× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Η φωνή των κοινοτήτων πρέπει να ακουστεί»

Ψήφισμα παρέδωσαν σήμερα στη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής, εκπρόσωποι της Διοικούσας Επιτροπής, του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 25/2/2021

«Η φωνή των κοινοτήτων πρέπει να ακουστεί»

Στη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής μετέβησαν σήμερα (Πέμπτη)  οι εκπρόσωποι του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου προκειμένου να παραδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους και τις θέσεις τους σχετικά με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως γνωστόν αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη διάλογος και διαβούλευση για το νομοσχέδιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο του οποίου προωθείται η κατάργηση της ανεξάρτητης κάλπης για την εκλογή των προέδρων και των μελών των Κοινοτικών Συμβουλίων ενώ καταργούνται οι κοινότητες της έδρας του κάθε δήμου.

Από την πρώτη στιγμή που είδε το φως της δημοσιότητας το επίμαχο νομοσχέδιο, προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των κοινοτήτων οι οποίες συσπειρώνονται και οργανώνονται πλέον στο Πανελλήνιο Δίκτυο Κοινοτήτων, αναζητώντας συμμάχους στις τοπικές κοινωνίες και στην Αυτοδιοίκηση.

Μιλώντας το πρωί στο «Ν» και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο κοινοτάρχης Λουτρών και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι κοινότητες είναι ένα μοναδικό – ζωντανό κύτταρο των χωριών της υπαίθρου το οποίο με την κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης θα υποβαθμιστεί σημαντικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα γυρίσουμε στα παλιά, σημειώνει ο Β. Μαμώλης, στα λεγόμενα ξεχωριστά κομματικά καφενεία. Το 2010 με την εφαρμογή του Καλλικράτη, είχαμε το φαινόμενο να εκλέγονται στα χωριά μας συνδυασμοί οι οποίοι είχαν πάρει ελάχιστους ψήφους μόνο και μόνο επειδή ήταν εξαρτώμενοι από το συνδυασμό του δημάρχου. Είχαμε φαινόμενα εκλογής προέδρων με 50 σταυρούς και εκλογής προέδρων από συνδυασμούς που είχαν λάβει το 10%.

Δείτε τι δήλωσε ο Βασίλης Μαμώλης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής τους προέδρους υποδέχθηκε ο Διευθυντής Παύλος Μιχαλακέλλης, ο οποίος παρέλαβε το ψήφισμα και δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα αιτήματα των προέδρων στη Γενική Γραμματέα Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία απουσίαζε για υπηρεσιακούς λόγους στην Αθήνα. Στις δηλώσεις τους οι πρόεδροι Κίμωνας Χρυσίδης και Βασίλης Μαμώλης, αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα να ακουστούν οι φωνές και τα δίκαια αιτήματα των κοινοτήτων.

Λίγα λεπτά μετά  το τέλος της επίσκεψης στη Γενική Γραμματεία, η Χριστιάνα Καλογήρου επικοινώνησε τηλεφωνικά με το Βασίλη Μαμώλη αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει γενικότερα να εξεταστεί με προσοχή το καθεστώς των κοινοτήτων στα νησιά και ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται στα μικρά νησιά αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Θύμαινα. Μάλιστα σημείωσε ότι άμεσα θα μεταφέρει τα αιτήματά τους και στον Υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη προκειμένου να ενημερωθεί ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προχωράει έως την Περιφέρεια το έργο της προκυμαίας Μυτιλήνης

Μετά το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής θα γίνει προσπάθεια να απομακρυνθούν οι λαμαρίνες ως το ύψος της Τράπεζας της Ελλάδος, για την ανεμπόδιστη περιφορά των επιταφίων. Τα σενάρια για τις εργασίες το καλοκαίρι
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστό το Τσαρσί Χαμάμ τη Μεγάλη Παρασκευη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Προσβάλλετε την υπόληψή μου, θα προσφύγω στη δικαιοσύνη»

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης περνά στην αντεπίθεση με ανακοίνωσή του και απαντά στην παράταξη «Νέα δράση - νέος Δήμος» και στα όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο για το ακίνητο στη Θερμή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δωρεά ρουχισμού στον Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

Από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Β. Αιγαίου Μιχαήλ Σεβδυνίδη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αυτοανακηρύχθηκε ανεπιθύμητος…»

Σχόλιο της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για τον Άδωνι Γεωργιάδη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συστάσεις από την Πυροσβεστική για την αντιπυρική περίοδο

Δείτε αναλυτικά τα όσα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες για την αποφυγή πυρκαγιάς
ΧΩΡΙΑ

Παρέμβαση για την επαναχάραξη γραμμών αιγιαλού και παραλίας

«Όχι άλλες καθυστερήσεις» αναφέρει η Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός και Κοινωνικός Σύλλογος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tίμησαν τους Μυτιληνιούς εκτελεσμένους της Καισαριανής

Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ
ΧΩΡΙΑ

Μια όμορφη πράξη στην Παναγιούδα

Τοποθετήθηκαν κάδοι ανακυκλωσης καπακιών για φιλανθρωπικό σκοπό
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο

Δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και μιας νέας περιβαλλοντικής φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθούν στην Πέτρα - Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αρχίζει η κατασκευή των δικτύων του βιολογικού της νότιας Μυτιλήνης

Το Ελεγκτικό Συνέδριο πάγωσε την δεύτερη φάση του έργου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γιορτή της Kούνιας στο Ακράσι Λέσβου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου διοργανώνει και φέτος μια ξεχωριστή γιορτή στην πλατεία του χωριού την Λαμπροδευτέρα 6 Μαΐου, στις 11 το πρωί.