× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η Περιφερειακή αρχή οφείλει να σχεδιάσει έργα για την επόμενη δεκαετία»

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Θεόδωρου Βαλσαμίδη. Μιλά για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και την περίπτωση Τσικνιά ενώ αφήνει αιχμές για τον πρώτο 1,5 χρόνο της περιφερειακής αρχής Μουτζούρη

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 21/1/2021

«Η Περιφερειακή αρχή οφείλει να σχεδιάσει έργα για την επόμενη δεκαετία»

Τη δική του άποψη και πρόταση σχετικά με τον προγραμματισμό και την ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων στη Δυτική Λέσβο και στις Δημοτικές Ενότητες Ερεσού – Αντίσσης και Καλλονής που αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά προβλήματα, κατέθεσε στο πλαίσιο συνέντευξής του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης και πρώην αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης.

Ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε μια σειρά έργων που είχε προγραμματίσει και υλοποιήσει η προηγούμενη περιφερειακή αρχή σε ποτάμια και χείμαρρους της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Λέσβου, μετά τις πλημμύρες που είχαν γίνει τον Ιανουάριο του 2018. Και την περίοδο εκείνη το νησί είχε κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και έτσι αρκετές μελέτες και αδειοδοτήσεις προχώρησαν με γρήγορους ρυθμούς.

Έργα στη Δυτική Λέσβο 

«Τα αντιπλημμυρικά έργα, σημείωσε, δεν είναι απλώς έργα που βοηθούν στην ανάπτυξη μιας περιοχής, είναι έργα ουσιαστικής σημασίας και προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή και την περιουσία.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, που δημιουργήθηκαν από τις πλημμύρες, που έπληξαν την περιοχή της Δυτικής Λέσβου στις αρχές του Ιανουαρίου του 2018, είχαμε εξασφαλίσει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου την χρηματοδότηση του έργου «Αποκατάσταση ζημιών από τις πλημμύρες της 11ης και 13ης Ιανουαρίου 2018 στη Λέσβο» συνολικού προϋπολογισμού  12.500.000 ευρώ είχαμε εκπονήσει τις σχετικές μελέτες, εξασφαλίσαμε  τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και δημοπρατήσαμε 3 έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στους χείμαρρους του Μεσοτόπου, της Ερεσού και στον χείμαρρο Βούλγαρη, καθώς επίσης και ένα έργο συντήρησης του επαρχιακού οδικού δικτύου στο τμήμα Άγρα – Μεσότοπος, τα οποία υλοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Περιθώριο για άμεσες παρεμβάσεις 

Από τα έργα αυτά ωστόσο σημειώνει ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης, παραμένει διαθέσιμο ποσό  3.727.000 ευρώ το οποίο προέκυψε από τις εκπτώσεις που δόθηκαν. Δεδομένου ότι υπάρχουν ανάγκες για συμπληρωματικά έργα στους χειμάρρους του Χρούσου και  του Ποδαρά στην περιοχή του Μεσοτόπου, στους χειμάρρους της Ερεσού, στον χείμαρρο του Βούλγαρη, προκειμένου να προστατευτεί η περιουσία των κατοίκων, καθώς επίσης και για τις ανάγκες συντήρησης του επαρχιακού οδικού δικτύου στα τμήματα Παράκοιλα – Άγρα και Μεσότοπος – Ερεσός, προτείνουμε στην Περιφερειακή Αρχή  σε συνεργασία με την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων να  ιεραρχηθούν τα προβλήματα και να προγραμματιστούν τα απαραίτητα συμπληρωματικά έργα, αξιοποιώντας τις διαθέσιμες πιστώσεις».

Η περίπτωση Τσικνιά 

Ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο σχεδιασμό αντιπλημμυρικής προστασίας για την περιοχή της Καλλονής  με την οριστική επίλυση του προβλήματος στον Τσικνιά και στον Αχέρωνα που διασχίζει την πόλη της Καλλονής.

«Η αρχική σκέψη να στείλουμε τα νερά του Αχέρωνα στον Τσικνιά προκειμένου να αποσυμφορήσουμε την περιοχή της Καλλονής, ακυρώθηκε μετά την παρουσίαση της μελέτης του καθηγητή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κ. Λέκκα  η οποία εξηγούσε αναλυτικά τις συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας.

Στην ουσία είχε πει ο καθηγητής και η ομάδα που πραγματοποίησε την έρευνα για λογαριασμό της Περιφέρειας, ότι ρίχνοντας τα νερά του Αχέρωνα στον Τσικνιά θα δημιουργηθεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή της Σκάλας Καλλονής. Σε πρώτη φάση πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνονται τακτικά καθαρισμοί του εξωτερικού χειμάρρου που υπάρχει μετά την έξοδο της Καλλονής.

Ίσως η δημιουργία ενός φράγματος, του λεγόμενου φράγματος Τσικνιά εν μέρει θα έλυνε το πρόβλημα. Ωστόσο κι εδώ επειδή οι απόψεις διίστανται, μιλάμε για ένα φράγμα που θα καλύπτει τις ανάγκες ύδρευσης – άρδευσης της περιοχής, χωρίς όμως να επιβαρύνει το οικοσύστημα.

Όταν προσπαθήσαμε το 2018 μέσω της διαδικασίας εκτάκτου ανάγκης που ήμασταν και τότε να ετοιμάσουμε μια μελέτη για ένα αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή δεν μπορέσαμε να περάσουμε τις αδειοδοτήσεις από τις αρμόδιες Υπηρεσίες οι οποίες μας παρέπεμψαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σήμερα έχω την πληροφόρηση  ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας κινούν κανονικές διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας του Τσικνιά. Μπορεί οι διαδικασίες να είναι χρονοβόρες ωστόσο το αποτέλεσμα των αντιπλημμυρικών έργων και αυτό το βλέπουμε στην πράξη με αυτά που ολοκληρώθηκαν στη Δυτική Λέσβο, είναι σημαντικό για τη ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας».

Καθυστέρηση στον σχεδιασμό 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης αναφέρθηκε στο έργο της παρούσας Περιφερειακής Αρχής, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στο σχεδιασμό έργων και δράσεων οι οποίες θα υπηρετήσουν τη ανάπτυξη των νησιών μας και των συμπολιτών μας για την επόμενη δεκαετία.

«Η Περιφέρεια μετά από 1,5 χρόνο όφειλε και έπρεπε να έχει τεχνικό πρόγραμμα επιχειρησιακό σχεδιασμό και να γνωρίζουμε τι είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Ο αντιπεριφερειάρχης Παν. Χριστόφας μας ενημέρωσε ότι υπάρχει πρόγραμμα που σχεδιάζεται για το 2021 – 2025 και ότι θα ψηφισθεί έως το Μάρτιο. Περιμένουμε να δούμε.

Ο ρόλος ο δικός μας, της αντιπολίτευσης δηλαδή, είναι να καταθέτουμε προτάσεις, να κάνουμε την κριτική μας εκεί που χρειάζεται και να δούμε τελικά πως όλα αυτά κανείς τα αντιλαμβάνεται», σημείωσε με νόημα ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Στα Κεραμειά χώρος πολιτισμού για μικρούς και μεγάλους

«Artοποιώ» το όνομα του κέντρου, με την υπογραφή της Ντέπης Χατζηκαμπάνη, που βγάζει νέο τραγούδι με τους Πυξ-Λαξ
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Μας θέλετε πειθήνια όργανα των σχεδιασμών σας»

Δήλωση της ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου Μυτιλήνης Βάσως Χοχλάκα για το χθεσινό συμβούλιο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κατάθεση αιτήσεων παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας

Μέχρι την Δευτέρα 19 Απριλίου η προθεσμία
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανεξάρτητος ο Κατζανός, διαφωνώντας με Αστυρακάκη

Έντονη δυσαρέσκεια του Δημοτικού Συμβούλου για την ψήφο που έδωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Επανεκκίνηση» στο Μιχάλη Μαμάκο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σώζοντας ένα ξεφτέρι

Περιστατικό διάσωσης γερακιού από τους Προσκόπους της Λέσβου μέλη της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Βάστρια με τη ψήφο του προέδρου Χατζηγιάννη

Εννέα ώρες και δυο μέρες διαδικασία - παρωδία για τη δημιουργία της νέας δομής στην περιοχή των νέων Κυδωνιών
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προχωρούν οι μελέτες για τον ποδηλατόδρομο Σουράδας – Νεάπολης

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Στρατή Τζιμή, το κόστος της επικαιροποίησης των μελετών θα καλυφθεί από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης στο οποίο θα κατατεθεί πρόταση
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΚΤΑΚΤΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Φωτιά δίπλα στο Πανεπιστήμιο, στον λόφο Ξενία

Σε εξέλιξη η επιχείρηση της Πυροσβεστικής
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης

Παρακολουθείστε σε απευθείας μετάδοση και στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΤΟ ΝΗΣΙ» 99 fm
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Πίσω παπά τα στέφανα»… για το Νομικό Πρόσωπο Αθλητισμού

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ακύρωσε την απόφαση της συγκρότησης του νέου διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού μετά από προσφυγή Ανδριώτη και Χοχλάκα.
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χωρίς τηλέφωνο από την 25η Μαρτίου στην Κράτηγο!

Κι ενώ ούτε τα κινητά έχουν σήμα, «πηγαίνουμε στο αεροδρόμιο για να κάνουμε ένα τηλέφωνο!»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την κτηνοτροφία

Τη Δευτέρα με Αραχωβίτη, Τελιγιορίδου, Κόκκαλη