× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Διπλασιάζεται το τιμολόγιο του νερού στα μικρά χωριά

Συνέντευξη του κοινοτάρχη Λεπετύμνου Θέμη Καμμένου. Μιλά για το νέο αυξημένο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΛ, τη συνεργασία με το Δήμο και τα προβλήματα των μικρών χωριών

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 8/1/2021

Διπλασιάζεται το τιμολόγιο του νερού στα μικρά χωριά

Μεγάλη διαφορά στους λογαριασμούς ύδρευσης, αναμένεται να δούνε το επόμενο διάστημα οι κάτοικοι των κοινοτήτων της Λέσβου και κυρίως των μικρών χωριών οι οποίοι αυτή πληρώνουν χαμηλό πάγιο ενώ είναι στην κατώτατη κλίμακα χρέωσης των κυβικών του νερού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυξήσεις σε δύσκολη εποχή

Όπως αναφέρει ο κοινοτάρχης Λεπετύμνου Θέμης Καμμένος, και μέλος του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου,  σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ν» και στην εκπομπή «Πριωνοί Διάλογοι», σε περίπτωση που εφαρμοσθούν τελικά τα νέα τιμολόγια της ΔΕΥΑΛ τότε οι κάτοικοι των χωριών θα επιβαρυνθούν σημαντικά και μάλιστα σε μία περίοδο δύσκολη που είναι σε εξέλιξη η πανδημία του κορονοϊού.

«Αυτή τη στιγμή ένα μέσο νοικοκυριό στην κοινότητα Λεπετύμνου, σημείωσε ο Θέμης Καμένος πληρώνει περίπου 40 ευρώ το τετράμηνο. Σε περίπτωση που εγκριθούν τελικά από τα Δημοτικά Συμβούλια οι αυξήσεις, τότε το ίδιο νοικοκυριό θα πληρώνει 70 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου, έχουμε σοβαρές διαφωνίες και ενστάσεις για την απόφαση της  ΔΕΥΑΛ η οποία ελήφθη αυθαίρετα χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση και διαβούλευση με τα χωριά και την τοπική κοινωνία. Πως μπορεί για παράδειγμα να έρχεται η Εταιρεία στο δικό μου χωριό, το Λεπέτυμνο, το οποίο δεν έχει ούτε αντλιοστάσια, ούτε βιολογικό καθαρισμό, ούτε άλλες υποδομές, δηλαδή μηδενικό σχεδόν κόστος, και να διπλασιάζει το τιμολόγιο ύδρευσης. Ποιες υπηρεσίες από αυτές που παρέχει στους πολίτες μπορεί να αντιστοιχούν σε τόσο μεγάλη αύξηση;

Ποιες υπηρεσίες παρέχονται;

Δεν διαφωνούμε με τις αυξήσεις γενικότερα. Πιστεύουμε ότι μια εταιρεία θα πρέπει πάνω απ’ όλα να βλέπει τη βιωσιμότητά της. Πριν όμως φτάσουμε σε αυτό το μέτρο, η Εταιρεία όφειλε να λάβει κάποια άλλα μέτρα. Για παράδειγμα να ελέγξει αν υπάρχουν σε όλα τα χωριά και σε όλες τις παροχές λειτουργικοί υδρομετρητές. Πολλά ακούγονται για παράνομες παροχές και χαλασμένους υδρομετρητές. Πριν λοιπόν προχωρήσει κανείς σε αυξήσεις, οφείλει πρώτα να διασφαλίσει, ότι όλα λειτουργούν όπως πρέπει και ότι οι υπηρεσίες που θα πληρώσουν οι δημότες, αντιστοιχούν σε αυτά που προσφέρει η εταιρεία», σημείωσε ο Θέμης Καμμένος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καλή συνεργασία με το Δήμο

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Κοινοτάρχης Λεπετύμνου αναφέρθηκε στο ρόλο των κοινοτήτων και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μικρά χωριά. Όπως σημείωσε ο αρχικός σχεδιασμός του Κλεισθένη έδινε σημαντικές αρμοδιότητες και πόρους στις κοινότητες, όμως όλα αυτά έπαψαν να υφίστανται, λίγους μήνες αργότερα όταν άλλαξε η κυβέρνηση. Γενικότερα πάντως ο Θ. Καμμένος δήλωσε ικανοποιημένος από τη συνεργασία του με το Δήμο Δυτικής Λέσβου ενώ συγκρίνοντας τη σημερινή κατάσταση με τον ενιαίο δήμο Λέσβου σημείωσε ότι είναι σαφώς βελτιωμένη σε όλα τα επίπεδα.

Στόχοι και προβλήματα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 «Τα μικρά χωριά, έχουν μικρά προβλήματα που σχετίζονται κυρίως με την καθημερινότητά του, όπως για παράδειγμα η καθαριότητα, η βατότητα των αγροτικών δρόμων κ.λπ.

Όλα αυτά λίγο πολύ βρίσκονται σε ένα καλό επίπεδο με τη συνεργασία της Δημοτικής Αρχής. Για τη δική μου κοινότητα, το Λεπέτυμνο, αποτελεί όνειρο ζωής δικό μου και των κατοίκων, η επισκευή και αξιοποίηση του παλιού δημοτικού σχολείου. Πρόκειται για ένα αξιόλογο κτίριο που χτίσθηκε το 1930 και το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση πολιτιστικών δράσεων, ακόμη και αγροτικού ιατρείου», σημείωσε κοινοτάρχης Λεπετύμνου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης