβάλλον και αγροτική παραγωγή
Η κρυφή προώθηση των μεταλλαγμένων στη διατροφή μας
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 29 Μαΐου

Θα καταβληθούν 2,48 δις ευρώ σε 4.335.846 δικαιούχους
Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 29 Μαΐου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Προθεσμία έως 27 Ιουλίου για έλεγχο και διορθώσεις στο Κτηματολόγιο

Τι καλούνται να ελέγξουν άμεσα οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε Λέσβο, Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο ώστε να αποφύγουν μελλοντικές δικαστικές περιπέτειες
Προθεσμία έως 27 Ιουλίου για έλεγχο και διορθώσεις στο Κτηματολόγιο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στάσιμος ο τζίρος στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Η άνοδος 2,6% στο λιανεμπόριο υπολείπεται του πληθωρισμού που κινήθηκε πάνω από 3%
Στάσιμος ο τζίρος στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ερωτήματα προς την Περιφερειακή Αρχή για το νέο πλαίσιο τουριστικής ανάπτυξης

Η παράταξη «Νέα Δυναμική» ζητά ενημέρωση για την απουσία συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου
Ερωτήματα προς την Περιφερειακή Αρχή για το νέο πλαίσιο τουριστικής ανάπτυξης
ΕΛΛΑΔΑ

Υποκλοπές: Με όριο 151 ψήφων η απόφαση για εξεταστική

Με το πρόσχημα της Εθνικής Ασφάλειας, η ΚΟ της ΝΔ μπλοκάρει το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποκλοπών
Υποκλοπές: Με όριο 151 ψήφων η απόφαση για εξεταστική