× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έρχεται στα σχολεία το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Παρεμβάσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/4/2019

Έρχεται στα σχολεία το «Χαμόγελο του Παιδιού»
' χρόνος ανάγνωσης

Σχολεία της Λέσβου θα επισκεφθεί τη Δευτέρα 8 και την Τρίτη 9 Απριλίου 2019, Ψυχολόγος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με σκοπό να πραγματοποιήσει διαδραστικές, βιωματικές παρεμβάσεις σε μαθητές και μαθήτριες, σε εκπαιδευτικούς, γονείς και κηδεμόνες. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού θα βρίσκεται δίπλα στη σχολική κοινότητα του νησιού.

Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο Συμφώνου Συνεργασίας του Οργανισμού με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και με την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), σε θεματικές που αναφέρονται στη βία και συγκεκριμένα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

•             Παιδική Κακοποίηση – Παραμέληση

•             Ενδοσχολική βία- εκφοβισμός

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στόχος των εκπαιδευτικών δράσεων είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η ενίσχυση  των δεξιοτήτων μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων για την αποτελεσματικότερη επίλυση και διαχείριση κάθε μορφή Βίας.

Το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών δράσεων είναι το ακόλουθο:

Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1η Ενότητα: Ενδοσχολική Βία- Εκφοβισμός

10:00-11:30: Δ.Σ. Ταξιαρχών (Καγιάνι), Μυτιλήνη

11.50-13.00: 10Ο Δ.Σ. Μυτιλήνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

19:00-20:00: Δ.Σ. Παπάδου – Γέρας

 

Τρίτη 9 Απριλίου 2019

2η Ενότητα: Κακοποίηση-Παραμέληση Παιδιού

09:30-13:30: Δ. Σ. Παπάδου – Γέρας

1η Ενότητα: Ενδοσχολική Βία- Εκφοβισμός

19-20:30. Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης με Λυκειακές Τάξεις 

 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από το 2016 λειτουργεί με έδρα τη Μυτιλήνη, Ιατρική Κινητή Μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών και παιδιών, εξοπλισμένη με θερμοκοιτίδα, ενταγμένη στο ΕΚΑΒ και στελεχωμένη με πιστοποιημένους διασώστες εργαζόμενους στον Οργανισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πρώτη μέρα λειτουργίας της έως και τον Δεκέμβριο του 2018, πραγματοποίησε 1263 διακομιδές νεογνών και παιδιών καθώς και 494 διακομιδές ενηλίκων, διανύοντας περισσότερα από 49.207 χιλιόμετρα στο νησί. 

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» διαθέτει το «Σπίτι της θείας Νέλλυς» το οποίο θα λειτουργήσει στο πρότυπο των υπόλοιπων Σπιτιών του Οργανισμού ανά την Ελλάδα, όταν εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι, ενώ προσωρινά στον χώρο φιλοξενείται το Νηπιαγωγείο Βαρειάς.   Ταυτόχρονα λειτουργεί Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης που σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες δράσεις του Οργανισμού παρέχει υπηρεσίες σε κάθε παιδί θύμα Βίας, σε κάθε παιδί θύμα Εξαφάνισης, σε κάθε παιδί με προβλήματα Υγείας και σε κάθε παιδί και την οικογένειά του που αντιμετωπίζει προβλήματα Φτώχειας.

Σε πανελλαδικό επίπεδο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα υποστηρικτικών και κοινωνικών δράσεων σε παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη.  Μια από τις βασικότερες δράσεις αποτελεί η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056», η οποία είναι διαθέσιμη πανελλαδικά, λειτουργεί 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο και είναι δωρεάν. Στελεχωμένη αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους, η Γραμμή 1056 διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση φαινομένων Βίας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. 

Από το 2010 συστάθηκε και οργανώθηκε το Τμήμα Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης Παιδιών, Γονέων και Εκπαιδευτικών. Στόχος του είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας για σοβαρά θέματα που την αφορούν. Ψυχολόγοι πάντοτε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας βρίσκονται καθημερινά στις σχολικές κοινότητες πανελλαδικά, υλοποιώντας διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Μόνο το 2018 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υλοποίησε 806 τέτοιες παρεμβάσεις σε σχολικές κοινότητες σε όλη την Ελλάδα σε συνολικά 35.275 μαθητές και μαθήτριες, σε 6.319 γονείς και κηδεμόνες και 969 εκπαιδευτικούς.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Συνάντηση οκτώ ευρωπαϊκών πανεπιστημίων στη Μυτιλήνη

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα φιλοξενήσει την 5η Σύνοδος Κορυφής ERUA από 4 ως 7 Νοεμβρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εκπαίδευση ζωής από τον Σύλλογο Γυναικών Μανταμάδου

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου πραγματοποιήθηκε στο Πολύκεντρο του χωριού εκπαίδευση καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης από τον γιατρό Βασίλειο Γροσομανίδη, με τη συμμετοχή δεκάδων κατοίκων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η μνήμη ζωντάνεψε στο Πρότυπο ΓΕΛ Μυτιλήνης

Η συμμετοχή των Φίλων Ιστορικής Μνήμης έδωσε ιδιαίτερο βάρος στη σχολική γιορτή, με συγκίνηση και ιστορική αναδρομή από τον ερευνητή Γιώργο Γαλέτσα, οι μαθητές απέδωσαν με σεβασμό το έπος του 1940 μέσα από λόγο, μουσική και εικόνα
ΥΓΕΙΑ

Τα λοιμώδη νοσήματα στο Βόρειο Αιγαίο

Στα 16 ανήλθαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από φυματίωση και τα επτά από κοκκύτη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Να σταματήσει το Αιγαίο να είναι θάλασσα νεκρών»

Η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ καταγγέλλει τις πολιτικές ΕΕ και κυβέρνησης και ζητά να πάψει η Λέσβος να είναι «φυλακή ψυχών»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η τέχνη γίνεται μάθημα στο Μουσείο Tériade

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Στα χνάρια του Tériade» ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα, την κριτική σκέψη και τη φαντασία των παιδιών
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε αναμονή λύσης για την πολεοδόμηση Βαρειάς – Ακρωτηρίου

Σε συνάντηση ο Υφυπουργός Ν. Ταγαράς, ο Γεν. Γραμματέας Π. Βαρελίδης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου Σ. Μανωλακέλλης και ο Βουλευτής Χ. Αθανασίου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μοναδικό φύλλο της «Völkischer Beobachter» στο Μουσείο Τύπου

Στην ΕΣΗΕΠΗΝ το μοναδικό σωζόμενο φύλλο που καταγράφει την είσοδο των ναζιστικών στρατευμάτων στην Αθήνα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εντυπωσιασμένοι οι εντομολόγοι από το Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου

Ανακάλυψαν τη γεωλογική και οικολογική αξία του νησιού, σε μια επίσκεψη που άνοιξε νέους ορίζοντες συνεργασίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μυτιλήνης τίμησε τους ήρωες του ’40

Με συγκίνηση και σεβασμό κατατέθηκε στεφάνι από τον πρόεδρο Παναγιώτη Λύμπου στο Ηρώο της Μυτιλήνης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη στη Μυτιλήνη για ναρκωτικά, όπλα και ανιχνευτές μετάλλων

Η υπόθεση συνδέεται με τη νομοθεσία για την προστασία αρχαιοτήτων
ΑΓΟΡΑ

Γλυκός τρόμος και χαμόγελα στο Halloween party του Ζαχαροπλαστείου Πανταζής

Το ζαχαροπλαστείο της Χρυσομαλλούσας πλημμύρισε από φαντασία, μουσική και... σοκολάτα, σε μια αποκριάτικη βραδιά γεμάτη χαρά για μικρούς και μεγάλους