× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αδιέξοδο για το νέο ΚΥΤ

Η πρόταση Στρατή Κύτελη – Χαράλαμπου Αθανασίου προσκρούει στην άρνηση των Ευρωπαίων ειδικών να μεταφερθούν οι πρόσφυγες… στα σκουπίδια. Στη Μυτιλήνη ξανά η Μπεάτε Γκμιντερ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/11/2020

Αδιέξοδο για το νέο ΚΥΤ
' χρόνος ανάγνωσης

Αδιέξοδο στην προοπτική της δημιουργίας του νέου ΚΥΤ στη Λέσβο, αφού πλέον η απογοήτευση διαδέχεται τον εκνευρισμό των απεσταλμένων της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης για τη Λέσβο για τον «αραμπά» με τις προτεινόμενες θέσεις.

Οι «λίστες με τα ψώνια», λίστες – εκθέσεις ιδεών με έργα που οι Δήμαρχοι της Λέσβου θα ήθελαν να γίνουν στο νησί ως αντισταθμιστικά οφέλη στη δημιουργία και τη λειτουργία νέου ΚΥΤ ήταν ένα από τα επεισόδια του σήριαλ. Αλλά φαίνεται πως αν οι Ευρωπαίοι δεν «τα βροντήξουν κάτω» και αναχωρήσουν για την Εσπερία, το σήριαλ αυτό θα έχει πολλά ακόμα επεισόδια. Και φυσικά η προοπτική νέου ΚΥΤ το φθινόπωρο του 2021 απομακρύνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Φθινόπωρο 2021 η νέα δομή στη Λέσβο και βλέπουμε» δήλωσε πριν δύο εβδομάδες η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης για τη Λέσβο Μπεάτε Γκμίντερ στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Και προσέθεσε: «Δεν είναι εύκολη η συζήτηση με τους ντόπιους».
Από τη Δευτέρα το πρωί, μέλη της Ομάδας Δράσης για τη Λέσβο που έχει συστήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται στο νησί προσπαθώντας να συνεννοηθούν για το θέμα της νέας δομής.

Χθες οι επαφές συνεχίστηκαν ενώ στη Λέσβο έφθασε και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης για τη Λέσβο Μπεάτε Γκμίντερ. Σήμερα, σε μια ακόμα προσπάθεια συνεννόησης έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τους δυο Δημάρχους του νησιού οι οποίες πραγματοποιούνται στο ξενοδοχείο όπου μένουν οι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι στη Νεάπολη και το οποίο έχει καταπώς φαίνεται, μετατραπεί σε στρατηγείο τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και η συνάντηση γίνεται εκεί αφού κοινή σύσκεψη με τους δυο Δημάρχους δεν μπορεί να υπάρξει. Μεταξύ τους δεν βλέπονται καν. Κι αυτό σε συνδυασμό με τις παλινωδίες και το λαϊκισμό ως αποτέλεσμα προεκλογικών γραμματίων κυρίως προς την ακροδεξιά.Μια κατάσταση που όμως όπως φαίνεται θα παγιώσει τη λειτουργία του ….«προσωρινού» κατά τα άλλα καταυλισμού στον Καρά Τεπέ. 

Οι Ευρωπαίοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ελλάδας για τη δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού ΚΥΤ στη Λέσβο δεν μπορεί να υλοποιηθεί όχι λόγω αντιδράσεων αλλά λόγω πλήρους ασυνεννοησίας αλλά και ανικανότητας να υπάρξει εναλλακτικός λόγος στο νησί σε σχέση με τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος.

Όπως όλα δείχνουν η προοπτική της δημιουργίας νέου ΚΥΤ στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ απορρίπτεται από την κεντρική Ευρωπαϊκή πλευρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης χωρίς όλο αυτό το διάστημα τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου επιμένει σε μια θέση που κανείς δεν ξέρει πώς και από ποιους επιλέχθηκε. Μαζί του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου. Και οι δυο επιμένουν στην επιλογή μιας ιδιωτικής έκτασης 600 στρεμμάτων, γνωστή σαν «ιδιοκτησία Ελευθεράκου» ανατολικά του ΧΥΤΑ στη θέση Βάστρια δυσπρόσιτη από την περιοχή των Νέων Κυδωνιών και της Πηγής αλλά και από το ΧΥΤΑ.

Η λύση αυτή θέλει χάραξη νέου δρόμου και προσκρούει τόσο η χάραξη του νέου δρόμου όσο και η δημιουργία του ΚΥΤ στο δασικό χαρακτήρα του μεγαλύτερου μέρους της έκτασης. Πρόκειται για μια πυκνή δασική έκταση αμέσως μετά το όρος Ταύρος. Στα προβλήματα αυτά προστίθεται η άποψη από πλευράς τεχνικών ότι ο χώρος θα αποτελέσει την απορροή λυμάτων από τον ΧΥΤΑ σε περίπτωση βροχοπτώσεων.

«Δεν μπορούμε να πούμε στην Ευρώπη ότι φτιάξαμε ένα νέο Ευρωπαϊκό Κέντρο για πρόσφυγες στα σκουπίδια» φαίνεται πως υποστηρίζεται από ειδικούς της Ομάδας Δράσης για τη Λέσβο. Ας σημειωθεί ότι στο χάρτη που παρουσίασε πριν 20μ μέρες το «Ν» και δημοσιεύουμε ξανά σήμερα η προτεινόμενη από Κύτελη – Αθανασίου έκταση «μαμούθ» οριοθετείται με πράσινη διακεκομμένη γραμμή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η άλλη λύση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στο Καβακλή πολύ κοντά στην «καμένη» από την πολιτική που ακολουθήθηκε προκειμένου να επιβληθεί η λύση, θέση στην Καράβα, είναι δύσκολο να υλοποιηθεί αν και έχει το «πράσινο φως» από ειδικούς μηχανικούς. Στο χάρτη η θέση αυτή είναι στο πάνω μέρος της οριοθετημένης με κίτρινο χρώμα έκτασης. Και σε αυτήν την περίπτωση λέχθηκε πως ένας χώρος φιλοξενίας αιτούντων άσυλο δεν μπορεί να φτιαχτεί «δίπλα στα σκουπίδια».

Τι μέλει γενέσθαι; Στο τραπέζι των συζητήσεων λέγεται πως πέφτει η προοπτική λύσης εκ του μηδενός. Κοινώς «πάμε πάλι από την αρχή». Τα «καθρεφτάκια» στην κατάψυξη και πάμε πάλι…. Είπαμε. Αν οι Ευρωπαίοι δε τα μαζέψουν και αναχωρήσουν δια παντός.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κατηγορείται για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών

Συνελήφθη σήμερα, 8 Μαΐου, ένας άνδρας με 118 γραμμάρια χασίς, 330 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης (σε μορφή «σοκολάτας») και ζυγαριά ακριβείας.
Κατηγορείται για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στο πλευρό των κτηνοτρόφων ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

Ανακοίνωση αλληλεγγύης από τον Σύλλογο Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης και κάλεσμα για συμμετοχή στην κινητοποίηση της 11ης Μαΐου
Στο πλευρό των κτηνοτρόφων ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Χαμόγελα, μπαλόνια και ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στις μητέρες

Ο Δήμος Μυτιλήνης τίμησε τη Γιορτή της Μητέρας με δράσεις για οικογένειες, ενώ ανακοινώθηκε από το Συμβουλευτικό Κέντρο Μυτιλήνης νέα εκδήλωση στις 24 Μαΐου για τη σύγχρονη εργαζόμενη μητέρα
Χαμόγελα, μπαλόνια και ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στις μητέρες
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Σε νέες κινητοποιήσεις οι δικαστικοί υπάλληλοι

Δίωρες διακοπές εργασιών και συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ από τον Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων Λέσβου
Σε νέες κινητοποιήσεις οι δικαστικοί υπάλληλοι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι μαθητές παρουσιάζουν τους αρχαιολογικούς χώρους της Λέσβου

Εκδήλωση στις 21 Μαΐου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης για την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου
Οι μαθητές παρουσιάζουν τους αρχαιολογικούς χώρους της Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ανοίγει για το κοινό η νέα Αρχαιολογική Συλλογή Μήθυμνας

Η παρουσίαση θα γίνει στις 17 Μαΐου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, πριν από τα επίσημα εγκαίνια του χώρου
Ανοίγει για το κοινό η νέα Αρχαιολογική Συλλογή Μήθυμνας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Καθάρισαν τα Πάμφιλα με τον Ερυθρό Σταυρό

Στόχος η ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς επίσης και για την αξία του εθελοντισμού
Καθάρισαν τα Πάμφιλα με τον Ερυθρό Σταυρό
ΥΓΕΙΑ

Η Μυτιλήνη φιλοξενεί την 1η Επιστημονική Διημερίδα για τον σακχαρώδη διαβήτη

Στις 23 και 24 Μαΐου στα Κεντρικά Λύκεια, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από Αθήνα, Χίο και Λέσβο και δράσεις ενημέρωσης για το κοινό
Η Μυτιλήνη φιλοξενεί την 1η Επιστημονική Διημερίδα για τον σακχαρώδη διαβήτη
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ημερίδα για τη γυναίκα με αναπηρία και τη μητρότητα στη Μυτιλήνη

Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας και ο σύλλογος «ΗΩΣ» διοργανώνουν την εκδήλωση
Ημερίδα για τη γυναίκα με αναπηρία και τη μητρότητα στη Μυτιλήνη
ΔΡΑΣΕΙΣ

10 μετάλλια για τον Αθλητικό Σύλλογο Μυτιλήνης TaekWondo

Σε πανελλαδικές διοργανώσεις
10 μετάλλια για τον Αθλητικό Σύλλογο Μυτιλήνης TaekWondo