× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

3.823 επιχειρηματίες διεκδικούν... 103 εκατομμύρια ευρώ

Ενώ το ποσό που διαθέτει η Περιφέρεια είναι 40 εκατ. ευρώ- Τι είπε ο Περιφερειάρχης στο ρ/σ του «Ν»

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 15/1/2021

3.823 επιχειρηματίες διεκδικούν... 103 εκατομμύρια ευρώ

3.823 αιτήσεις κατατέθηκαν από επιχειρηματίες των νησιών του βορείου Αιγαίου, διεκδικώντας το υπέρογκο ποσό των... 103 εκατομμύρια ευρώ ανταποκρινόμενοι στην Πρόσκληση «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι 1 στις 2,3 επιχειρήσεις που ζήτησαν ενίσχυση, θα μείνουν εκτός χρηματοδότησης, καθώς η Περιφέρεια και η Διαχειριστική Αρχή θα επιχορηγήσουν με 40 εκατομμύρια όσους επλήγησαν από την πανδημία.

«Εμείς διαθέτουμε 40 εκατομμύρια. Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα καθοριστεί από το υπουργείο και θέλουμε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες για να δοθεί άμεσα η επιχορήγηση» τόνισε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης επισημαίνοντας ότι η αξιολόγηση γίνεται βάσει της μοριοδότησης, μιλώντας στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή της Μαρίας Χατζηγεωργίου «Πρωινοί Διάλογοι».

Ο κ. Μουτζούρης εκτιμά ότι μέχρι τον Ιούνιο θα δοθεί η επιχορήγηση, ενώ η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων έληξε χτες, Πέμπτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης (κεφάλαιο κίνησης) ώστε να παρασχεθεί στοχευμένα, δημόσια στήριξη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στην αγορά θα υπάρξει επαρκής ρευστότητα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου.

Το μέτρο εντάσσεται σε καθεστώς ενίσχυσης που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της Ανακοίνωσης για το Προσωρινό Πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία λόγω των επιπτώσεων της νόσου covid_19.

Καλύπτεται Κεφάλαιο Κίνησης ίσο με το 50% των δηλωθέντων εξόδων της επιχείρησης κατά το έτος 2019 με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000 ευρώ και μέγιστο τα 50.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο συνολικός προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης της δράσης, ανήρθε σε 25.000.000 ευρώ αρχικά και στη συνέχεια στα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Επιλέξιμοι Δικαιούχοι είναι Υφιστάμενες Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις, που νομίμως λειτουργούν την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στους ΚΑΔ σύμφωνα με το Παράρτημα Ι της Πρόσκλησης.

Σε δελτίο τύπου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αναφέρονται αναλυτικά τα στοιχεία των αιτήσεων του προγράμματος:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ολοκληρώθηκε χτες  14.01.2021 η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο Πρόγραμμα Στήριξης των Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid 19, μετά από σχετική πρόσκληση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Οι αιτήσεις που κατατέθηκαν ανέρχονται σε 3.823, με συνολική αιτούμενη επιχορήγηση 103. 377.789,3 ευρώ ενώ η συνολική δαπάνη της παρούσας δράσης ανέρχεται σε 40.000.000 ευρώ.

Η διαδικασία αξιολόγησης θα γίνει από τα αρμόδια όργανα, ώστε να ενισχυθεί άμεσα το παραγωγικό δυναμικό των νησιών μας, που τόσο έχει πληγεί από την πρωτοφανή πανδημία.

Ο Περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης τόνισε σχετικά:

« Ολοκληρώθηκε χτες η πρώτη φάση του Προγράμματος ενίσχυσης των επιχειρήσεων για τον Covid 19 και από δω και πέρα μπαίνουμε στην τελική ευθεία με την αξιολόγηση των αιτήσεων και την χρηματοδότηση. Το επόμενο διάστημα θα πέσουν στην τοπική κοινωνία  40 εκατομμύρια ευρώ και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένη  ως Περιφερειακή Αρχή γιατί είμαστε μεταξύ των πρώτων σε δαπάνη Περιφερειών, έχοντας εξασφαλίσει το μέγιστο ποσό που μπορούσαμε αυτή την περίοδο. Στόχος μας  είναι να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους της αγοράς και ήδη μαζί με τους συνεργάτες μου αναζητούμε τρόπους προς αυτήν την κατεύθυνση.  Θέλω να συγχαρώ τους υπαλλήλους της Διαχειριστικής Αρχής για την άψογη μέχρι τώρα συνεργασία που έχουμε και για  την αποτελεσματικότητα τους στην υλοποίηση μεγάλων και δύσκολων προγραμμάτων, προς όφελος της κοινωνίας».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δεν μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού με ένα δρομολόγιο προς Πειραιά»

Αναφορά Παρασκευαϊδη στον υπουργό Ναυτιλίας για τη σύνδεση με το Σίγρι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προσωρινή δικαίωση για 13 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ

Παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βάστρια, «η αρχή ενός αγώνα»

Αυτοψία από τη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο στις εργασίες για τη νέα δομή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θα σεβαστούν οι πολίτες της Μυτιλήνης την πεζοδρόμηση της Ερμού;

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης για την πεζοδρόμηση του Ιστορικού Κέντρου της πόλης. Προβληματισμοί, διαφωνίες και συμφωνίες εκφράστηκαν σε σχέση με την κυκλοφοριακή μελέτη που παρουσιάστηκε
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ερωτήματα και αντιδράσεις για μίσθωση ακινήτου της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης ενέκρινε μίσθωση ακίνητου της Δημοτικής Επιχείρησης σε εταιρικό σχήμα που συμμετέχει ο ίδιος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δεύτερο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για τον δρόμο που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Αγιάσο μαθητές από το Λαγονήσι

Τους υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος, Λευτέρης Κοτσώνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ξανά στα δικαστήρια για να παραμείνουν στη δουλειά τους

Οι 13 εργαζόμενοι covid της ΔΕΥΑ Λέσβου κατέθεσαν για δεύτερη φορά Ασφαλιστικά Μέτρα, μετά την αρχική αρνητική απόφαση του δικαστηρίου. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Βάλεσης και Σηφάκη κατέθεσαν ως μάρτυρες
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για το κρουαζιερόπλοιο;

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις 24 Απριλίου