× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Γιατί καθυστερεί η αγροδιατροφή;»

Ερώτηση «Συμπαράταξης Πολιτών» προς τον Αντιπεριφέρειάρχη Λέσβου και Αγροτικής Ανάπτυξης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/10/2020

«Γιατί καθυστερεί η αγροδιατροφή;»

Με θέμα την «καθυστέρηση στην υλοποίηση ήπιων δράσεων υπέρ των παραγωγών του κλάδου της αγροδιατροφής» απευθύνεται η ανακοίνωση της περιφερειακής παράταξης «Συμπαράταξη Πολιτών» με επικεφαλής τον Γιάννη Σπιλάνη προς τον Αντιπεριφέρειάρχη Λέσβου και Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα η επιστολή- ανακοίνωση αναφέρει:

«Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

Παρακολουθούμε με ανησυχία το γεγονός ότι πολλές δράσεις που έχουν κατά καιρούς εξαγγελθεί και που η υλοποίηση τους θα συνέβαλλε στην αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν να κάνουν με τη υποστήριξη των παραγωγών προϊόντων αγροδιατροφής, καθυστερούν με αποτέλεσμα τα προβλήματα τόσο μεταξύ των γεωργών, κτηνοτρόφων, αλιέων, μελισσοπαραγωγών κλπ όσο και των μεταποιητών των προϊόντων τους, να παραμένουν και να εντείνονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταξύ άλλων γινόμαστε διαρκώς αποδέκτες διαμαρτυριών και υποδείξεων μερικές από τις οποίες είναι ότι:

-          Δεν έχει προχωρήσει η σήμανση των προϊόντων με βάση τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά όπως ήταν η τελευταία δράση του προγράμματος «Αγρο-Ταυτότητα» με αποτέλεσμα οι παραγωγοί που χρησιμοποιούν τα προϊόντα αυτά να μην μπορούν να διεκδικήσουν από την αγορά μια υψηλότερη τιμή.

-          Δεν έχει προχωρήσει η μελέτη για τη ταυτοποίηση και τη σήμανση ως ΠΟΠ και ΠΓΕ σειράς προϊόντων μεταξύ των οποίων και το μέλι της Ικαρίας με τις μοναδικές του ιδιότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-          Δεν έχει προχωρήσει η μελέτη με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σχετικά με τα φυσικά αποθέματα σε όστρακα του Κόλπου Καλλονής.

-          Δεν έχετε προχωρήσει σε ενέργειες για τη λειτουργία σφαγείου σε Σάμο και Ικαρία ώστε να αντιμετωπιστούν σωρεία προβλημάτων-παρενεργειών που προκύπτουν από την έλλειψη αυτή και κυρίως το ότι οι συνεπείς κτηνοτρόφοι οδηγούνται σε αφανισμό. 

-          Δεν έχει προχωρήσει η Περιφέρεια στη επεξεργασία προγράμματος κατάρτισης αγροτών και τυποποιητών για να καλύψουν τις ελλείψεις που οι ίδιοι παραδέχονται ότι έχουν ώστε να αντιμετωπίσουν τις υπάρχουσες αλλά και επερχόμενες προκλήσεις της αγοράς όπως είναι η παραγωγή ποιοτικών και πράσινων προϊόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-          Δεν υπάρχει πληροφόρηση σε ότι αφορά στην υλοποίηση των σχεδίων διαχείρισης βοσκοτόπων

Πολλά από τα παραπάνω είναι δράσεις ενταγμένες στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας που φαίνονται ανενεργές, ενώ η ανάγκη στήριξης των παραγωγών ώστε να πιστοποιήσουν την ποιότητα των προϊόντων τους είναι όχι μόνο αυξανόμενες αλλά και προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του πρόσθετου κόστους παραγωγής που συνεπάγεται η νησιωτικότητα. Ταυτόχρονα, παρά τις επανειλημμένες σχετικές ανακοινώσεις, η ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ, που θα μπορούσε να αποτελεί εργαλείο για την έγκαιρη υλοποίηση και αξιοποίηση αυτών και άλλων δράσεων που είναι απαραίτητες για  να δώσουν λύσεις στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης περιφερειακής πολιτικής στον αγροτικό χώρο, πρακτικά δεν υφίσταται, ενώ δεν έχουν δρομολογηθεί άλλες λύσεις.

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ σας καλούμε να ενημερώσετε το σώμα για τις ενέργειες που θα αναλάβετε ώστε ανταποκριθείτε στα παραπάνω αιτήματα. 

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ σας έχουμε καλέσει δημόσια από τον περασμένο Απρίλιο και κατ’ ίδια σε πολλές περιπτώσεις, να συστήσετε γνωμοδοτική επιτροπή σε θέματα αγροδιατροφικού τομέα με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παρατάξεων, των άμεσα ενδιαφερόμενων, υπηρεσιακών παραγόντων και εμπειρογνωμόνων (μέλη του ΠΣΕΚ, μέλη των μελετητικών ομάδων των έργων, κλπ) ώστε να υπάρξει ένα συνεκτικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης με συγκεκριμένες δράσεις. Η σύσταση της επιτροπής αυτής είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ αφού βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα προγραμματική περίοδο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΛΛΑΔΑ

Όχι στον φασισμό και τον πόλεμο

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 – 1974 για την συμπλήρωση 57 ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν για πλαστογραφία

Ένα ζευγάρι αλλοδαπών που ταξίδευε με πλοίο από Μυτιλήνη προς Χίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η Περιφερειακή Αρχή σε ρόλο πλασιέ των νησιών»

Αρνητική η Λαϊκή Συσπείρωση στη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση Real Estate Expo
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η βίζα των Τούρκων είναι δικό μας επίτευγμα»

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης μιλά στο «Ν» για την βίζα express, τις εξωστρεφείς δράσεις, τα μεγάλα έργα, τα ομοφοβικά σχόλια και τη μήνυση
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελεονώρα Μελέτη υποψήφια ευρωβουλεύτρια με τη Ν.Δ.

Η τηλεπαρουσιάστρια αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ
ΕΛΛΑΔΑ

Προειδοποιούν για την ασφάλεια των πτήσεων

Σε 14 αεροδρόμια της χώρας ανάμεσα τους και το αεροδρόμιο Μυτιλήνης οι έλεγχοι της εναέριας κυκλοφορίας θα γίνονται από εικονικούς πύργους ελέγχου
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή από την οικογένεια του