× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου

Διαδικτυακό Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/12/2020

Ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου

Με ιδιαίτερη επιτυχία και περισσότερες από 100 συμμετοχές επιστημόνων, Καθηγητών ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων και νέων ερευνητών από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Κροατία, τη Ρουμανία και την Ινδία, πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο με θέμα: «Ο ρόλος της Γεωμορφολογίας στη Σύγχρονη Κοινωνία» που διοργανώθηκε από την Επιτροπή Γεωμορφολογίας και Περιβάλλοντος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου.

Οι δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου παρουσιάσθηκαν στο συνέδριο.

Στην θεματική ομιλία ο Νικ. Ζούρος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων αναφέρθηκε στη συμβολή των Γεωπάρκων στην βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών και νησιωτικών περιοχών. Ο Καθ. Ν. Ζούρος παρουσίασε την αξία των περιοχών που έχουν αναγνωριστεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Γεωπάρκα, ως θέσεις κατάλληλες για τη έρευνα, την εκπαίδευση και την αειφόρο ανάπτυξη μέσα από τη μελέτη και την αξιοποίηση των μοναδικών γεωγραφικών – γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών τους.

Ο Δρ. Ηλίας Βαλιάκος, Προϊστάμενος του Τμήματος Ερευνών και Τεκμηρίωσης του ΜΦΙΑΔΛ, παρουσίασε τις δράσεις προστασίας – ανάδειξης και συντήρησης απολιθωματοφόρων θέσεων στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια και ολοκληρώθηκε φέτος από το ειδικευμένο προσωπικό του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στη θέση «Κύρια Απολιθωμένη» και χρηματοδοτήθηκαν από την Πράξη «Συντήρηση και ανάδειξη Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου - Περιοχή Κύρια Απολιθωμένη» η οποία είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020».

Η κα Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Υποψ. Διδάκτορας του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με θέμα: “Εκπαιδευτικές δράσεις στο Γεωπάρκο Λέσβου” μίλησε για τις Εκπαιδευτικές δραστηριότητες που οργανώνονται και υλοποιούνται από το Μουσείο με σκοπό την προβολή αλλά και την προστασία των περιοχών γεωμορφολογικής κληρονομιάς της Λέσβου - Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO.

Η κα Όλγα Τσαλκιτζή, Γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Υποψ. Διδάκτορας του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παρουσίασε τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα αποτελέσματα αυτών που έλαβαν χώρα στην περιοδική έκθεση «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ-Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας και Κύπρου», που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από το Μουσείο στην Αθήνα, στα πλαίσια Ευρωπαϊκού Προγράμματος Συνεργασίας των Νησιωτικών Γεωπάρκων Ελλάδας – Κύπρου, στην οποία συμμετείχαν όλα τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO της Ελλάδας.

Στη συνέχεια, ο Καθ. Νικόλαος Ζούρος παρουσίασε δράσεις ανάδειξης της γεωλογικής κληρονομιάς της Λήμνου, που χρηματοδοτούνται από την Πράξη «Δημιουργία-λειτουργία "Ψηφιακών εφαρμογών προβολής των γεω-μνημείων της Λήμνου"» ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020», προβάλλοντας τα προσφάτως καταγεγραμμένα και αποτυπωμένα με σύγχρονες μεθόδους Μνημεία Γεωλογικής και Γεωμορφολογικής Κληρονομιάς της Λήμνου και ερμηνεύοντας τις δυνατότητες ανάπτυξης γεωτουρισμού στις περιοχές αυτές.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η Καθ. Μάρα Νικολαΐδου (Πρύτανης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθήνας), ο Καθ. Mauro Soldati (Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Γεωμορφολόγων - Τμήμα Χημικών Επιστημών και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Μόντενα και Ρέτζιο, Εμίλια Ιταλίας), η Καθ. Ασημίνα Αντωναράκου (Αντι-πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας – Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ) και ο Καθ. Ευθύμιος Καρύμπαλης (Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπή για τη Γεωμορφολογία και το Περιβάλλον της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας - Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Παρουσιάστηκαν 4 προσκεκλημένες ομιλίες, 32 προφορικές εισηγήσεις και 18 posters. Στόχοι της Ημερίδας ήταν: η παρουσίαση και συζήτηση των αποτελεσμάτων της σύγχρονης έρευνας σε όλους τους τομείς της γεωμορφολογίας, η εφαρμογή νέων, καινοτόμων, τεχνικών και μεθόδων στη γεωμορφολογική έρευνα, η εκτίμηση μελλοντικών προβλέψεων σε ό,τι αφορά στη διαμόρφωση του γήινου ανάγλυφου υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής, η ενίσχυση του ρόλου της γεωμορφολογίας στη σύγχρονη εποχή και της συμβολής της στην πρόληψη, ετοιμότητα και προσαρμογή των κοινωνιών στους φυσικούς κινδύνους, η “ενεργοποίηση” των νέων γεωμορφολόγων και η ενθάρρυνση της μεταξύ τους συνεργασίας.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

«Κορονοπάρτυ»... στα Δικαστήρια!

Διαμαρτυρίες ενόρκων, δικηγόρων και δικηγορικό Σύλλογο με αφορμή τον σημερινό συνωστισμό
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψαν κοσμήματα και 2 χιλιάδες ευρώ

Ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή τριών ατόμων σε διάρρηξη στη Μυτιλήνη
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Τι συμβαίνει στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ;

Μία γέννα και δύο θάνατοι, μάλλον από παθολογικά αίτια, στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ μπαίνουν στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Πείστηκε να κατέλθει ομαλά ο 22χρονος

Παρενέβη στο περιστατικό απειλής αυτοκτονίας στη Χρυσομαλλούσα εργαζόμενη σε ΜΚΟ
ΔΡΑΣΕΙΣ

52 αιμοδότες στην Αγιάσο

Κατά την 16η τακτική αιμοδοσία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Με λίγα κρούσματα στα σχολεία και 11 αρνητές στο Νομό

Τι έδειξαν τα self-test της επιστροφής στα θρανία
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Απειλεί να αυτοκτονήσει πέφτοντας

Νεαρός Σύρος σε ταράτσα πολυκατοικίας όπου και διαμένει
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έρευνα με εντολή Ντουρουντού για το πάρτι των εγκαινίων

Αίσθηση έχει προκαλέσει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ΝΗΣΙΟΥ το οποίο διακινήθηκε σε διαδίκτυο και τηλεοπτικούς σταθμούς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μείωση μισθού για εκπαιδευτικούς που αρνούνται το self test

Δηλώσεις της υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Με σελφ τεστ και σχολικά γεύματα, ανοίγουν Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Έκκληση στους γονείς να ακολουθήσουν τις οδηγίες και να συνεργαστούν με τα σχολεία απευθύνει η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου Καίτη Στρατάκη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κλοπή κοσμημάτων και καλλιέργεια χασίς

Συνελήφθησαν δύο κάτοικοι Αγιάσου ενώ ερευνάται η εμπλοκή τους και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Πανεπιστημιακή σχολή και εστίες στο κατεστραμμένο ΚΥΤ Μόριας;

Εξαγγελίες Κύτελη κατά την παραλαβή του άδειου δημοτικού καταυλισμού του Καρά Τεπέ από τον υπουργό Μετανάστευσης- Τι θα γίνει το ΠΙΚΠΑ και ο Καρά Τεπές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ