× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μια γυναικοκτονία κάθε μέρα στην Τουρκία

Η συνεχιζόμενη δίκη για τη δολοφονία μιας φοιτήτριας στην Άγκυρα έχει δώσει νέα ώθηση στην εκστρατεία των ακτιβιστών να αποδοθεί δικαιοσύνη

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ Δημοσίευση 8/4/2019

Μια γυναικοκτονία κάθε μέρα στην Τουρκία

Η συνεχιζόμενη δίκη για τη δολοφονία μιας φοιτήτριας στην Άγκυρα έχει δώσει νέα ώθηση στην εκστρατεία των ακτιβιστών να αποδοθεί δικαιοσύνη ώστε να αναχαιτιστεί το εφιαλτικό κύμα των γυναικοκτονιών στην Τουρκία και να ανοίξουν ξανά υποθέσεις, που καταχωρήθηκαν από τις τουρκικές αρχές ως αυτοκτονίες γυναικών, κάτω από ύποπτες συνθήκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πτώμα της 23χρονης Sule Cet βρέθηκε κάτω από ένα μπαλκόνι μιας πλατείας στην πρωτεύουσα της Τουρκίας τον περασμένο Μάιο. Είχε πέσει από το γραφείο που ανήκε στο αφεντικό της, στο οποίο είχε περάσει τη νύχτα μαζί με έναν  φίλο του.

Αρχικά, ο θάνατος της Σουλέ καταχωρήθηκε από τον τοπικό εισαγγελέα στα αρχεία του ως αυτοκτονία. Αλλά από την αρχή, φίλοι και γνωστοί της υποψιάζονταν ότι αυτό δεν ήταν αλήθεια.

Στη συνέχεια προέκυψαν αποδεικτικά στοιχεία που έδειχναν ότι η 23χρονη ανησυχούσε για την ασφάλειά της, λίγες ώρες πριν από το θάνατό της. «Δεν μπορώ να βγω από εδώ. Ο άνθρωπος είναι εμμονή με μένα. Δεν με αφήνει να φύγω. Εύχομαι να μην είχα έρθει» έγραψε σε ένα μήνυμα που έστειλε με το κινητό της σε ένα φίλο της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατόπιν μιας κινητοποίησης ενός μηνός, οι φίλοι και η οικογένειά της τελικά κατάφεραν να διώξουν τον αρχικό εισαγγελέα και να ανατεθεί σε άλλον η υπόθεση, ο οποίος και συμπέρανε αμέσως πως πρόκειται για δολοφονία. Το αφεντικό του θύματος και ο φίλος του συνελήφθησαν τον περασμένο Ιούλιο και κατηγορήθηκαν για το βιασμό και τη δολοφονία της νεαρής Σουλέ.

Στην πρώτη ακρόαση τον Φεβρουάριο, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Ωστόσο, οι ακτιβιστές που επιδιώκουν να ευαισθητοποιήσουν την τουρκική κοινωνία για τις γυναικοκτονίες, ελπίζουν ότι το γεγονός της επανέναρξης της δίκης, τώρα, θα μπορούσε να οδηγήσει στην επανέναρξη και περαιτέρω ερευνών για άλλες δολοφονίες, που αρχικά θεωρήθηκαν αυτοκτονίες.

Την περασμένη χρονιά, στις 28 Φεβρουαρίου, η 26χρονη Aysun Yildirim βρέθηκε νεκρή πέφτοντας από τον τρίτο όροφο του κτιρίου γραφείων όπου εργαζόταν στην Κωνσταντινούπολη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έξι μήνες αργότερα, το γραφείο εισαγγελίας του Bakirkoy αποφάνθηκε ότι ο θάνατός της ήταν αυτοκτονία.

Η οικογένειά της έλεγε πάντοτε ότι θεωρούσε το θάνατό της ύποπτο και τώρα πιέζει για νέα έρευνα σχετικά με τις συνθήκες γύρω από το θάνατό της, μετά την επανέναρξη της υπόθεσης Cet.

«Θέλουμε ό, τι είναι σωστό, δεν θέλουμε τίποτε άλλο» είπε η αδελφή της Yildirim Nurgal, μιλώντας σε διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη για την επέτειο του θανάτου της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θέλουμε δικαιοσύνη για την Aysun!» φώναζαν οι διαδηλωτές.

Σύμφωνα με την ομάδα των ακτιβιστών We Will Stop Femicide – Θα Σταματήσουμε τη Γυναικοκτονία, 440 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από άνδρες στην Τουρκία μόνο το 2018. Από αυτούς τους θανάτους, το 30% χαρακτηρίζονται ως «ύποπτοι».

«Γυναίκες δολοφονούνται επειδή θέλουν να πάρουν αποφάσεις σχετικά με τη ζωή τους. Άλλες γυναίκες δολοφονούνται επειδή προσπαθούν να εκφράσουν τον εαυτό τους: Οι γυναίκες δολοφονούνται επειδή θέλουν να χωρίσουν, επειδή θέλουν να εργαστούν, επειδή θέλουν να εγκαταλείψουν τους συνεργάτες τους» λέει η Fidan Ataselim γενική γραμματέας της ομάδας.

Πρωτοβουλίες όπως η πλατφόρμα We Will Stop Femicide και τα Συμβούλια Γυναικών συνέβαλαν στην προώθηση της ανάγκης για ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών στην Τουρκία.

Η Ceyda Ululayka είναι η δημιουργός του χάρτη Femicide, ενός διαδραστικού χάρτη που καταγράφει τις δολοφονίες γυναικών σε ολόκληρη τη χώρα.

 

Είπε στα τουρκικά ΜΜΕ ότι δημιούργησε το χάρτη για να τονίσει πόσο διαδεδομένο είναι το πρόβλημα και για να διασφαλίσει ότι οι θάνατοι των γυναικών δεν θα καταγραφούν απλώς ως απροσδόκητα γεγονότα.

«Στην Τουρκία, τουλάχιστον μία γυναίκα σκοτώνεται από έναν άνδρα κάθε ημέρα. Διαβάζουμε σχετικά με αυτές τις ποινικές υποθέσεις ως νέα της τρίτης σελίδας και μετά χάνονται» λέει η ίδια.

«Ακούμε για κάποιους αριθμούς, αλλά δεν σκεφτόμαστε πολλά για το πώς, πού, πότε, από ποιον ή με ποιο πρόσχημα, ότι υποβλήθηκαν σε βία πριν από τη δολοφονία, αν είχαν υποβάλει αίτημα για προστασία; Έτσι, η ιδέα μου ήταν να συλλέξω όλες τις περιπτώσεις γυναικοκτονίας και να δημιουργήσω μια βάση δεδομένων που να δείχνει όλες αυτές τις λεπτομέρειες».

Μια νέα έρευνα σχετικά με τις κοινωνικές συμπεριφορές της τουρκικής νεολαίας που κυκλοφόρησε από την υπηρεσία Konda έδειξε ότι οι απόψεις για το ρόλο των γυναικών στην εργασία και την οικογένεια έχουν γίνει λιγότερο συντηρητικές τα τελευταία 10 χρόνια – αλλά οι απόψεις του κράτους και των μέσων ενημέρωσης εξακολουθούν να καταπνίγουν κάθε διάθεση για αλλαγή, σύμφωνα με τους ακτιβιστές.

«Όταν ένας αξιωματούχος δηλώνει ότι οι γυναίκες και οι άνδρες δεν είναι ίσοι, ο δράστης στο δικαστήριο, ο σύζυγος στο σπίτι, ο αρσενικός προϊστάμενος στη δουλειά ή ο άντρας της διπλανής πόρτας σκέφτονται ότι μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν σε μια γυναίκα και ότι έχουν το δικαίωμα αυτό. Δυστυχώς, η πατριαρχία που ευθύνεται για τη γυναικοκτονία εξακολουθεί να τρέφεται στην Τουρκία» υποστηρίζουν, αλλά δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στη βία κατά των γυναικών και τις γυναικοκτονίες στην Τουρκία

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Ενωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη των ευρωεκλογών

Αποθεωτικό χειροκρότημα στον Αλέξη Τσίπρα μετά την αναφορά του ονόματος του από Κασσελάκη -Ανακοινώθηκαν τα 5 τελευταία ονόματα των υποψηφίων της ευρωλίστας,ανάμεσα τους και η αγωνίστρια του Πολυτεχνείου Μέλπω Λακατσά
ΕΛΛΑΔΑ

Από τον ρεπόρτερ του 19ου αιώνα στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ημερίδα από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων, το Μουσείο Τύπου και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σεισμός στη Σάμο

Μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΛΛΑΔΑ

Όχι στον φασισμό και τον πόλεμο

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 – 1974 για την συμπλήρωση 57 ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν για πλαστογραφία

Ένα ζευγάρι αλλοδαπών που ταξίδευε με πλοίο από Μυτιλήνη προς Χίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η Περιφερειακή Αρχή σε ρόλο πλασιέ των νησιών»

Αρνητική η Λαϊκή Συσπείρωση στη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση Real Estate Expo
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η βίζα των Τούρκων είναι δικό μας επίτευγμα»

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης μιλά στο «Ν» για την βίζα express, τις εξωστρεφείς δράσεις, τα μεγάλα έργα, τα ομοφοβικά σχόλια και τη μήνυση
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα