× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αστεγες 500 οικογένειες στη Σάμο

Εκατοντάδες κτίρια έχουν κριθεί προσωρινά ακατοίκητα από το σεισμό. Ζητείται η άμεση κατεδάφιση όσων απειλούνται με κατάρρευση σύντομα.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/11/2020

Αστεγες 500 οικογένειες στη Σάμο

Πολλές δεκάδες είναι οι κάτοικοι που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στη Σάμο και πολλοί είναι ακόμη αυτοί που καλούνται να τα εγκαταλείψουν το συντομότερο. Κατεστραμμένα τα περισσότερα σπίτια που έχουν ελεγχθεί και οι μηχανικοί τα χαρακτηρίζουν προσωρινά ακατοίκητα, ωστόσο είναι σαφές ότι πολλά από αυτά θα κατεδαφιστούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τα 1.077 κτίρια που έχουν ελεγχθεί, 670 οικίες έχουν χαρακτηριστεί «προσωρινά μη κατοικήσιμες» και φέρουν τον χαρακτηριστικό κίτρινο σταυρό που υποδεικνύει ότι θα πρέπει να επανελεγχθούν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι περισσότερες από 500 οικογένειες σε όλη τη Σάμο έχουν μείνει άστεγες και οι Αρχές τώρα καλούνται να βρουν κάποια λύση ώστε να εγκατασταθούν είτε σε ξενοδοχεία είτε σε κατοικίες που άντεξαν τον σεισμό.

Η συντριπτική πλειονότητα από αυτούς ήδη φιλοξενούνται σε φιλικά και συγγενικά σπίτια, ενώ αρκετοί μένουν σε σκηνές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην κατεύθυνση αυτήν εξετάζεται μια λύση «τύπου Βρίσσας» όταν τότε οι άστεγοι κάτοικοι του σεισμόπληκτου χωριού της Λέσβου μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία και στη συνέχεια επιδοτήθηκαν με μηνιαίο ποσό, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στην ενοικίαση κατοικιών.

Σοβαρό πρόβλημα ωστόσο προκύπτει με τα σπίτια, τα ερείπια των οποίων κρέμονται πάνω από πεζούς και οχήματα που συνεχίζουν να κυκλοφορούν στην πόλη και στις γειτονιές της Σάμου. Κυρίως στο Ανω Βαθύ, την παραδοσιακή γειτονιά της πρωτεύουσας με τα στενά σοκάκια και τα παλιά πέτρινα κτίρια, που όμως κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα, παρασύροντας σε πολλές περιπτώσεις το ένα το άλλο.

Ηδη υπάρχουν φωνές ακόμα και από την αυτοδιοίκηση που καλούν την πολιτεία να προχωρήσει στην άμεση κατεδάφισή τους, απομακρύνοντας έτσι τον κίνδυνο από τους μετασεισμούς που εξακολουθούν να ταρακουνούν το ακριτικό νησί. «Προτού καταρρεύσουν μόνα τους και απειληθούν ανθρώπινες ζωές» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφονται στο Ανω Βαθύ στα Κονταίικα, στο Καρλόβασι, στο Κοκκάρι, ακόμα και στο Πυθαγόρειο. Ουσιαστικά κανένα σημείο της Σάμου δεν έμεινε αλώβητο από τα 6,7 Ρίχτερ. Εξίσου μεγάλα προβλήματα εντοπίζονται και σε επαγγελματικούς χώρους και κτίρια δημόσιας χρήσης.

Ανάμεσα στα 1.077 κτίρια που είχαν ελεγχθεί έως και το απόγευμα της Δευτέρας, με σοβαρά προβλήματα εντοπίστηκαν 31 επαγγελματικοί χώροι, 39 δημόσια κτίρια εκ των οποίων τα 11 είναι σχολεία, ενώ 29 κτιριακές εγκαταστάσεις διαφόρων χρήσεων όπως αποθήκες κ.ά. κρίθηκαν τελείως ακατάλληλες.

Κλιμάκιο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελείται από τον τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιό, τον τομεάρχη Εσωτερικών, Κώστα Ζαχαριάδη, τον αναπληρωτή τομεάρχη Αυτοδιοίκησης, Μίλτο Χατζηγιαννάκη, την αναπληρώτρια τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Χαρά Καφαντάρη, και τον αναπληρωτή τομεάρχη Υγείας, Ανδρέα Μιχαηλίδη, επισκέφθηκε χθες το νησί. «Αυτό που επείγει είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και να εξασφαλιστεί η στέγαση των σεισμόπληκτων» τόνισε ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, που κάλεσε την πολιτεία να ενεργήσει άμεσα προγραμματίζοντας την επαναλειτουργία δημόσιων υπηρεσιών και υποδομών.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτη δρομολόγηση του Asterion II

Μπαίνει στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη τα Σάββατα του Ιουλίου και του Αυγούστου για να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς οχημάτων και φορτηγών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τίμησαν τους 58 Λημνιούς νεκρούς της μάχης του Σκρα

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς την ευγνωμοσύνη που οφείλουμε σε αυτούς τους ήρωες τόνισε η Δήμαρχος Λήμνου
ΕΛΛΑΔΑ

Όλα καλά με τις φορολογικές δηλώσεις λέει η ΑΑΔΕ

Δημιουργία εντυπώσεων από την πλευρά των λογιστών βλέπει η φορολογική διοίκηση σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις για τα προβλήματα στην διαδικασία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επαφές με αυτοδιοικητικούς και υπηρεσίες της Λέσβου

Η Δήμαρχος Λήμνου πραγματοποιήσε συναντήσεις για θέματα που αφορούν έργα του νησιού και του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τέσσερα νέα ασθενοφόρα στο Βόρειο Αιγαίο

Θα καλύψουν τις ανάγκες σε Πολιχνίτο, Μυτιλήνη, Καλλονή και Πυργί Χίου
ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερις θάνατοι από covid‑19, πέντε οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παραμένει χαμηλή αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκλογές στην ΕΛΜΕ Λήμνου για την ανάδειξη αντιπροσώπου στο συνέδριο της ΟΛΜΕ

Ο Ανδρέας Ξυπτεράς αναδείχθηκε αντιπρόσωπος από την πλειοψηφούσα παράταξη Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται νέα προκήρυξη του προγράμματος «Αλλάζω συσκευή»

Θα αφορά την αντικατάσταση κλιματιστικών πλυντηρίων και φούρνων
ΕΛΛΑΔΑ

Προηγήθηκε εκτροχιασμός της εμπορικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη

Η έκθεση των τεχνικών εμπειρογνωμόνων δείχνει πως τουλάχιστον 16 επιβάτες έχασαν την ζωή τους από την φωτιά που προκλήθηκε μετά την σύγκρουση
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος το πενθήμερο από 1ης Ιουλίου

Έρχεται η 6ήμερη εργασία
ΚΟΣΜΟΣ

«Νάκμπα» σημαίνει καταστροφή

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου