× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Υπόθεση οροθετικής, από το ΚΥΤ Μόριας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

«Με ελλιπή πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, διαγνώστηκε στη συνέχεια με καρκίνο στο αίμα» λένε οι δικηγόροι της HIAS

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 21/1/2021

Υπόθεση οροθετικής, από το ΚΥΤ Μόριας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με την μεταχείριση συνολικά 8 ατόμων. Και οι 8 διέμεναν σε ένα από τα λεγόμενα Hotspots της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα ή ήταν ιδιαίτερα ευάλωτοι για άλλους λόγους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Δικαστήριο θα έχει τώρα την ευκαιρία να αποφασίσει αν οι συγκεκριμένες συνθήκες παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα των αιτούντων. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου απαγορεύει την εξευτελιστική και απάνθρωπη μεταχείριση και υποχρεώνει τα κράτη να προστατεύουν το δικαίωμα στη ζωή. «Ωστόσο, στις συγκεκριμένες υποθέσεις, το Ελληνικό Κράτος όχι μόνο δεν κατάφερε να προστατεύσει τους αιτούντες από απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση αλλά επιπλέον, τη διευκόλυνε ενεργά» αναφέρουν οι δικηγόροι της HIAS.

Η υπόθεση που αφορά το ΚΥΤ Μόριας, το 2019 έχει ως εξής:

« Η υπόθεση της E.F.  αφορά σε μια γυναίκα, χήρα, η οποία το 2016 διαγνώστηκε με HIV, συνεπεία βιασμού. Λάμβανε αδιάλειπτη αντιρετροϊκή θεραπεία μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 που κρατήθηκε αυθαίρετα και βασανίστηκε από τις αρχές της χώρας της. Όταν εισήλθε στην Ελλάδα το Δεκέμβριο του 2019, ήταν ασυμπτωματική. Στην Μόρια, δεν υπεβλήθη σε ιατρικό έλεγχο και εκτίμηση ευαλωτότητας, παρόλο που είχε ενημερώσει τις αρχές ότι χρειαζόταν εξέταση αλλά και θεραπεία κατά του HIV. Αντ 'αυτού, τοποθετήθηκε σε μια σκηνή με ανοιχτή πόρτα. Τέσσερις μήνες μετά την άφιξή της, μια εξέταση αίματος επιβεβαίωσε ότι ήταν όντως οροθετική και οι ιατροί ζήτησαν να μεταφερθεί σε εξειδικευμένο νοσοκομείο στην Αθήνα, καθώς δεν υπήρχε κατάλληλη θεραπεία στη Λέσβο. Οι αρχές δεν μετέφεραν την E.F. και στο μεσοδιάστημα, λόγω της διακοπής της αντιρετροϊκής θεραπείας, η E.F. άρχισε να υποφέρει από χρόνιο βήχα, που την έκανε να βήχει αίμα, σοβαρά δερματικά εξανθήματα, πυρετό, διάρροια και απώλεια όρεξης. Η E.F. έχασε περίπου 20 κιλά από την άφιξή της στην Ελλάδα και, στα τέλη Μαΐου του 2020, περισσότερο από 6 μήνες μετά την άφιξή της στην Ελλάδα, διαγνώστηκε με καρκίνο του αίματος σχετιζόμενο με HIV,  συνεπεία της συνεχιζόμενης έλλειψης πρόσβασης σε κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη. Η E.F. ήταν σε ιδιαίτερα ευάλωτη κατάσταση όταν έφτασε στην Ελλάδα. Η παραμονή της στην Ελλάδα χειροτέρευσε κατά πολύ την κατάστασή της,  παραβίασε την αξιοπρέπειά της και έθεσε τη ζωή της σε σοβαρό κίνδυνο».

«Πλέον εναπόκειται στο Δικαστήριο να δηλώσει απερίφραστα ότι οι συνθήκες διαμονής στα hotspots δεν ικανοποιούν τις στοιχειώδεις ανθρώπινες ανάγκες και ότι το μέτρο του γεωγραφικού περιορισμού θέτει τις ζωές των ευάλωτων ανθρώπων σε σοβαρό κίνδυνο» – δηλώνει η Έλλη Κριωνά-Σαράντη, από τη HIAS Ελλάδος.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Ξεκινά Ιατρείο Μνήμης, Ανοιας και Νόσου Πάρκινσον στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου

Για την τηλεϊατρική και τις δράσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και τις συνεργασίες μιλά στο «Ν» η πρόεδρος του 1ου ΤΟΠΦΥ Λέσβου, Ελένη Μακρή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Παραδόθηκε το προσφυγικό νεκροταφείο στον Δήμο Μυτιλήνης

Μια τελετή που άργησε πολλά χρόνια και ένα έργο στο Κάτω Τρίτος σε ένδειξη ανθρωπιάς για εκείνους που χάθηκαν στη θάλασσα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν για πλαστογραφία

Ένα ζευγάρι αλλοδαπών που ταξίδευε με πλοίο από Μυτιλήνη προς Χίο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργιακή συγκέντρωση στην Καλλονή

Μήνυμα αντίστασης στις αντιλαϊκές πολιτικές έστειλαν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και αγρότες
ΥΓΕΙΑ

150 λιγότεροι θάνατοι χάρη στο αιμοδυναμικό εργαστήριο

Σημαντική ομιλία Μίλκα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Έστειλαν μήνυμα ενάντια στην ακρίβεια και την φτωχοποίηση

Aπεργιακή συγκέντρωση και πορεία από το Εργατικό Κέντρο Λέσβου στα πλαίσια της 24ης Πανελλαδικής Απεργίας
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συμμαθητές τους από την Αττική φιλοξένησε το 1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης

Το σχολείο έχει συνδημιουργήσει φυσικούς κόμβους ευφυούς διαχείρισης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Mε τους οδηγούς ταξί συναντήθηκε ο Χριστόφας

Στο επίκεντρο οι πεζοδρομήσεις της Μυτιλήνης και η εξέλιξη των έργων
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι πολύτεκνοι ευχαριστούν τους πολίτες που τους συνδράμουν

«Τα τρόφιμα διανέμονται στις οικογένειες με τις μεγαλύτερες ανάγκες»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη στην Αθήνα για μεταφορά 4 κιλών κοκαΐνης στη Μυτιλήνη

To 2021 είχε αφεθεί ελεύθερος ως.... χρήστης, έκτοτε αγνοούνταν, αλλά δικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξης- Ολο το ιστορικό
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΔΡΑΣΕΙΣ

31 μονάδες ζωής!

Από την Γέρα με αγάπη