× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο μισθός των αιρετών, εν μέσω... πληγών

Σε Δήμο Λέσβου και Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 28/3/2019

Ο μισθός των αιρετών, εν μέσω... πληγών

Όσο τα προεκλογικά πηγαδάκια και οι ζυμώσεις συνεχίζονται, μια και επίσημα χτες, Τετάρτη ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος, τα ονόματα των συμπολιτών μας που θα διεκδικήσουν την ψήφο μας στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές πληθαίνουν και μπαίνουν σε λίστες. Άλλα έχουν ανακοινωθεί, αλλά αναμένονται να «κλείσουν» ή να αλλάξουν στρατόπεδο την τελευταία στιγμή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αντιμισθία των πρώτων τη τάξει αιρετών, είναι σε αρκετές περιπτώσεις... πολλαπλάσια όχι μόνο του κατώτατου μισθού, αλλά και ενός «κανονικού» μισθού, υπαλλήλου με προϋπηρεσία ετών στον δημόσιο ή των ιδιωτικό τομέα.

Φυσικά η «αμοιβή» σχετίζεται και με τον αριθμό πολιτών της επικράτειας του κάθε αιρετού. Για παράδειγμα ο μισθός του Δημάρχου Αθηναίων (4.275 ευρώ) είναι αρκετά μεγαλύτερος από το μισθό της Δημάρχου του Αγίου Ευστρατίου (1.282 ευρώ).

Ας εστιάσουμε όμως στα δικά μας. Σε πληθυσμιακά μικρότερους δήμους, 20.000 έως 100.000 κατοίκων, όπως ο Δήμος Λέσβου, η αμοιβή του δημάρχου ανέρχεται στα 3.420 ευρώ, των αντιδημάρχων στις 1.710 ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου λαμβάνει μηνιαίως 720 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αντιμισθία της Περιφερειάρχη ανέρχεται στις 4.275 ευρώ, ενώ των αντιπεριφερειαρχών στις 3.206,25 ευρώ και του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου στα 1.125 ευρώ.

Ενώ μετρήσαμε πληγές!

Εδώ πολλά μπορεί να σχολιάσει κανείς και με επιχειρήματα ένθεν κακείθεν. Ότι για παράδειγμα τα χρήματα ξεπερνούν κατά πολύ έναν μέσο μισθό. Ή από την άλλη ότι οι αιρετοί πρέπει να αμείβονται καλά για να είναι στη διάθεση των πολιτών 24 ώρες το 24ωρο.

Μιλάμε όμως για τη Λέσβο. Όπου ίσως το θέμα να μην είναι αν η αντιμισθία είναι ικανοποιητική ή όχι, αλλά το αν το ύψος της αντιμισθίας αναλογεί στις αρμοδιότητες που έφεραν εις πέρας οι απερχόμενοι αιρετοί, πολλοί από τους οποίους ξαναζητούν την ψήφο των πολιτών. Ας μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Λέσβος μέτρησε αν όχι τις 10, πάντως πολλές πληγές του Φαραώ: ανθρωπιστική κρίση, οικονομική κρίση, σεισμούς και πλημμύρες. Ας μιλήσουμε λοιπόν κάποια στιγμή ανοιχτά για το αν οι αρμόδιοι για τις κρίσεις αυτές ήταν σε επιφυλακή ή περί άλλων τύρβαζαν, ζητώντας τώρα ακόμα πιο ισχυρό θώκο στην εξουσία...

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παντρεύτηκε ο Νίκος Γιαννάκας

Το απόγευμα της Λαμπροδευτέρας ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του Χρύσα Κεραμίδου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Κυνήγι του Κρυμμένου Αυγού στα Τσαμάκια

Την Λαμπροτρίτη, στις 11 π.μ. με διοργανωτή την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δύο εβδομάδες εκτός δρομολογίων το Νήσος Σάμος

Από 15 ως 31 Μαϊού, για τις ανάγκες συντήρησης του πλοίου
ΧΩΡΙΑ

Έκαναν κούνια και στα Μιστεγνά

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή
ΧΩΡΙΑ

Γεωτρήσεις στη Γέρα για την επίλυση των προβλημάτων ύδρευσης

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτης Βάλεσης, γίνεται προσπάθεια επίσπευσης των ενεργειών που απαιτούνται για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων επάρκειας νερού που αντιμετωπίζει η περιοχή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Λαμπροβδομάδα με ζέστη και Σάββατο με καταιγίδες και κρύο

Έντονη αστάθεια θα παρουσιάσει ο καιρός στη Λέσβο προς τα τέλη της εβδομάδα, με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
ΘΕΑΤΡΟ

Πάσχα με θέατρο στο Παλαιοχώρι

Ακολούθησε ούζο και καλή διάθεση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Ανοίγει το Parasol στη Σκάλα Ερεσού

Μιλήσαμε με τον παρά λίγο 34χρονο, νέο ιδιοκτήτη του ιστορικού μπαρ, καφέ, σημείου αναφοράς, Θανάση Καραολάνη που το ξανάφτιαξε με τα χέρια του
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Πανηγυρίζει η Μονή Αγίου Ραφαήλ στο Λόφο των Καρυών

Ξεχωριστή μέρα για τη Λέσβο η Λαμπροτρίτη 7 Mαίου
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση σε Ίππειος και Μιστεγνά

Δείτε εδώ τα έθιμα που συνδέονται μαζί της
ΧΩΡΙΑ

Εντυπωσιακές εικόνες από την Ανάσταση στο Μεσαγρό

Οι κάτοικοι του χωριού της Λέσβου τίμησαν την κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης
ΧΩΡΙΑ

Αντιμετωπίσθηκε άμεσα η φωτιά στην Πεδή της Βορειοατολικής Λέσβου

Ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που πήρε φωτιά είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί γρήγορα η φωτιά στα παρακείμενα πεύκα. Ωστόσο η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής οδήγησε στην γρήγορη κατάσβεση.