× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Φιάσκο 15 λεπτών

Επιστολή του ΤΕΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/12/2020

Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Φιάσκο 15 λεπτών
' χρόνος ανάγνωσης

Νέα επιστολή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» απέστειλε σήμερα το Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Στην επιστολή που υπογράφεται από τον πρόεδρο του Τμήματος ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου Στρατή Μανωλακέλλη, υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι η διαδικασία του προγράμματος εξελίσσεται σε ένα  συνεχιζόμενο ανά περιφέρεια φιάσκο ολίγων λεπτών, όπως και στο Βόρειο Αιγαίο που η διάθεση πόρων έκλεισε σε 15 λεπτά περίπου».

«To πολυαναμενόμενο και πολυδιαφημισμένο, πολλά υποσχόμενο νέο πρόγραμμα «εξοικονομώ-αυτονομώ» εξελίσσεται σε ένα συνεχιζόμενο ανά περιφέρεια φιάσκο ολίγων λεπτών, όπως και στο Βόρειο Αιγαίο που η διάθεση πόρων έκλεισε σε 15λ περίπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Υπουργείο επαίρεται στις ανακοινώσεις του για την επιτυχία του προγράμματος με αποκλειστικό κριτήριο την επίτευξη της δέσμευσης του διατεθειμένου προϋπολογισμού, έχει δημιουργήσει ωστόσο την αίσθηση ότι είναι εκτός πραγματικότητας.

Κωφεύει  συστηματικά στις αντιδράσεις του συνόλου του τεχνικού και μη κόσμου για τη δυσλειτουργία  του συστήματος για το οποίο ενώ έχει την αποκλειστική ευθύνη λειτουργίας δεν την αναλαμβάνει, προσπαθώντας να επιρρίψει στους Μηχανικούς και τους ιδιοκτήτες τις ευθύνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αγνοεί επιδεικτικά τις προτάσεις για την αναθεώρηση του προγράμματος με εφαρμογή κριτηρίων επιλεξιμότητας που θα βασίζονται σε κοινωνικοοικονομικά και ενεργειακά κριτήρια και όχι στην ταχύτητα εισαγωγής δεδομένων σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα και όπως αποδείχτηκε πολλές φορές στην ίδια την τύχη. Δεν υπάρχει κανένα κριτήριο για προτεραιότητα των οικονομικά ασθενέστερων ή κριτήριο προτεραιότητας των χαμηλότερης ποιότητας κτηρίων. Με δυο λόγια δεν υπάρχει αυτό που αποκαλούμε ουσιαστική καταπολέμηση της «ενεργειακής φτώχειας»

Διατυμπανίζει την διαφάνεια μιας διαδικασίας, για την οποία έχουν εκφραστεί πλήθος αμφιβολιών από τους Μηχανικούς σε όλες τις Περιφέρειες που ενεπλάκησαν μέχρι στιγμής σε αυτήν. Με τη σημερινή εξέλιξη της τεχνολογίας πώς άραγε εξασφαλίζεται το αδιάβλητο  μιας διαδικασίας που αφορά πλατφόρμα συμπλήρωσης στοιχείων μέσω διαδικτύου;

Κανείς δεν αμφισβητεί τη χρησιμότητα του Προγράμματος «εξοικονομώ-αυτονομώ», για αυτό και έχει προκύψει η τόση δημοφιλία του. Η εμπειρία των δύο τελευταίων όμως κύκλων του προγράμματος δείχνει ότι το Υπουργείο είναι απαραίτητο να αλλάξει γραμμή πλεύσης  και να εξασφαλίσει την εφαρμογή του με όρους και συνθήκες που πραγματικά ανταποκρίνονται στις κοινωνικοοικονομικές και ενεργειακές ανάγκες των πολιτών, έτσι ώστε να μην υπάρχουν αδικαιολόγητοι αποκλεισμοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχουν εμμονές ως προς την τήρηση μιας διαδικασίας για την οποία έχουν εκφραστεί επανειλημμένως αμφιβολίες και αντιδράσεις. Δεν είναι ούτε σώφρον και όπως αποδείχτηκε στην  περίπτωση της κατ. 5 των αυθαιρέτων και την αναδίπλωση από πλευράς Υπουργείου κάτω από την πίεση των  Τραπεζών, ούτε ηθικό όταν προκύπτει εκ των υστέρων διακριτή μεταχείριση πολιτών.

Ως προς την κατανομή των κονδυλίων, να επανεξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο αυτή γίνεται, καθώς η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είχε προϋπολογισμό μόνο 13.910.000€ σε σχέση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που είχε σχεδόν διπλάσιο (24.460.000). Και μόνο από τον ελάχιστο χρόνο εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων είναι αντιληπτό ότι αυτοί ήταν πολύ λίγοι σε σχέση με τη ζήτηση. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι μια από τις πιο φτωχές Περιφέρειες της Ευρώπης και θα πρέπει να γίνονται προσπάθειες προς όλες τις κατευθύνσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Διαχρονικά η κοινότητα των Μηχανικών στάθηκε στο πλευρό του ελληνικού κράτους, αρωγός σε όλες τις προσπάθειες εξέλιξης του ως επιστημονικός σύμβουλός του. Με έκπληξη διαπιστώνεται τους τελευταίους μήνες μια προσπάθεια συνεχούς απαξίωσης της επιστημονικής και επαγγελματικής αξιοπρέπειάς των Μηχανικών με εκφράσεις και συμπεριφορές που δεν τιμούν αυτούς που τις απευθύνουν,  ιδίως όταν προέρχονται από τα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια. Η ιστορία όμως και η υστεροφημία χτίζεται μέσα από συνεργασίες που προϋποθέτουν την ύπαρξη δημιουργικού διαλόγου για την επίτευξη των κοινών στόχων και σε καμία περίπτωση με την υιοθέτηση αλαζονικών συμπεριφορών.

«Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού». Πολύ δε περισσότερο,  το τρις και τετράκις», καταλήγει στην επιστολή του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος ο πρόεδρος του Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Στρατής Μανωλακέλλης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πάνω από 9.400 έλεγχοι στα νησιά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ψηφιακά εργαλεία και στοχευμένες διασταυρώσεις στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής σε Βόρειο - Νότιο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά
Πάνω από 9.400 έλεγχοι στα νησιά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Προσφορά στο Κοινωνικό Παντοπωλείου του Δήμου Λήμνου

Από τον Σύνδεσμο Φιλάθλων Παναθηναϊκού του νησιού
Προσφορά στο Κοινωνικό Παντοπωλείου του Δήμου Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρίτη 27 Ιανουαρίου στις 6.00 το πρωί αναχωρεί το Super Star από την Καβάλα

Δείτε εδώ που διαμορφώνεται το πρόγραμμα δρομολογίων του πλοίου
Τρίτη 27 Ιανουαρίου στις 6.00 το πρωί αναχωρεί το Super Star από την Καβάλα
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στη Βιολάντα με πέντε νεκρές εργαζόμενες

Εντοπίστηκε και η πέμπτη σορός στα ερείπια του εργοστασίου στα Τρίκαλα
Τραγωδία στη Βιολάντα με πέντε νεκρές εργαζόμενες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μάχη για αεροπορική σύνδεση Θράκης, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης

Πίεση Μουτζούρη προς το Υπουργείο για ίση μεταχείριση των νησιών στις μεταφορές
Μάχη για αεροπορική σύνδεση Θράκης, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Συνολικά βεβαιώθηκαν 10 παραβάσεις
Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στα Τρίκαλα με 3 γυναίκες νεκρές μετά από φωτιά σε εργοστάσιο

Συνεχίζονται οι έρευνες της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό 2 ακόμη αγνοουμένων εργαζομένων
Τραγωδία στα Τρίκαλα με 3 γυναίκες νεκρές μετά από φωτιά σε εργοστάσιο
ΕΛΛΑΔΑ

Σκότωσε τον πατέρα του 12 χρόνια μετά το φονικό της μάνας του

Σοκ προκαλεί στη Γλυφάδα η δολοφονία 80χρονου άνδρα από τον 46χρονο γιο του. Ο καθ' ομολογία δολοφόνος είχε καταδικαστεί για τον φόνο της μητέρας του το 2014
Σκότωσε τον πατέρα του 12 χρόνια μετά το φονικό της μάνας του
ΚΟΣΜΟΣ

Ράλι χωρίς προηγούμενο για χρυσό και ασήμι με τιμές κοντά σε νέα ρεκόρ

Οι επενδυτές στρέφονται μαζικά στα πολύτιμα μέταλλα καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις και η νομισματική πολιτική ενισχύουν την ανασφάλεια στις αγορές
Ράλι χωρίς προηγούμενο για χρυσό και ασήμι με τιμές κοντά σε νέα ρεκόρ
ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ στη Μινεάπολη νέα δολοφονία πολίτη από ομοσπονδιακούς πράκτορες

Οργή κατά της κυβέρνησης Τραμπ, φόβοι για κλιμάκωση και κύμα αντιδράσεων μετά το αιματηρό περιστατικό
Σοκ στη Μινεάπολη νέα δολοφονία πολίτη από ομοσπονδιακούς πράκτορες
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory

Συναυλία με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο
«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory