× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πάπας: Για Νόμπελ η πρόταση Τσίπρα

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα πάνω από κάθε συμφωνία»

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 1/4/2019

Πάπας: Για Νόμπελ η πρόταση Τσίπρα

Συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων του Βατικανού παραχώρησε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Μεταξύ άλλων μίλησε για το προσφυγικό και τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη που βαραίνει τη χώρα μας και την Ιταλία τα τελευταία χρόνια.

Ερωτηθείς για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση και για το πώς σχολιάζει την πολιτική Τραμπ για το τείχος στο Μεξικό, αλλά και τα τείχη εντός Ευρώπης, αναφέρθηκε και στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και στο Νόμπελ Ειρήνης.

«Να σας πω πως οι χτίστες των τειχών, όπως κι αν οικοδομούνται αυτά, από τούβλα ή μαχαίρια, θα γίνουν φυλακισμένοι των φυλακών που οι ίδιοι χτίζουν. Η ιστορία αυτό αποδεικνύει».

«Έκλαψα όταν ο Jordi Evole (βραβευμένος Ισπανός δημοσιογράφος) μου έδειξε τον φράχτη με τα μαχαίρια. Το να βλέπει κανείς κόσμο να πνίγεται στη Μεσόγειο, το να μπλοκάρεις τα λιμάνια, δεν είναι λύση. Καταλαβαίνω πως είναι "καυτή πατάτα" το πρόβλημα για μια κυβέρνηση, αλλά δεν λύνεται έτσι».


«Μίλησα με έναν πολιτικό, έναν άνθρωπο που σέβομαι και θα πω το όνομά του. Αλέξης Τσίπρας. Μου εξήγησε τα προβλήματα και στο τέλος μίλησε στην καρδιά μου λέγοντας: "Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να είναι πάνω από κάθε συμφωνία. Αυτή η φράση του, αξίζει το Νόμπελ (Ειρήνης)»

 

Τρία χρόνια από την ιστορική επίσκεψη

Τρία χρόνια συμπληρώνονται φέτος τον Απρίλιο από την ιστορική επίσκεψη των «τριών Ιεραρχών» στη Λέσβο, του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Ιερώνυμου τον Απρίλιο του 2016 η οποία αποτυπώθηκε και σε γραμματόσημο κατά τη σειρά γραμματοσήμων που γιορτάζει τις διαδρομές του Πάπα Φραγκίσκου το 2016. Τα γραμματόσημα σχεδιάστηκαν από διάφορους καλλιτέχνες και οι παραστάσεις κάθε αποστολικής επίσκεψης αντικατοπτρίζουν τα στιλιστικά χαρακτηριστικά κάθε καλλιτέχνη που τα δημιούργησε.

 

Η σφραγίδα αφιερωμένη στο «ταξίδι στο ελληνικό νησί της Λέσβου», όπως χαρακτηριστικά παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2017 και σχεδίασε η Gabriella Titotto, δείχνει τον Πάπα Φραγκίσκο στο προσκήνιο και πίσω τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, δίπλα σε μια ομάδα προσφύγων που φιλοξενούνταν εκείνη την περίοδο στο νησί.

 

Πρωτεύουσα του κόσμου για πέντε ώρες είχε γίνει εκείνο το Σάββατο της 16ης Απριλίου 2016 η Μυτιλήνη. Τα βλέμματα του πλανήτη στάθηκαν στην ιστορική συνάντηση και κοινή προσευχή των τριών… Ιεραρχών του Χριστιανισμού ενάντια στον ανθρώπινο πόνο. Του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, του Πάπα Φραγκίσκου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας, Ιερώνυμου. Συμβολική συνάντηση με πολλαπλές σημασίες, μα και γιατί τα δύο «αδέρφια», ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Βαρθολομαίος, διάδοχοι των Αποστολών Πέτρου και Αντρέα αντίστοιχα, μαζί με τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας με κεντρική αναφορά στον Ιησού Χριστό μίλησαν για τη σημασία της αλληλεγγύης και της αγάπης. Μάλιστα η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την πρωτοβουλία του Πάπα Φραγκίσκου να οδηγήσει στην Ευρώπη τρεις οικογένειες Μουσουλμάνων προσφύγων.

«Σας καλωσορίζουμε στη Λέσβο της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης» είχε πει ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός υποδεχόμενος τον Πάπα, αφού ο τελευταίος χαιρετήθηκε πρώτα με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Στην προκυμαία, στην παραλιακή κατά μήκος του αεροδρομίου και σε πολλά σημεία της πόλης της Μυτιλήνης, εκατοντάδες πολίτες στέκονταν στο δρόμο για να παρακολουθήσουν την πομπή, ενώ πολλοί από αυτούς μπήκαν και στο λιμάνι της Μυτιλήνης μετά από έλεγχο.

 «Δεν είστε μόνοι σας», ήταν το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου προς τους πρόσφυγες. Πού να ήξερε πως τα πράγματα μετά την κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας που μόλις είχε πραγματοποιηθεί θα άλλαζαν άρδην τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για την τοπική κοινωνία. Ο Πάπας Φραγκίσκος εξήρε τον ρόλο της χώρας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, τονίζοντας ότι «ο ελληνικός λαός με μεγάλη γενναιοδωρία ανταποκρίθηκε στις ανάγκες παρά το γεγονός ότι διανύει μια δύσκολη περίοδο». «Όσοι σας φοβούνται δεν σας βλέπουν στα μάτια. Ξεχνάνε ότι η αξιοπρέπεια και η ελευθερία ξεπερνάει τον φόβο», είχε πει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος από τη Μόρια, και υπογράμμισε ότι η Μεσόγειος δεν θα πρέπει να γίνει ένας τάφος, αλλά μιας θάλασσα ειρήνης.

Συγκινημένος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε τονίσει: «Μαζί στέλνουμε μήνυμα από τη Λέσβο ενώπιον όλου του Χριστιανισμού για να σταματήσει αυτή η τραγωδία.»

Εκατοντάδες δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο κατέγραψαν τη σπουδαία συνάντηση, όμως αρκετά βαρύνουσας σημασίας ζητήματα επισκιάστηκαν, καθώς οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες είδαν στη Μόρια τους… λιγότερο εξαθλιωμένους πρόσφυγες, καθώς οι υπόλοιποι είχαν τοποθετηθεί σε άλλο σημείο- η ιστορικότητα της επίσκεψης, ωστόσο παραμένει και αποτυπώθηκε.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ