× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στη Μεγάλη Βρετανία

Μια 90χρονη ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έκανε το εμβόλιο της Pfizer

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/12/2020

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στη Μεγάλη Βρετανία
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Η Μάργκαρετ Κίναν, μια 90χρονη γιαγιά από τη Βρετανία, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έκανε το εμβόλιο της Pfizer κατά της Covid-19 εκτός του πλαισίου των δοκιμών, μετά την κλινική έγκρισή του.

Η Κίναν έκανε το εμβόλιο στο τοπικό νοσοκομείο της στο Κόβεντρι της κεντρικής Αγγλίας σήμερα το πρωί στις 08:31 (ώρα Ελλάδας), μια εβδομάδα πριν κλείσει τα 91.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Βρετανία άρχισε σήμερα τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύχθηκε από τις Pfizer και BioNTech. Είναι η πρώτη δυτική χώρα που άρχισε να εμβολιάζει τον γενικό πληθυσμό της, κάτι που χαιρετίζεται ως αποφασιστικής σημασίας για να νικηθεί ο κορονοϊός.

«Αισθάνομαι τόσο προνομιούχα που είμαι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάζεται κατά της Covid-19», δήλωσε η Κίναν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι το καλύτερο πρόωρο δώρο γενεθλίων που θα μπορούσα να ζητήσω, επειδή σημαίνει πως μπορώ επιτέλους να περάσω χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου το Νέο Έτος, αφού έμεινα μόνη μου το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χρονιάς», πρόσθεσε.

Αρχίζει ο μαζικός εμβολιασμός

"Μαραθώνιος" μάλλον παρά σπριντ.Η Βρετανία ετοιμάζεται να ξεκινήσει σήμερα Τρίτη μια "ιστορική" εκστρατεία εμβολιασμού κατά του νέου κορονοϊού, την πρώτη σε μια δυτική χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Βρετανία, που έχει πληγεί πιο σκληρά στην Ευρώπη από την πανδημία με τουλάχιστον 61.000 νεκρούς, είναι η πρώτη χώρα στο κόσμο που ενέκρινε το εμβόλιο το οποίο ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech. Η Ρωσία άρχισε να χορηγεί, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το δικό της εμβόλιο, το Sputnik V.

Αν η βρετανική βιασύνη να εγκριθεί το εμβόλιο επικρίθηκε από ορισμένους επιστήμονες, η επικείμενη εκστρατεία προμηνύεται κρίσιμη για τη συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, Η διαχείριση της πανδημίας από τον πρωθυπουργό δέχτηκε πολλές επικρίσεις και ο ίδιος βρίσκεται αντιμέτωπος με αυξανόμενη οργή για τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας, οι οποίοι προκαλούν τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

Για τον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ, ο οποίος χαρακτήρισε την πρώτη ημέρα της εκστρατείας εμβολιασμού ως "V day", ημέρα της νίκης, "η εβδομάδα που έρχεται είναι μια ιστορική στιγμή".

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Κρόιντον, νότια του Λονδίνου, είναι ένα από τα 50 νοσοκομειακά "κέντρα" που στήθηκαν στην Αγγλία τα οποία άρχισαν να παραλαμβάνουν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τις πρώτες 800.000 αρχικές δόσεις του εμβολίου που προέρχονταν από το βελγικό εργοστάσιο του Πιιρς. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα στηθούν επίσης 1.000 κέντρα εμβολιασμού.

Κατά την άφιξή τους, τα εμβόλια αφαιρέθηκαν από τα κουτιά τους με τον ξηρό πάγο από έναν τεχνικό φαρμάκων που φορούσε προστατευτικό εξοπλισμό, και τοποθετήθηκαν σε ένα ψυγείο όπου πρέπει να διατηρηθούν σε θερμοκρασία -70 βαθμών.

"Το να ξέρουμε ότι είναι εδώ, ότι είμαστε ανάμεσα στους πρώτους στη χώρα που παίρνουμε το εμβόλιο, και άρα οι πρώτοι στον κόσμο, είναι απλώς απίθανο", ομολογεί η Λουίζ Κάφλαν, επικεφαλής φαρμακοποιός του νοσοκομειακού ομίλου.

Δεν είναι σπριντ 

Οι ένοικοι και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν, ένα έργο που περιπλέκεται λόγω των επιμελητειακών προκλήσεων που συνδέονται με την ανάγκη να διατηρηθούν τα εμβόλια σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Θα ακολουθήσουν οι υγειονομικοί και οι άνω των 80 ετών και κατόπιν κατά φθίνουσα ηλικία.

Οι αρχές αναμένουν να εμβολιάσουν από τώρα και μέχρι την άνοιξη τις εννέα κατηγορίες που έχουν ορίσει, και περιλαμβάνουν τους άνω των 50 ετών, τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες. Αυτοί αντιπροσωπεύουν το 99% των ασθενών που πέθαναν.

Η Βρετανία παρήγγειλε 40 εκατ. δόσεις του εμβολίου αυτού, που της επιτρέπει να προφυλάξει 20 εκατ. ανθρώπους, με δύο δόσεις να είναι απαραίτητες με διαφορά τριών εβδομάδων.

Οι πρώτες δόσεις θα αρχίσουν να χορηγούνται την Τρίτη επίσης στη Σκοτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Όμως η πλειονότητα του βρετανικού πληθυσμού θα πρέπει να περιμένει το 2021.

Η διανομή του εμβολίου θα είναι "'μαραθώνιος και όχι σπριντ", προειδοποίησε ο ιατρικός διευθυντής του εθνικού συστήματος υγείας (NHS) Στίβεν Πάουις.

Η βασίλισσα και οι ρόκσταρ

Σύμφωνα με βρετανικές εφημερίδες, η βασίλισσα Ελισάβετ Β', 94 ετών, και ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος, 99 ετών, θα εμβολιαστούν προσεχώς. Μπορεί μάλιστα να εμβολιαστούν δημοσίως προκειμένου να ενθαρρύνουν τους πολίτες να εμβολιασθούν και να αντικρούσουν όσους τάσσονται κατά των εμβολίων.

Άλλες διασημότητες μπορεί να συμβάλουν επίσης, σύμφωνα με τη Sunday Mirror, όπως ο τραγουδιστής Μπομπ Γκέλντορφ ή ο κιθαρίστας των Rolling Stones, Ρόνι Γουντ.

Προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε περιπλοκή που συνδέεται με το Brexit μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση προβλέπει να καταφύγει στη χρήση αεροπλάνων του στρατού σε περίπτωση καθυστερήσεων στα σύνορα.

Στο μεταξύ, οι υγειονομικές αρχές καλούν τους πολίτες να τηρούν τους τοπικούς περιορισμούς που εξακολουθούν να ισχύουν για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Βρετανίας, καθώς περιμένουν αναζωπύρωση του ιού μετά τα Χριστούγεννα.

Συνολικά, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει την πρόσβαση σε περίπου 357 εκατομμύρια δόσεις που θα χορηγηθούν από επτά φαρμακοβιομηχανίες. Υπολογίζει κυρίως στην AstraZeneca και στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που είναι πιο εύκολο να μεταφερθούν σε σχέση με εκείνες της Pfizer, για έναν ευρύτερο εμβολιασμό.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων

Στο μικροσκόπιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων όλα τα ακίνητα της χώρας
Έρχεται το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων
ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη ο αγροτικός γιατρός του Καστελόριζου

Tο προηγούμενο διάστημα είχε μιλήσει δημόσια για τις συνθήκες στέγασης και διαβίωσης που, όπως υποστήριξε, αντιμετώπιζε κατά την παραμονή του εκεί και κατήγγειλε δημόσια όλα τα προβλήματα.
Συνελήφθη ο αγροτικός γιατρός του Καστελόριζου
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 10 Ιουλίου

Θα καταβληθούν 69,85 εκατ. ευρώ σε 81.273 δικαιούχους
Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 10 Ιουλίου
ΕΛΛΑΔΑ

Στο Πειθαρχικό γιατί είπε «όχι» σε τάξη με 36 μαθητές

Όταν το Υπουργείο Παιδείας επιλέγει να διώκει όσους υπερασπίζονται το δημόσιο σχολείο αντί να λύνει τα προβλήματά του
Στο Πειθαρχικό γιατί είπε «όχι» σε τάξη με 36 μαθητές
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στα κέντρα υγείας της Λέσβου

Ο γενικός γραμματέας του Νομαχιακού Τμήματος Λέσβου της ΑΔΕΔΥ τονίζει πως παρά τις αυξημένες ανάγκες κατά την διάρκεια του καλοκαιριού δεν έγινε τίποτα για την ενίσχυση τους
Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στα κέντρα υγείας της Λέσβου
ΕΛΛΑΔΑ

«Η κατοικία δεν μπορεί να είναι πολυτέλεια»

Οι δεσμεύσεις Τσίπρα για το στεγαστικό -Δημόσιος φορέας κοινωνικής στέγασης, αξιοποίηση κλειστών ακινήτων και παρεμβάσεις στην αγορά περιλαμβάνονται στις προτάσεις που παρουσίασε απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών
«Η κατοικία δεν μπορεί να είναι πολυτέλεια»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση στελεχών του Επιμελητηρίου Λέσβου με τον Φώτη Μάγγο

Η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Λέσβου συζήτησε με τον νέο Γενικό Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής για ζητήματα επιχειριματικότητας που αφορούν τα νησιά μας
Συνάντηση στελεχών του Επιμελητηρίου Λέσβου με τον Φώτη Μάγγο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου φέρνει νέα έργα 7,05 εκατ. ευρώ

Νέες χρηματοδοτήσεις για Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λήμνο, Ικαρία και Άγιο Ευστράτιο – Παρεμβάσεις σε υποδομές που επλήγησαν από πλημμύρες και σεισμούς
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου φέρνει νέα έργα 7,05 εκατ. ευρώ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συγκροτείται η ΕΛ.Α.Σ. στη Χίο

Ορίστηκε πενταμελής προσωρινή Συντονιστική Ομάδα
Συγκροτείται η ΕΛ.Α.Σ. στη Χίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βλάβη στο «Αιολίς»

Δεν εκτελέστηκε το δρομολόγιο προς Μύρινα λόγω ηλεκτρολογικής βλάβης στην κύρια μηχανή. Στο λιμάνι παραμένει το πλοίο μέχρι την αντικατάσταση του εξαρτήματος
Βλάβη στο «Αιολίς»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Καλοκαίρι στον Αγιο Ευστράτιο με θέατρο, μουσική και δράσεις για παιδιά

Δείτε εδώ το πρόγραμμα εκδηλώσεων που ανακοίνωσε ο Δήμος του νησιού
Καλοκαίρι στον Αγιο Ευστράτιο με θέατρο, μουσική και δράσεις για παιδιά
ΕΛΛΑΔΑ

Υποχώρησε στο 3,9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο

Αισθητή αποκλιμάκωση του ρυθμού αύξησης των τιμών καταναλωτή σε σχέση με τον Μάιο, όταν ο ετήσιος πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 5%
Υποχώρησε στο 3,9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο