× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το αυθαίρετο ετοιμόρροπο κολυμβητήριο που θα το κάνουν.... παλαί ντε σπορ!

Ακύρωσαν το master plan του λιμανιού που ψήφισε πριν δυο χρόνια και ο Στρατής Τζιμής, για ένα έργο που δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Άλλα 10 από τα 18 εκατομμύρια «καθρεφτάκια» της Γκμίντερ αποδεικνύονται «αέρας κοπανιστός»

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 22/1/2021

Το αυθαίρετο ετοιμόρροπο κολυμβητήριο που θα το κάνουν.... παλαί ντε σπορ!
Το κολυμβητήριο Μυτιλήνης σήμερα. Χαρακτηρισμένο επικινδύνως ετοιμόρροπο από το 2012

Το έργο της μετατροπής του κατά τους ειδικούς ετοιμόρροπου κολυμβητηρίου Μυτιλήνης στο λιμάνι της Μυτιλήνης, σε... Παλαί Ντε Σπορ ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης. Τη χρηματοδότηση του έργου με 10 εκατομμύρια ευρώ ανακοίνωσε λέει σε σχετικό δελτίο τύπου του Δημάρχου Μυτιλήνης, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Μεταναστευτικό (DG Home), Μπεάτε Γκμίντερ κατά την επίσκεψη της εκείνη τη μέρα στο Δημαρχείο της πόλης.


«Στη συνάντηση (...) επισφραγίστηκε η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 10 εκατομμύρια ευρώ για την ανακατασκευή του Παλαιού Κολυμβητηρίου Μυτιλήνης, ώστε ‘να δημιουργηθεί ένα εμβληματικό κτήριο Παλαί Ντε Σπορ, κόσμημα για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό στην πόλη μας όπως τόνισε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης» αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου.

Η ιστορία του κολυμβητηρίου Μυτιλήνης που κάθε άλλο παρά.... εμβληματικό είναι σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες και τους άλλους γνωρίζοντες, ξεκινά στη διάρκεια της χούντας. Στα πλαίσια του δόγματος «κάθε πόλη και στάδιο κάθε χωριό και γυμναστήριο» του γενικού γραμματέα Αθλητισμού Ασλανίδη αποφασίζεται η δημιουργία κολυμβητηρίου στη Μυτιλήνη σε χώρο απόρριψης μπάζων όπου κανείς δεν φαντάζεται ότι θα μπορέσει να λειτουργήσει κάποτε το λιμάνι της Μυτιλήνης.

Το κολυμβητήριο Μυτιλήνης το 1975. Ατέλειωτο, παρατημένο επί χρόνια γιαπί. Ο περιβάλλων χώρος, χρησιμοποιείται για τη στάθμευση των πολλών τότε ημιφορτηγών δημόσιας χρήσης

Κάτω από το άγαλμα της ελευθερίας, μπροστά σε αρχοντικά, η χούντα «αποφασίζει και διατάσει» τη δημιουργία κολυμβητηρίου. Και επειδή ο χώρος δεν χωρά 50άρα πισίνα κολύμβησης το κολυμβητήριο κόβεται στη μέση και γίνεται με 25άρα πισίνα, μόνο για αγώνες υδατοσφαίρισης.


Η μελέτη του έργου γίνεται από το αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό γραφείο Αντώνης Τρίτσης και συνεργάτες και υπογράφεται από τους Αρχιτέκτονες Αντώνη Τρίτση και Γαβριήλ Αηδονόπουλο. Ο Αντώνης Τρίτσης είναι ο γνωστός μετέπειτα πολιτικός που μεσουράνησε σαν Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και αργότερα Δήμαρχος Αθηναίων.


Το έργο ξεκίνησε πολύ γρήγορα αλλά έμεινε για μεγάλο διάστημα ημιτελές. Συγκεκριμένα είχαν κατασκευαστεί μόνο ο τσιμεντένιος σκελετός του και ο μεταλλικός σκελετός της στέγης του. Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1970 μετά την πτώση της χούντας το κολυμβητήριο ολοκληρώθηκε και λειτούργησε με πολλά προβλήματα όμως από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του ιδιαίτερα όσον αφορά τη στεγανοποίηση της στέγης του.


Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 το κολυμβητήριο παραδόθηκε κατά χρήση στο Δήμο Μυτιλήνης παραμένοντας στην ιδιοκτησία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού δηλαδή σήμερα της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε).


Το 2012 το κολυμβητήριο μετά από σχετική γνωμοδότηση ειδικών κλείνει, αφού διαπιστώνονται σοβαρά προβλήματα στατικής επάρκειας του. Οι προτάσεις στήριξης του από ειδικούς που καλούνται από το Μετσόβειο Πολυτεχνείο κρίνονται ως ακριβές αλλά και αδύνατες να εφαρμοστούν. Όπως ανακαλύπτεται το κολυμβητήριο είναι αυθαίρετο και η νομιμοποίηση του απαιτεί διαδικασία πολλών ετών!

Ας σημειωθεί ότι τόσο το κολυμβητήριο όσο και το γειτονικό τελωνείο θεωρούνται αυθαίρετες κατασκευές χτισμένες κατά παράβαση του χαραγμένου αιγιαλού και της παραλίας σε μπαζώματα που οδήγησαν στη δημιουργία του επιβατικού λιμένα που όμως... δεν υπάρχει!


Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, η δημοτική αρχή Μυτιλήνης μέσα από μια χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία συντάσσει ένα μάστερ πλαν όλου του λιμανιού ρυθμίζοντας και τα παραπάνω. Μεταξύ των άλλων το κολυμβητήριο κατεδαφίζεται και στη θέση του προβλέπεται μια σύγχρονη αίθουσα αναμονής επιβατών!

Στην προοπτική της δημιουργίας κλειστού αθλητικού πολυχώρου όπου ο χωροταξικός σχεδιασμός προβλέπει με την 83/2019 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου στις 4 Μαρτίου του 2019 εγκρίνεται το «Προγραμματικό Σχέδιο (Master Plan) Παλαιού Λιμένα Μυτιλήνης, στο πλαίσιο της εκπόνησης της μελέτης με τίτλο: Μελέτη Προγραμματικού Σχεδίου (Master Plan) Νέου και Παλαιού Λιμένα Μυτιλήνης» και στέλνεται για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέσω του αρμόδιου Υπουργείου.


Υπέρ του master plan, υπέρ δηλαδή της κατεδάφισης του κολυμβητηρίου ψηφίζουν σημερινά στελέχη της δημοτικής αρχής όπως οι Φλώρος Γεώργιος, Δαγκλής Ευστράτιος, Κατσαβέλλης Παναγιώτης ως και ο σημερινός Αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Τζιμής Ευστράτιος!


Ακολουθούν οι εκλογές κατά τις οποίες εκλέγεται ο Στρατής Κύτελης. Πρώτη δουλειά της νέας δημοτικής αρχής η ακύρωση του master plan μέσω του εν κρυπτώ, χωρίς δηλαδή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παγώματος της δημοσίευσης του σε ΦΕΚ. Επιστροφή δηλαδή στη σημερινή κατάσταση αυθαιρεσίας και ότι να ‘ναι στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Για να μετατραπεί το ετοιμόρροπο κολυμβητήριο Μυτιλήνης σε ... παλαί ντε σπορ πρέπει να ξεκαθαριστεί το ιδιωτικό του καθεστώς. Να περάσει δηλαδή στο Δήμο ιδιοκτησιακά ή η ΕΤΑΔ Α.Ε να εγκρίνει το έργο από το Δήμο. Να νομιμοποιηθεί ένας Θεός ξέρει μέσα από τι διαδικασία το κολυμβητήριο ακόμα και αυτό καθαυτό το επιβατικό λιμάνι.

Πρέπει να συνταχτούν μελέτες μεταξύ των οποίων η σημαντικότερη μελέτη στατικότατος του κολυμβητηρίου που απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό.
Και όλα αυτά για να είμαστε η μοναδική πόλη της Ευρώπης η οποία θα έχει αθλητικές εγκαταστάσεις μέσα σε ένα λιμάνι. Το οποίο μεταξύ των άλλων θα κλείνει όποτε έρχεται καράβι!


Αντί να σχεδιαστεί ένας σύγχρονος αθλητικός πολυχώρος σε σημείο χωροθετημένο σαν τέτοιο επιλέγεται να διατηρηθεί μια πληγή στην εικόνα της πόλης αμφιβόλου αξίας και τεράστιων δυσκολιών για την υλοποίηση του. Αν φυσικά μπορεί να υλοποιηθεί.


Η δημοτική αρχή Μυτιλήνης όμως δεν ενδιαφέρεται για τη δημιουργία ενός τέτοιου έργου. Να εντυπωσιάσει θέλει με προχειρότητες, να ανακοινώσει ένα έργο 10 εκατομμυρίων ευρώ έναντι της αποδοχής του νέου ΚΥΤ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Δεύτερο επικίνδυνο ξέσπασμα στο στρατόπεδο Μαρινέλλη»

Δήλωση της επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Βορείου Αιγαίου, Αγλαΐας Κυρίτση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το εθνικιστικό ντελίριο βαφτίζεται εμψύχωση ηθικού»

Δήλωση της βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα για το περιστατικό στο στρατόπεδο Μαρινέλλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ρουσφέτια συγγενών και ημετέρων καταγγέλλει ο Κατζανός

Ως συνυπεύθυνη σε αυτό το πλαίσιο λειτουργίας της Δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης, ο πρώην αντιδήμαρχος κατονομάζει τη Δήμητρα Αλεξανδρή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παράτησαν πέτρες και υλικά στην οδό Καραντώνη

Καταγγελία κατοίκου της περιοχής για την εγκατάλειψη εδώ και 3 εβδομάδες υλικών στην άκρη του δρόμου από συνεργείο τηλεφωνικής εταιρείας και την αδιαφορία του Δήμου
ΑΓΟΡΑ

Επί τάπητος τα μέτρα του λοκντάουν με τους καταστηματάρχες

Συνάντηση Αστυνομίας και Εμπορικού Συλλόγου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έσβησαν τη φωτιά στη Χρυσομαλλούσα

Μικρή εστία σε κάδο κινητοποίησε την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

90.000 ευρώ για την υποστύλωση του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου της Μόριας

Χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού για την άμεση υποστύλωση του μνημείου ώστε να αποφευχθεί πιθανή κατάρρευση του
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Πήρε εξιτήριο και τον παράτησαν στο κέντρο της Αγιάσου

Ηλικιωμένο που είχε νοσηλευτεί με κορονοϊό στο Νοσοκομείο παράτησε ο ΕΟΔΥ στη μέση του χωριού, μακριά από το σπίτι του. Σοβαρές καταγγελίες από την Πρόεδρο της Κοινότητας Διαμάντω Ρουγκέλλη
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Να μεταφερθούν όλοι σε δομή 3.000 ατόμων»

Τι λέει ο Σύλλογος Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας, και όμορων Κοινοτήτων
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Η φασιστική κατήχηση καλλιεργεί το μίσος»

Καταγγελία του Εργατικού Κέντρου για περιστατικό σε στρατόπεδο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδήλωση για τη μέρα της Γυναίκας

Online συζήτηση από το ΚΚΕ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκπαίδευση και ένταξη για παιδιά προσφύγων και μεταναστών

Διαδικτυακή Εκδήλωση με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία , The Left Κώστα Αρβανίτη