× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κόβονται από την 1η Ιανουαρίου τα δωρεάν φάρμακα στους χαμηλοσυνταξιούχους

Αρνήθηκε ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης να παρατείνει την δωρεάν χορήγηση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/12/2020

Κόβονται από την 1η Ιανουαρίου τα δωρεάν φάρμακα στους χαμηλοσυνταξιούχους

Από την τσέπη τους θα κληθούν να πληρώσουν τα φάρμακά τους οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Και αυτό καθώς η δωρεάν χορήγηση φαρμάκων, που είχε προβλεφθεί για πάνω από 600.000 χαμηλοσυνταξιούχους όταν τους κόπηκε το ΕΚΑΣ, σταματά στις 31 Δεκεμβρίου 2020 με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Έτσι από την 1η Ιανουαρίου θα πρέπει να πληρώνουν συμμετοχή για τα φάρμακά τους, όπως προβλέπει το άρθρο 2 του Ν. 4655/2020. Να σημειώσουμε ότι, παρά τις πιέσεις από οργανώσεις συνταξιούχων, δεν έχει ληφθεί απόφαση ούτε προβλέπεται να ληφθεί απόφαση τις επόμενες ημέρες για την παράταση της ευεργετικής πρόβλεψης για τους συνταξιούχους με μεικτή σύνταξη μέχρι 500 ευρώ.

Από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας προκύπτει ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία εντάσσονται 606.280 χαμηλοσυνταξιούχοι.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 4655/2020, η πλήρης απαλλαγή των χαμηλοσυνταξιούχων (που σταμάτησαν να λαμβάνουν το ΕΚΑΣ τον Δεκέμβριο του 2019) από τη συμμετοχή τους στην αγορά φαρμάκων λήγει στις 31.12.2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι, από 1.1.2021, 606.280 χαμηλοσυνταξιούχοι με μεικτή σύνταξη μέχρι 500 ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας (ΗΔΙΚΑ - «Ήλιος» για τον Νοέμβριο του 2020), θα πληρώνουν χωρίς απαλλαγή τα φάρμακά τους, δηλαδή θα καταβάλλουν την αναγραφόμενη τιμή λιανικής πώλησης.

Να σημειώσουμε ότι η απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη ως αντισταθμιστικό μέτρο χορηγήθηκε στους χαμηλοσυνταξιούχους το 2016, όταν σταμάτησε η χορήγηση του ΕΚΑΣ.

Οι συνταξιούχοι που επωφελούνται μέχρι σήμερα από τη μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα ή τη μειωμένη κατά 10% χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη ανήκουν οι συνταξιούχοι με τη μηδενική συμμετοχή και ήταν όσοι είχαν απολέσει το ΕΚΑΣ μετά το 2016, ενώ η δεύτερη κατηγορία (συμμετοχή στα φάρμακα 10%) όσοι συνέχιζαν να το λαμβάνουν μέχρι την πλήρη κατάργησή του στο τέλος του 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για παράταση

Στο πολυνομοσχέδιο "σκούπα" του υπουργείου Υγείας ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. κατέθεσε τροπολογία για την παράταση τουλάχιστον κατά ένα χρόνο της απαλλαγής των χαμηλοσυνταξιούχων από την εισφορά για τη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία δεν έγινε δεκτή από τον Γ. Βρούτση.

Συγκεκριμένα η τροπολογία που κατατέθηκε και απορρίφθηκε από την κυβέρνηση προέβλεπε: "Προτείνεται η παράταση για ένα έτος, έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, της πλήρους απαλλαγής από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για όλους όσοι στερήθηκαν οριστικά την παροχή του ΕΚΑΣ με ημερομηνία οριστικής κατάργησής του την 31η.12.2019 έως αντισταθμιστικό μέτρο, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο της πανδημίας και της κοινωνικής κρίσης".

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινάει ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

Θα προβληθεί από τον ΑΝΤ1-Δειτε αναλυτικά τις ώρες και μέρες προβολής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υποχρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου βλέπει η Νέα Αριστερά

Κριτική στην κυβέρνηση για την κατανομή των πόρων του προγράμματος
ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρώην «Σπαρτιάτης» Φλώρος γρονθοκόπησε τον Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης

Ένα πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών ο οποίος έχει πλέον ανεξαρτητοποιηθεί, Κωνσταντίνο Φλώρο σημειώθηκε στη Βουλή, καθώς γρονθοκόπησε μέσα στην ολομέλεια της Βουλής τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Χιο ο Κώστας Μουτζούρης

Ο Περιφερειάρχης θα συμμετάσχει στη Διευρυμένη Συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται οι πενταετίες συμβάσεις στις άγονες γραμμές

Πρώτη εμφάνιση του λιμανιού της Πέτρας στις γραμμές αποκλειστικής εξυπηρέτησης που προτείνει το υπουργείο Ναυτιλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Δείτε εδώ τι προβλέπει η εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Βόρειο Αιγαίο: Αύξηση 38,8% των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης

Στα 304,9 εκατ. ευρώ οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος για όλη την χώρα, 13,8 εκατ. ευρώ διατίθενται για το Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ