× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Φτάσαμε στο τέλος της σελίδας, αλλά η ιστορία συνεχίζεται»

Ανήλικοι πρόσφυγες μιλούν μέσα από τον φακό τους στην έκθεσή τους στην Πινδάρου έως τις 19 Απριλίου

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 5/4/2019

«Φτάσαμε στο τέλος της σελίδας, αλλά η ιστορία συνεχίζεται»
Marissa,16,Αφγανιστάν

Με το προσφυγικό να έχει εστιαστεί στις αφίξεις, τις αναχωρήσεις, τις επιστροφές, την κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας, η φωνή των ίδιων των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο περιορίζεται πολύ συχνά σε δηλώσεις γύρω από τον εγκλωβισμό τους στα νησιά και στις συνθήκες του ΚΥΤ.

Σπανιότερα έχουμε τη δυνατότητα να ακούσουμε τις φωνές των ανηλίκων και ίσως ποτέ αδιαμεσολάβητα. Δηλαδή χωρίς να τους τεθεί κάποιο ερώτημα, απλώς να μιλήσουν. Με την έκθεση που εγκαινιάστηκε σήμερα Παρασκευή στο 9 της Πινδάρου (στρίβοντας αριστερά στην ανηφόρα της Πιττακού), ανήλικοι πρόσφυγες μιλούν μέσα από το φακό τους.

Η ματιά τους και αυτό που αποδίδουν είναι συγκλονιστική. Ένα βιβλίο μέσα στο δάσος. Κι έρχεται η Μαρίσα από το Αφγανιστάν που τράβηξε τη φωτογραφία να σου εξηγεί ότι θέλει να μιλήσει για την αναγκαιότητα πρόσβασης όλων των παιδιών στην εκπαίδευση. Ένα 16χρονο κορίτσι με κοινωνικές ανησυχίες νιώθει ότι έχει φωνή για να μιλήσει και για τα προβλήματα στη χώρα της, ειδικά για τη γυναικεία καταπίεση και τους αναγκαστικούς γάμους: «Οι καρδιές των μανάδων μας στη χώρα μας σπάνε, όταν χαστουκίζονται από τους γιους τους. Οι μανάδες μας σιωπούν όταν ακούν τα παιδιά τους να μιλούν υποτιμητικά για τις γυναίκες. Θυμούνται τον πόλεμο, τις άγρυπνες νύχτες, την πείνα, τα βάσανα και σιωπούν»

Αλλά, «η γενιά μας», επισημαίνει, «είναι αυτή που πρέπει να σπάσει τη σιωπή. Κανείς δεν έχει την εξουσία να περιορίζει την ελευθερία μας. Θα αποφασίσουμε τη μοίρα μας. Όποια και αν ήταν η δυσκολία που συναντήσαμε. Δεν έχουμε συντριβεί. Η ελευθερία και η ισότητα είναι το δικαίωμα όλων, ανεξαρτήτως φύλου. Φτάσαμε στο τέλος της σελίδας, αλλά η ιστορία συνεχίζεται» λέει αλληγορικά… Και οι φωτογραφίες της μιλούν από μόνες τους.

To The Light Space με βάση τις Ηνωμένες Πολιτείες και η Μυτιληνιά φωτογράφος Όλγα Σαλιαμπούκου, παρουσιάζουν από σήμερα στην οδό Πινδάρου 9 τα αποτελέσματα από το πρόγραμμα εκμάθησης φωτογραφίας για το άτυπο σχολείο Gekko Kids (project του Βetter Days σε συνεργασία με την Ηλιαχτίδα ΑΜΚΕ και την υποστήριξη των REAL, Connect by Music και Light Space).

Αύριο, Σάββατο 6 Απριλίου στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τους ιδρυτές του προγράμματος, Laura Price και τη καταξιωμένη φωτογράφο, παγκοσμίου φήμης, Brooke Shaden καθώς και με μερικούς από τους καλλιτέχνες.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ