× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δεν θέλει ο ένας να βλέπει τον άλλον!

«Αγκάθι» στην αυτοδιοικητική ζωή της Λέσβου, οι κακές σχέσεις των δύο δημάρχων που δεν ανέχονται ο ένας την παρουσία του άλλου ακόμη και στον ίδιο χώρο

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 25/10/2020

Δεν θέλει ο ένας να βλέπει τον άλλον!
' χρόνος ανάγνωσης

Ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» στη ζωή της Λέσβου, αποτελεί η κακή σχέση μεταξύ των δύο δημάρχων του νησιού, του Στρατή Κύτελη Δημάρχου Μυτιλήνης και του Ταξιάρχη Βέρρου Δημάρχου Δυτικής Λέσβου.  

Η ανύπαρκτη επαφή και επικοινωνία μεταξύ των δύο κορυφαίων αυτοδιοικητικών ανδρών δημιουργεί πολλά προβλήματα τόσο σε καθημερινό επίπεδο συνεννόησης των δήμων για απλά και αυτονόητα ζητήματα όσο και στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον τόπο μας όπως το μεταναστευτικό – προσφυγικό. Στο τελευταίο δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μία κοινή πρόταση με γνώμονα το συμφέρον του τόπου μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Έτσι άρχισαν όλα…

Αναζητώντας κανείς την αρχή του νήματος και το πρώτο περιστατικό που δημιούργησε την κόντρα αυτή θα πρέπει να εξετάσει τα γεγονότα των πρώτων εβδομάδων θητείας των νεοσύστατων δημοτικών αρχών και τις συμφωνίες που έγιναν για την κατανομή θέσεων και αξιωμάτων στα Νομικά Πρόσωπα, τους συνδέσμους και τις εταιρείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρχικά οι δύο νέοι δήμαρχοι, είχαν ουδέτερες και τυπικές σχέσεις, φαινόταν όμως ότι πέρα από την ανταγωνιστική διάθεση η οποία δεν αποτελεί απαραίτητα αρνητικό στοιχείο, ότι υπήρχε διάθεση συνεννόησης για τα βασικά λειτουργικά ζητήματα.

Το πρώτο μεγάλο «καρφί» στις σχέσεις των δύο δημάρχων το οποίο ομολογουμένως κλόνισε την εμπιστοσύνη μεταξύ τους και δυσαρέστησε ιδιαίτερα τη Δυτική Λέσβο, ήταν το ζήτημα το Λιμενικού Ταμείου και η τοποθέτηση στη θέση του αντιπροέδρου του υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου με την παράταξη Κύτελη, Κώστα Παπαδόπουλου.

Οι προσωπικές σχέσεις του Κ. Παπαδόπουλου και του δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα ψυχρές λόγω παλιών διαφορών που σχετίζονται κυρίως με τις ποδοσφαιρικές ομάδες που έχουν δραστηριοποιηθεί, την ΑΕΛΚ και τον Αιολικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ταξιάρχης Βέρρος θεώρησε μεγάλη προσβολή να μπει στη θέση του αντιπροέδρου ένας απλός πολίτης και ο ίδιος ως δήμαρχος να είναι απλό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου.

 Η προεδρία Χοχλάκα

Το δεύτερο επεισόδιο σχετίζεται κυρίως με την γνωστή υπόθεση στήριξης της Βάσως Χοχλάκα από τη Δυτική Λέσβο στη θέση της προέδρου του Συνδέσμου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αντί του Παναγιώτη Βάλεση που ήταν ο εκλεκτός του Στρατή Κύτελη. Η ενέργεια αυτή, θεωρήθηκε μεγάλη προσβολή από τη Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης και φυσικά αποτέλεσε μία ακόμη αφορμή για περεταίρω απομάκρυνση των δύο δημάρχων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πριν το τέλος του χρόνου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε προσπάθεια να υπάρξει συμβιβαστική λύση και φαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία για το Σύνδεσμο Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης. Φαίνεται ότι στελέχη του Δήμου Μυτιλήνης, υποσχέθηκαν στη Δυτική Λέσβο ότι θα αντικατασταθεί στο Λιμενικό Ταμείο ο αντιπρόεδρος Κ. Παπαδόπουλος, εάν στηρίξουν για το Νομικό Πρόσωπο την υποψηφιότητα Βαρβαγιάννη. Η στήριξη δόθηκε ωστόσο η αντικατάσταση, δεν έγινε ποτέ, γεγονός που εξόργισε ακόμη περισσότερο τη Δυτική Λέσβο

 Αγκάθι το μεταναστευτικό

Ίσως στα επεισόδια θα πρέπει να προσθέσει κανείς και την επιμονή της Δυτικής Λέσβου στο ζήτημα του μεταναστευτικού και την αναφορά του Τ. Βέρρου στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπουργών για το θέμα, ότι θα μπορούσε να παραμείνει το ΚΥ της Μόριας, εφόσον βέβαια υπάρξει αποσυμφόρηση και βελτιωθεί η κατάσταση της δομής. Η θέση αυτή είχε εξοργίσει τότε τον Στρ. Κύτελη, ο οποίος χαρακτήρισε  τη δήλωση Βέρρου ως πισώπλατο χτύπημα στη Μυτιλήνη, η οποία σηκώνει μόνη της το βάρος του μεταναστευτικού.

Ακολούθησαν πολλά επεισόδια ακόμη σε διάφορους τομείς, σε αυτά θα μπορούσε να προσθέσει κανείς την έλλειψη συνεννόησης για τα έργα που πρέπει να εκτελεστούν από τη Μυτιλήνη για λογαριασμό της Δυτικής Λέσβου, την απένταξη των παιδικών χαρών από το ΦΙΛΟΔΗΜΟ, το μεταναστευτικό που δεν δέχεται να πάρει θέση η Δυτική Λέσβος, τη λειτουργία δύο ξεχωριστών υπηρεσιών Δόμησης και προσφάτως η διαφωνία για τη συμμετοχή της ΠΕΔ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΔΑΠΑΛ.

 Ανησυχία για τις επιπτώσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάσταση αυτή, φαίνεται ότι ενοχλεί έντονα στελέχη και συνεργάτες των δύο δημάρχων  τόσο στο Δήμο Μυτιλήνης όσο και στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, αφού βλέπουν ξεκάθαρα ότι με την τακτική αυτή θα χαθούν έργα, πόροι πιθανόν και σημαντικές αναπτυξιακές ευκαιρίες για το νησί μας, στη νέα προγραμματική περίοδο που ξεκινά το 2021.

Τις τελευταίες ημέρες, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες από διάφορα στελέχη Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, ώστε να έρθουν πιο κοντά οι δύο δήμαρχοι και να συζητήσουν τα προβλήματα και τις διαφορές τους. Σύμμαχοι στην προσπάθεια αυτή φαίνεται ότι είναι οι δύο Γενικοί Γραμματείς των Δήμων οι Ηρ. Κουντουρέλλης και Άρ. Ελευθερίου οι οποίοι αξίζει να σημειωθεί πως από την αρχή της θητείας τους έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες συνεννόησης και προσέγγισης των δύο δημοτικών αρχών, διατηρώντας μεταξύ τους  πολύ καλές σχέσεις.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Επικίνδυνο σημείο στη στροφή Κάτω Τρίτους – Μυχούς

Πρόχειρη σήμανση εκτρέπει τα οχήματα στη μέση του δρόμου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Παρέμβαση της Περιφέρειας στον δρόμο Μελίντας – Πλωμαρίου μετά την πτώση βράχου

Οι υπηρεσίες προχώρησαν σε θρυμματισμό του βράχου και σε εργασίες αποκατάστασης, ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος για την ασφάλεια των διερχόμενων οχημάτων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στη βουλή από το ΚΚΕ η υποβάθμιση σχολείων της Λέσβου

Η αιφνιδιαστική αλλαγή προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις, καθώς –όπως καταγγέλλουν γονείς και εκπαιδευτικοί– γίνεται χωρίς παιδαγωγικά κριτήρια και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των παιδιών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Επίκαιρο το μήνυμα της επετείου απελευθέρωσης της Λήμνου»

Μήνυμα του βουλευτή Λέσβου του ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για την επέτειο 113 ετών από την απελευθέρωση της Λήμνου
ΧΩΡΙΑ

Νυκτερινή στρατιωτική άσκηση «ΒΕΛΛΕΡΟΦΩΝ – 25» στο Καμένο Δάσος

Από 24 έως 27 Νοεμβρίου 2025 με πραγματικά πυρά – Επικίνδυνη η πρόσβαση στην περιοχή από το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο έως τη Μεγάλη Λίμνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο επίκεντρο της συνάντησης Πιπίνη – Μητσοτάκη τα ζητήματα της Λέσβου

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις ανάγκες του νησιού – Έμφαση σε υγεία, υποδομές και αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Από τη δουλειά της κάθε μέρας, στη Μυτιλήνη και τα χωριά του αύριο

Απολογισμός διετίας από τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με έμφαση στην καθημερινότητα, τα έργα υποδομής και τη συνεργασία με τους πολίτες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συστάθηκε επιτροπή για νέα διάσπαση των Δήμων της Λέσβου

Πρώην και νυν αυτοδιοικητικοί αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για τη δημιουργία τεσσάρων νέων δήμων – Αναβιώνει η πρόταση της ΝΟΔΕ Λέσβου του 2013
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο καθρέφτης της επικαιρότητας στην εκπομπή «Τα παιδία παίζει»

Η Ανθή Παζιάνου, η Μαρία Χατζηγεωργίου και ο Θράσος Αβραάμ συζήτησαν για τα ναυάγια, τις βροχές και τις κατολισθήσεις, την απεργία πείνας του Ρούτσι και την πολιτική «έκρηξη» Τσίπρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διπλάσια επιφάνεια για το My Market στην Ελ. Βενιζέλου στη Μυτιλήνη

Το κατάστημα επεκτείνεται σε όλο το κτίριο που στεγάζεται σήμερα ενώ θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος λιανικής πώλησης όλος ο πρώτος όροφος. Συνολικά η επιφάνεια του καταστήματα θα αγγίζει τα 2.075 τετραγωνικά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Για να εκπροσωπήσεις μια κοινωνία, πρέπει πρώτα να την υπηρετήσεις»

Ο Σταύρος Πολίτης περιγράφει τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη ως «ακούραστο μαχητή της Λέσβου» αποκαλύπτοντας το παρασκήνιο των παρεμβάσεων, των προτάσεων και των ερωτήσεων που φέρνουν τη φωνή του νησιού στη Βουλή
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Η Επιτροπή Ειρήνης για τα νέα ναυάγια σε Πλωμάρι και Τσίλια

«Οι θάλασσές μας έγιναν ξανά υγρός τάφος» – Σκληρή ανακοίνωση για την κυβερνητική πολιτική στο μεταναστευτικό