× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης για τα νησιά και όχι μόνο κατασκευή δρόμων»

Προτάσεις για την ανόρθωση της οικονομίας και την ανάπτυξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου από το Γιάννη Σπιλάνη

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 26/11/2020

«Ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης για τα νησιά και όχι μόνο κατασκευή δρόμων»

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην υποστήριξη της κοινωνίας και στην ανάπτυξη της οικονομίας στη μετά covid εποχή, δήλωσε στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί διάλογοι», ο επικεφαλής της παράταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου  «Συμπαράταξης Πολιτών» Γιάννης Σπιλάνης στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε για ζητήματα που αφορούν τη Λέσβο και τις προτάσεις της παράταξής του για εφαρμογή ενός ενιαίου πλαισίου δράσεων με στόχο την ανάκαμψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δομικά προβλήματα

Αναφερόμενος στην υφιστάμενη κατάσταση ο Γιάννης Σπιλάνης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το αναπτυξιακό έλλειμα των νησιών του Βορείου Αιγαίου σε σύγκριση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας μας και της Ευρώπης, δεν είναι ένα ζήτημα  που προέκυψε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία αλλά ένα πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και αρκετά χρόνια τα νησιά μας, πολύ πριν το 2010.

Όπως σημείωσε ο Γ. Σπιλάνης στο Βόρειο Αιγαίο τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται μία φθίνουσα πορεία στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία των νησιών. «Η μείωση αυτή που εμφανίζεται στα νησιά της Περιφέρειας μας, δεν αναπληρώθηκε από καμία άλλη δραστηριότητα, όπως αντίστοιχα έγινε στο γειτονικό μας Νότιο Αιγαίο, όπου γιγαντώθηκε μέσα σε λίγα χρόνια η τουριστική βιομηχανία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μόνο έργα υποδομής

Όπως σημείωσε ο Γ. Σπιλάνης η Περιφέρεια βορείου Αιγαίου, μπορεί να προχωρήσει σε έναν νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό πατώντας σε αυτά που ήδη διαθέτουν τα νησιά μας, δηλαδή αγροτικά προϊόντα, ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα και περιβαλλοντική αξία, αναδεικνύοντας τα σε άξονες ανάπτυξης. «Μέχρι σήμερα δυστυχώς καμία από περιφερειακές αρχές, προηγούμενες και παρούσα, δεν έχει κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Όλοι εστιάσθηκαν στο ζήτημα των υποδομών και κυρίως στους δρόμους.

Βήματα στην ανάπτυξη του θερμαλισμού

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Γ. Σπιλάνης αναφέρθηκε στο ζήτημα του ιαματικού τουρισμού και στις δράσεις που πραγματοποιούνται από την αρμόδια επιτροπής της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου στην οποία είναι επικεφαλής σε συνεργασία με τους δύο δήμους που είναι και οι ιδιοκτήτες των πηγών του νησιού μας, πλην της Λουτρόπολης Θερμής. «Έχουν γίνει κάποια μικρά ουσιαστικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Το ευχάριστο είναι ότι τις τελευταίες ημέρες αναγνωρίστηκαν με ΦΕΚ οι πηγές της Λ. Θερμής  και του Πολιχνίτου από τη Δυτική Λέσβο. Η μοναδική πηγή του δήμου Μυτιλήνης ανήκει στην ΑΔΕΛ και αυτή τη στιγμή είναι μισθωμένη σε ιδιώτη. Η Δυτική Λέσβος αυτή την περίοδο προχωρά σε ανάλογο σχεδιασμό με στόχο να προχωρήσει στη μίσθωση των πηγών σε ιδιώτες οι οποίοι θα καταθέσουν ολοκληρωμένη πρόταση διαχείρισης».  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Δείτε εδώ τι προβλέπει η εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Βόρειο Αιγαίο: Αύξηση 38,8% των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης

Στα 304,9 εκατ. ευρώ οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος για όλη την χώρα, 13,8 εκατ. ευρώ διατίθενται για το Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές επισκέψεις στο Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ

Tο στέλεχος της γενικής γραμματείας Επικοινωνίας Παντελής Ορφανίδης, ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Νίκος Μπακουνάκης και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ Ιωάννα Κωσταρέλλα επισκέφθηκαν πρόσφατα το Μουσείο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων λόγω καιρού

Δείτε εδώ πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια των πλοίων Group Attica για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνέντευξη Μουτζούρη σε Γερμανούς φοιτητές

Από το Πολιτικό ίδρυμα Konrad – Adenauer Stiftung
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιμέτωποι με κατάσχεση 1,5 εκατ. οφειλέτες της Εφορίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ οι οφειλέτες ανέρχονται σε 3.878.712, ενώ έχουν ήδη ληφθεί αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις) σε 1.506.75 πολίτες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια του Hellenic Highspeed

Τετάρτη αντί Τρίτη θα αναχωρήσει το πλοίο από την Καβάλα
ΕΛΛΑΔΑ

Παρέμβαση για το παστούρωμα των ζώων

Κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. με πρωτοβουλία της βουλευτή του κόμματος Έλενας Ακρίτα
ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Προβληματική η υγειονομική κάλυψη των νησιών

Πολύ μεγάλη η λίστα με τις κενές θέσεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.
ΕΛΛΑΔΑ

Συζήτηση για το μέλλον της δημοσιογραφίας

Διοργανώθηκε από την ΕΣΗΕΠΗΝ, το Μουσείο Τύπου της Ένωσης και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Κ. Μητσοτάκης «επιστρατεύει» τους υπουργούς για τις Ευρωεκλογές

Δείτε ποιος υπουργός «χρεώθηκε» την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στις 11:00 το βράδυ θα αναχωρήσει το «Νήσος Σάμος»

Η βλάβη στη μηχανή το βράδυ του Σαββάτου αναστάτωσε τα δρομολόγια του πλοίου